Ερωτήματα ως προς το χρονικό ανταπόκρισης-Πήρε διαστάσεις, έγιναν εκκενώσεις και μετά ζητήθηκε βοήθεια από το εξωτερικό
13:01 - 25 Ιουλίου 2025

Η επόμενη μέρα της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της και κατασβέστηκε μετά από πέραν των τριάντα ωρών, ανοίγει το κεφάλαιο των ευθυνών για τους λόγους που οδήγησαν σε δύο θανάτους, εκατοντάδες άστεγους και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Μπορεί κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική να διαμήνυσε πως «κατανοούμε τον πόνο του κόσμου και πόσο αγωνιά όταν χάνει την περιουσία του ή όταν απειλείται η περιουσία του ή ακόμα κι όταν κινδυνεύει και ο ίδιος. Δεν μπορούμε να έχουμε πυροσβεστικό έξω από κάθε οικία», αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού συνάνθρωποί μας έχασαν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής και έμειναν στους δρόμους, με το αύριο να είναι μοιάζει δύσκολο και άγνωστο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Από την άλλη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, στις δικές του τοποθετήσεις και με ύφος εμφανούς ενόχλησης, διαμήνυε ότι «οφείλω να ομολογήσω πως αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών, αλλά έγιναν όσα μπορούσαν υπό τις περιστάσεις να γίνουν». Μάλιστα, ο κ. Χαρτσιώτης δεν έμεινε μέχρι εκεί, αφού υπέδειξε πως «κατανοώ τον πόνο, την ταλαιπωρία, την στεναχώρια, την καταστροφή τόπων μιας ζωής. Όμως αυτό δεν συνεπάγεται την ίδια ώρα, με οποιαδήποτε μορφής ανοργανωσιά ή οτιδήποτε άλλο. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο».
Η στάση του κ. Χαρτσιώτη κατά τον ουσιώδη χρόνο, μπορεί να ήταν ορθή σε γενικό πλαίσιο, αφού δεν θα μπορούσαν να εξεταστούν ενδεχόμενες ευθύνες την ώρα που το μέτωπο ήταν μεγάλο και πολυδιάστατο, ωστόσο η βεβαιότητα με την οποία διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε μορφή ανοργανωσιά, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με όσα κατήγγειλαν κάτοικοι που επιχειρούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους, όσο και από τα στοιχεία που παρατίθενται.
Για να μπουν τα πράγματα σε μια χρονολογική σειρά, παρατίθενται αναλυτικά οι ώρες που σημειώθηκαν τα γεγονότα, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις:
- 13:28 Πρώτη κλήση στην Πυροσβεστική για πυρκαγιά στη Μαλιά
- 13:36 Στο σημείο μετέβη το πρώτο πυροσβεστικό όχημα
- 14:20 Επιχείρησε το πρώτο πτητικό μέσο
- 14:45 Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ ΙΙ
Ακολούθως, καταγράφεται η χρονική αλληλουχία των εκκενώσεων περιοχών, επίσης σύμφωνα με τις αναρτήσεις του κ. Κεττή στο «Χ».
- 15:41 Εκκενώσεις κατοικιών στη Μαλλιά
- 16:13 Εκκένωση κατοίκων στο Βουνί, στη Βάσα και στην Ποταμιού
- 18:53 Εκκένωση κατοίκων σε Πέρα Πεδί, Κοιλάνι και κατασκηνωτικοί χώροι στις Πλάτρες
- 19:30 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημερώνει για αποστολή μέσω από Ιορδανία και ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού RescEU
- 20:00 Ο Πρόεδρος φτάνει στο Συντονιστικό Κέντρο
Δύο μέρες αργότερα και αφότου η πυρκαγιά κατασβέστηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά και εθελοντές που έδωσαν τεράστια μάχη με τις φλόγες, ο Αρχιπύραρχος, Νίκος Λογγίνος, σε δηλώσεις του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο Πρόεδρος είχε συνεχή επαφή με τον υπουργό, ήρθε ο άνθρωπος στην πυρκαγιά και σε κάποια στιγμή μπήκε στο αυτοκίνητό μου, γιατί ήθελε να ζήσει το περιστατικό. Ήθελε να δει και να κάνει εκτίμηση για να ξεκινήσει ο μηχανισμός βοήθειας κι από τα άλλα κράτη. Όταν αντιλήφθηκε και ο ίδιος μαζί με τους υπουργούς, γι' αυτό κάνουμε και το ΙΚΑΡΟΣ που θέσαμε σε εφαρμογή, ξεκινήσαμε, ήρθαμε εδώ να συντονίσουμε τον μηχανισμό μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και γι' αυτό σήμερα έχουμε ακόμα έξι πτητικά μέσα μαζί μας. Επιπρόσθετα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ζητήσει να μας στείλουν βοήθεια. Είναι στη δική μου επιχειρησιακή δυνατότητα να καλέσω τον Πυρσό ή τον ΙΚΑΡΟ, δεν μπορεί να μου πει ο υπουργός και ο Πρόεδρος εφάρμοσε αυτό το σχέδιο. Είναι στη δική μου την προτεραιότητα και είναι καταγεγραμμένα αυτά στα ημερολόγια».
Η αναφορά του κ. Λογγίνου δείχνει πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το επιχειρησιακό κομμάτι, όμως δημιουργεί ερωτήματα ως προς την συνοχή των γεγονότων και τις ώρες ανταπόκρισης, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατούσε. Κι αυτό διότι όταν έφθασε στο Συντονιστικό ο Πρόεδρος είχαν ήδη εκκενωθεί έξι χωριά και κατασκηνώσεις. Ως εκ τούτου, εύλογα διερωτάται κάποιος εάν οι αρμόδιοι ανέμεναν από τον Πρόεδρο να εποπτεύσει την κατάσταση, ώστε να δοθούν οδηγίες για να φθάσουν στην Κύπρο μέσα από άλλες χώρες, για να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού είναι δεδομένο ότι ο Πολιτικός προϊστάμενος του κράτους δεν έχει τις ίδιες γνώσεις με τους επιχειρησιακούς προϊστάμενους σε θέματα πυρκαγιών.
Σημειώνεται πως δεν διευκρινίζεται εάν ο Πρόεδρος μετέβη για επόπτευση της περιοχής πριν ή μετά την μετάβασή του στο Συντονιστικό Κέντρο, ωστόσο αυτό λίγη σημασία έχει, καθότι μέχρι εκείνη την ώρα, ήταν ξεκάθαρη από όλους η δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή των πυρκαγιών, γεγονός που αποδεικνύεται από τον αριθμό των καμένων σπιτιών, τις εκκενώσεις χωριών, αλλά παράλληλα και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.
Από την άλλη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, ανέφερε πως συγκριτικά με την πυρκαγιά στον Αρακαπά το 2021, η φωτιά κατέκαψε 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε τέσσερις ώρες, ενώ στην περίπτωση της ορεινής Λεμεσού, η φωτιά σε τέσσερις ώρες κατέκαψε 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνεπώς, εάν η φωτιά ξεκίνησε και έλαβε διαστάσεις περί η ώρα δύο το μεσημέρι, συνεπάγεται πως μέχρι τις έξι το απόγευμα, ήδη κινείτο με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, χωρίς ωστόσο μέχρι εκείνη την ώρα να ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες.
Εξάλλου, το Τμήμα Μετεωρολογίας, είχε ενημερώσει από γύρω στις 19:00, ότι οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δεν θα κόπαζαν για το επόμενο τρίωρο, δηλαδή μέχρι τις 22:00 το βράδυ.
Εκ των υστέρων, ο κ. Λογγίνος απολογήθηκε εάν δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά στα οποία κλήθηκαν να συνδράμουν, ωστόσο ύψωσε ασπίδα προστασίας, αναφέροντας ότι στα 35 χρόνια που εργάζεται στην υπηρεσία δεν είχε συναντήσει ξανά τέτοια πυρκαγιά.
Ο Πρόεδρος διαμήνυσε σε σχέση με τις επικρίσεις που ασκούνται ότι «θα γίνει αξιολόγηση της όλης κατάστασης. Είναι υποχρεωμένα όλα τα Τμήματα, όλες οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται να αξιολογήσουν την κατάσταση και φυσικά αυτά όλα που θα αξιολογηθούν θα δημοσιοποιηθούν».
Το κατά πόσον προκύπτουν ή όχι ευθύνες, αλλά και ποιες για κάθε περίπτωση, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει στην πορεία, από τις εκθέσεις που θα ετοιμαστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού πρόκειται για την καταστροφικότερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, το αν θα αποδοθούν ή αν θα αναληφθούν, σε όλα τα επίπεδα, είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τουλάχιστον 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατέκαψαν οι πυρκαγιές στη Λεμεσό
- Ζημιές σε 72 κατοικίες και άλλα υποστατικά-Επηρεάστηκαν 14 κοινότητες, συνεχίζεται η καταγραφή
- Απολογήθηκε για την αδυναμία αντιμετώπισης όλων των περιστατικών ο Λογγίνος-«Βάζαμε προτεραιότητα»
- «Ξυπνούσαμε και βλέπαμε αυτή την φυσική ομορφιά και τώρα βλέπουμε μια μαυρίλα, ήταν τρομακτικό»