Στον ΟΗΕ η Καμπότζη για κλιμάκωση με Ταϊλάνδη-Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός άνευ όρων

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Καμπότζη απαίτησε, την Παρασκευή, «άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» με την Ταϊλάνδη, καθώς οι αιματηρές συγκρούσεις για διεκδικούμενα εδάφη στα σύνορα των δύο χωρών έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο τους εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο πρεσβευτής της Καμπότζης στον ΟΗΕ, Τσι Κεβ, τόνισε πως «η Καμπότζη απαίτησε άμεση κατάπαυση του πυρός άνευ όρων και καλέσαμε επίσης να υπάρξει ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Ταϊλάνδης, ο Πρέσβης διερωτήθηκε «πώς μπορούν να κατηγορούν εμάς, μια μικρή χώρα με στρατό που έχει υποτριπλάσιο μέγεθος από τον δικό τους και δεν έχει αεροπορία, ότι επιτεθήκαμε στον μεγάλο γείτονα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας «κάλεσε τα δύο μέρη σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να βρουν διπλωματική λύση. Αυτό ζητάμε κι εμείς», επέμεινε ο κ. Κεβ, ενώ κανένας άλλος από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Η τρέχουσα διένεξη για την κυριαρχία σε μεθοριακές περιοχές έχει πυροδοτήσει τις πιο σφοδρές εχθροπραξίες από το 2011, με την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, πυροβολικού και χερσαίων στρατευμάτων. Οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς, εκ των οποίων 15 στην Ταϊλάνδη και ένας στην Καμπότζη.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Εντόπισαν χειροβομβίδα σε καλοκαιρινό υποστατικό στην Αγία Νάπα-Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες (pics)
Ταυτόχρονες τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Πάφο-Σε απόσταση 200 μέτρα η μία από την άλλη (pics)
Υφυπουργός Καινοτομίας: Το 2026 έρχεται το 112, η Κυβέρνηση εντόπισε τα προβλήματα και τις αδυναμίες
Η Χαμάς απορρίπτει τις δηλώσεις Τραμπ μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη Γάζα
Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που ηχούν οι καμπάνες για εκκένωση της Λόφου
Τραγωδία σε αγώνα ράλι στη Γαλλία-Αυτοκίνητο κατέπεσε πάνω σε θεατές, δύο νεκροί
Σοκάρει η γυναίκα που ο γερανός έπεσε στο σπίτι της-«Ήμουν μέσα, θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί...»
Πρόθεση Νομικής Υπηρεσίας για διαγραφή των εξώδικων σε πολίτες που μετέβησαν στη φονική πυρκαγιά
Ενώπιον Υπουργικού τα πρώτα σχέδια αποζημιώσεων-Αρχές Αυγούστου κατακυρώνεται η προσφορά για σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης