Υπό πίεση η Κυβέρνηση για την φονική πυρκαγιά, αύξησαν τα μποφόρ των αντιδράσεων Χαρτσιώτης και Παναγιώτου

Μπορεί να έχουν παρέλθει ήδη δύο 24ωρα από την στιγμή που κατασβέστηκε η φονική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Λεμεσό, αφήνοντας πίσω της δύο νεκρούς, δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και 125 χιλιόμετρα καμένης γης, όμως το κεφάλαιο της αξιολόγησης για ενδεχόμενες ευθύνες που οδήγησαν στις ολέθριες συνέπειες, δεν φαίνεται να έχει ανοίξει, την ίδια ώρα που η λαϊκή οργή βρίσκεται στο απόγειό της.

Σαν να μην έφταναν στο κράτος τα όσα κατήγγειλαν οι κάτοικοι των περιοχών που πλήγηκαν, περί ολιγωρίας και ανοργανωσιάς, κάτι που ο υπουργός Δικαιοσύνης απορρίπτει κατηγορηματικά, μοιράζοντας συγχαρητήρια σε όσους συνέδραμαν στην επιχείρηση και ζητώντας μάλιστα ευχαριστίες, οι δηλώσεις του τελευταίου την περασμένη Παρασκευή προκάλεσαν επιπλέον πίεση στην Κυβέρνηση.

Η αναφορά σε «ατυχές περιστατικό» για τους δύο θανάτους συνανθρώπων μας, που μετά το σάλο εν τέλει ανακάλεσε με καθυστέρηση κάποιων ωρών, αλλά και οι δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας, Μαρίας Παναγιώτου, που είπε πως «ο μόνος τρόπος να προλαβαίναμε αυτή την πυρκαγιά ήταν να μην ξεσπάσει», έριξαν ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, με τους πολίτες να στήνουν στον τοίχο τόσο τους υπουργούς όσο και την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ζητώντας απόδοση ευθυνών.

Απόδοση ευθυνών που με βάση τις ενέργειες που είδαν μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, δεν φαίνεται να βρίσκεται και τόσο κοντά, αφού ακόμα κι όταν τα κόμματα εξαπέλυσαν πυρά κατά της Κυβέρνησης, η τελευταία υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έγιναν, αφήνοντας την εντύπωση ότι το κεφάλαιο ευθυνών παραμένει προς το παρόν κλειστό, χωρίς μάλιστα να μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα ανοίξει και αν θα ανοίξει. Και αυτό, όχι από τους ίδιους τους υπουργούς, που ήδη υπεραμύνθηκαν των χειρισμών των Τμημάτων τους, ειδικότερα ο κ. Χαρτσιώτης για την Πυροσβεστική που είχε και την κυριότερη ευθύνη, αλλά από ανεξάρτητους που θα διεξάγουν ευρύτερη έρευνα που θα αγγίζει όλες τις υπηρεσίες.

Τόσο η απάντηση προς το ΑΚΕΛ, όσο και στον ΔΗΣΥ, κατέληγε με την αναφορά ότι «θα γίνει συνολική αξιολόγηση στη βάση των εκθέσεων όλων των Τμημάτων και Υπηρεσιών του κράτους που θα υποβληθούν αμέσως». Βάσει των όσων ανέφεραν μέχρι στιγμής οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Γεωργίας, δημιουργείται το ερώτημα σε κάποιους για το κατά πόσον θα καταγράφονται ενδεχόμενα στοιχεία για ολιγωρία, αφού οι πολιτικοί προϊστάμενοι διαμηνύουν ότι έγιναν όσα μπορούσαν να γίνουν, μη αφήνοντας οποιοδήποτε παράθυρο πως ενδεχομένως να υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί.

Ουσιαστικά, ο μοναδικός που ανέλαβε ευθύνη και απολογήθηκε, έστω και για την αδυναμία αντιμετώπισης όλων των περιστατικών, ήταν ο επιχειρησιακός αρμόδιος, Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος, ενώ οι δύο υπουργοί, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, παρότι ρωτήθηκαν έμμεσα ή άμεσα για να πράξουν το ίδιο, απέφυγαν να απαντήσουν και υπεραμύνθηκαν των ενεργειών που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια της τεράστιας πυρκαγιάς.

Υπό πίεση η Κυβέρνηση

Μέσα σ' όλα αυτά, εκτοξεύονται πυρά προς την Πολιτεία και για την τοποθέτηση της 3ης Ιουνίου 2025, όταν αναφέρθηκε αρμοδίως πως «η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία περισσότερο προετοιμασμένη και ενισχυμένη από ποτέ». Αναφορά που μετά το ξέσπασμα της καταστροφικότερης πυρκαγιάς στη μεταπολεμική περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιούργησε ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις στους πολίτες.

Η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια άνευ προηγουμένου πίεση, αφού τόσο η διαχείριση που έγινε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά πολύ περισσότερο οι δημόσιες τοποθετήσεις των υπουργών την επόμενη μέρα, προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερους τριγμούς και έπληξαν ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με κάποια κόμματα να ζητούν άμεσα παραιτήσεις και να του καταλογίζουν ευθύνες.

Μέχρι στιγμής, σε επικοινωνιακό επίπεδο, οι υπουργοί του Νίκου Χριστοδουλίδη, δεν φαίνεται να κατάφεραν να εξομαλύνουν την κατάσταση, αλλά ακριβώς το αντίθετο, ειδικότερα μετά τις δηλώσεις του Μάριου Χαρτσιώτη, ο οποίος κατάφερε να επιδεινώσει την κατάσταση, με την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν με εκδήλωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται στη Λεμεσό, την ερχόμενη Πέμπτη, με τους διοργανωτές να καλούν σε συγκέντρωση στον Μόλο, χωρίς μέχρι στιγμής να δίδονται περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση.

Το ζήτημα της φονικής πυρκαγιάς θα τεθεί και ενώπιον της Βουλής, η οποία θα ανοίξει εκτάκτως στις 5 Αυγούστου, για να συνεδριάσουν οι Επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, με ανάρτησή του στο «Χ». Σκοπός της κοινής συνεδρίας, είναι να ενημερωθούν από τους αρμόδιους για τους χειρισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μυστήριο με το νεκρό κοριτσάκι σε παραλία στο Παλαιό Φάληρο-Η νεκροψία θα ρίξει φως στην υπόθεση
Το προκλητικό βίντεο που ανέβασε ο νεαρός πριν πάρει φοιτήτριες με οτοστόπ και σκορπίσει τον τρόμο στην Ελλάδα
Ιερόσυλοι βεβήλωσαν τον τάφο του 11χρονου Λάμπρου-«Εύχομαι ο Θεός να φωτίσει αυτόν τον άνθρωπο»
Με γοργούς ρυθμούς η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές-Καταγράφηκαν όλες οι ζημιές
Ψάχνουν τον δράστη που έριξε τη χειροβομβίδα στην Αγία Νάπα-Το βάρος σε CCTV και επιστημονικές εξετάσεις
Τον ανέκοψαν για έλεγχο και εντόπισαν μαχαίρι-Συνελήφθη 17χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ το ρεσάλτο του ισραηλινού στρατού σε πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η συγκλονιστική μαρτυρία ζεύγους που κάηκε το σπίτι τους στο Σούνι-«Δεν υπάρχει τίποτα, απολύτως τίποτα»
Διακόπτονται τα ντελίβερι για τέσσερις ώρες ελέω καύσωνα-Συστάσεις Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Συνεχίζεται η μάχη με τις αδηφάγες φλόγες σε Κύθηρα και Μεσσηνία-Κανένα ενεργό μέτωπο στην Αττική