Παριστάνουν λειτουργούς της Τράπεζας και επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες-Πώς δρουν οι επιτήδειοι

Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό, μετά από καταγγελίες που έχουν γίνει στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σήμερα Σάββατο, 26 Ιουλίου, σχετικά με ύποπτα πρόσωπα που επικοινωνούν με πολίτες, με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να κλέψουν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι δράστες συγκεκριμένα, επικοινωνούν τηλεφωνικά με πολίτες ή και με εταιρείες εμπορίας προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και ισχυρίζονται ότι, ενδιαφέρονται να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Με πρόφαση την αγορά και πληρωμή τους, οι δράστες ζητούν από τους πολίτες να τους αναφέρουν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους, ή του εταιρικού τους λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων και τον αριθμό τραπεζικού ΙΒΑΝ.

Όταν οι πολίτες αναφέρουν τα στοιχεία στον υποτιθέμενο πελάτη, δέχονται δεύτερη τηλεφωνική κλήση, από πρόσωπο, το οποίο ψευδώς τους συστήνεται ως λειτουργός της τράπεζας και τους αναφέρει ότι έχουν πέσει θύματα απάτης και ότι έχουν κλαπεί χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Με πρόσχημα ότι θα τους βοηθήσει να ανακτήσουν το ποσό που κλάπηκε από τον λογαριασμό τους, ο δήθεν «λειτουργός» ζητά από τους πολίτες να του αναφέρουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους και τα στοιχεία πρόσβασης στον λογαριασμό, με αποτέλεσμα οι δράστες να είναι σε θέση να αποκτήσουν διαδικτυακή πρόσβαση και να κλέψουν χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό.

Οι δράστες της απάτης μιλούν στην ελληνική γλώσσα, ενώ φαίνεται να χρησιμοποιούν εικονικούς τηλεφωνικούς αριθμούς που αντιστοιχούν σε αυτούς των πραγματικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Αστυνομία καλεί το κοινό να είναι πάντοτε προσεκτικό στις συναλλαγές του, να μην αποκαλύπτει σε άλλα πρόσωπα, ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης, κωδικούς χρήσης και κωδικούς PIN, στοιχεία ταυτότητας και στοιχεία τραπεζικών καρτών και λογαριασμών.

Προτρέπονται οι πολίτες όπως, προχωρούν σε επαλήθευση οποιονδήποτε οδηγιών για μεταφορές χρημάτων, ενώ συστήνεται όπως, οι πολίτες επαληθεύουν την ταυτότητα ή ιδιότητα των ατόμων που έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους, επικοινωνώντας μέσω των επίσημων, γνωστοποιημένων καναλιών επικοινωνίας, των Υπηρεσιών που τα εν λόγω άτομα αναφέρουν ότι εκπροσωπούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραβίασαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι εταιρείας και έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 458 χιλιάδων ευρώ

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικές εικόνες με σπίτια να καίγονται στην Ελλάδα-Κάνουν τα πάντα για να σωθούν πυροσβέστες και πολίτες
Πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα-Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ακούγονται εκρήξεις (pics)
Παριστάνουν λειτουργούς της Τράπεζας και επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Ζητά δημόσια συγνώμη από Κυβέρνηση και παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το Volt-«Πλήρης αποτυχία πρόληψης»
Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Εντόπισαν χειροβομβίδα σε καλοκαιρινό υποστατικό στην Αγία Νάπα-Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες (pics)
Ταυτόχρονες τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Πάφο-Σε απόσταση 200 μέτρα η μία από την άλλη (pics)
Υφυπουργός Καινοτομίας: Το 2026 έρχεται το 112, η Κυβέρνηση εντόπισε τα προβλήματα και τις αδυναμίες
Η Χαμάς απορρίπτει τις δηλώσεις Τραμπ μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη Γάζα
Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που ηχούν οι καμπάνες για εκκένωση της Λόφου