Μ. Δαμιανός: Η Ακανθού πλήρωσε βαρύ τίμημα κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή

Η Ακανθού πλήρωσε βαρύ τίμημα και κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, προσθέτοντας πως τέτοιες μέρες ο νους και η σκέψη μας σπάνε τα συρματοπλέγματα της κατοχής και φτάνουν στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας, στις πατρογονικές εστίες, στους τάφους των προγόνων μας, στα ιερά και τα όσιά μας, σε αυτά που δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο Μνημόσυνο των Πεσόντων Ακανθιωτών που τελέστηκε σήμερα Κυριακή, στο παρεκκλήσι του Χρυσοσώτηρα Ακανθούς στην Ορόκλινη, ο κ. Δαμιανός είπε πως «η απόδοση τιμής για τις μεγάλες αγωνιστικές στιγμές της ιστορίας, για τους επώνυμους και τους ανώνυμους πρωταγωνιστές της, αποτελεί αναμφίβολα επιτακτικό χρέος. Για λαούς, όπως ο δικός μας που βιώνει ακόμα στιγμές εθνικής δοκιμασίας και αντιμετωπίζει κινδύνους επιβίωσης, αυτό το χρέος αποτελεί μια κορυφαία αναγκαιότητα».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός «πέρα από την οφειλόμενη απόδοση τιμής, μπορούμε και οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. Το εθνικό μας πρόβλημα επιβάλλει την αναδρομή στο παρελθόν ως ενέργεια αγωνιστικής αφύπνισης, ως βήμα εθνικής ανάτασης και ως δύναμη για να παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Είναι αλήθεια, συνέχισε, «ότι τέτοιες μέρες ξυπνούν στο μυαλό μας μαύρες και σκοτεινές μνήμες και θύμησες από τις εφιαλτικές ώρες των δραματικότερων ίσως γεγονότων, της ιστορίας του κυπριακού ελληνισμού, που μας σημάδεψαν ανεξίτηλα. Από την άλλη, όμως, η ψυχή αναθαρρεύει και πλημμυρίζει με αισθήματα υπερηφάνειας, θαυμασμού και τιμής, όταν θυμάται τους ήρωές μας που διαχρονικά υπήρξαν απόλυτα συνεπείς απέναντι στην εθνική ευθύνη, στο κάλεσμα και την υποχρέωσή τους προς την πατρίδα και το έθνος των Ελλήνων» είπε.

Σημείωσε, ακόμα, πως «σε όλες τις στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 ενάντια στην πανίσχυρη βρετανική αποικιοκρατία, στις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64, αλλά και στα δραματικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, η κοινότητα της Ακανθούς έδωσε με παρρησία το στίγμα της. Η Ακανθού πλήρωσε βαρύ τίμημα και κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή», είπε.

Πρόσθεσε πως «τέτοιες μέρες ο νους και η σκέψη μας σπάνε τα συρματοπλέγματα της κατοχής και φτάνουν στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας, στις πατρογονικές εστίες, στους τάφους των προγόνων μας, στα ιερά και τα όσιά μας, σε αυτά που δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Οι σκέψεις μας, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, «πάνε στη βουβή εκκλησία του Χρυσοσώτηρα και στα 22 εξωκλήσια της, αλλά και στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρα».

Αφού ανέφερε ότι «αυτή η γη έχει ιστορία που δεν μπορεί να αλλοιωθεί, ούτε και να παραγραφεί, γιατί οι ρίζες πάνε πολύ βαθιά στο βάθος των αιώνων και κρατούν γερά» ο κ. Δαμιανός είπε πως «οι όποιοι κατακτητές πέρασαν από το μαρτυρικό νησί μας δεν κατάφεραν ποτέ να πλήξουν ή να παραχαράξουν την ιστορική μας ταυτότητα, τον πολιτισμό, τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας. Για αυτό και τώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, ούτε και κατώτεροι της προσφοράς και της θυσίας των χιλιάδων ηρώων της μακραίωνης ιστορίας μας».

Ευθαρσώς, συνέχισε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του διακήρυξε ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του. Και τα λόγια, μέσα από καλά μελετημένα στρατηγικά βήματα, μετουσιώνονται σε πράξη, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προβάλλει η άλλη πλευρά, παρά τη ρητορική του μίσους και των απειλών που εξαγγέλλει η Τουρκία».

Με μεθοδικούς χειρισμούς, είπε ο κ. Δαμιανός, «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέδειξε ότι η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, που επιθυμεί πραγματικά την επίλυση του προβλήματος. Μια λύση φυσικά που θα συνάδει με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια λύση που θα οδηγήσει σε ένα κράτος κανονικό, χωρίς αναχρονιστικές ξένες εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα, για μια Κύπρο ελεύθερη και ευρωπαϊκή».

Σίγουρα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας «δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας θα είναι γεμάτος προκλήσεις και εμπόδια. Αυτό όμως δεν θα πτοήσει τις προσπάθειές μας» είπε.

Πρόσθεσε πως «ενωμένοι, προτάσσοντας το εθνικό «Εμείς» του Μακρυγιάννη, αλλά και την ορθοφροσύνη που μας διδάσκει ο Θουκυδίδης θα συνεχίσουμε, γιατί το οφείλουμε στους πρόσφυγές μας που πεθαίνουν ακόμα με τον νόστο του γυρισμού. Το οφείλουμε στους συγγενείς των αγνοουμένων που περιμένουν ακόμα με καρτερία την εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους και το οφείλουμε στους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας» σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι «εδώ είναι που τελικά θα μας κρίνει η ιστορία και εδώ είναι που θα μας κρίνουν οι νεκροί και οι ήρωες, αλλά και οι μέλλουσες γενιές. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η καλύτερη απόδειξη της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας προς τους ήρωες που σήμερα μνημονεύουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου
Φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αλλά όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο» έκοψαν το ρεύμα στην Αμοργό
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε
Τα πρόσωπα της τραγωδίας έχουν ονοματεπώνυμο... Επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι άτυχοι Δημήτρης και Μάρω
Στην κόλαση της Προύσας... Πάνω από 1.700 εκκενώσεις, νεκρός πυροσβέστης από ανακοπή και 76 ενεργά μέτωπα
Έτοιμο να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού το ΑΚΕΛ-«Ν’ αφήσουμε πίσω μας αυταπάτες»