Απολογήθηκε για την αδυναμία αντιμετώπισης όλων των περιστατικών ο Λογγίνος-«Βάζαμε προτεραιότητα»
09:26 - 25 Ιουλίου 2025

Με απολογητικό ύφος εμφανίστηκε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος, προς όσους δεν κατάφεραν να βοηθήσουν κατά την διάρκεια της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς που εξελίχθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη στην ορεινή και ημιορεινή Λεμεσό, καθώς έθεσαν όπως εξήγησε προτεραιότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Λογγίνος κλήθηκε να αναφερθεί στις επικρίσεις που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θέλω να απολογηθώ εάν δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά, την ίδια στιγμή. Δεν ήταν ανεξάντλητοι οι πόροι που είχαμε. Βάζαμε κατά προτεραιότητα κάτω το τι χρειάζεται ο κάθε συμπολίτης μας. Εάν μας έλεγαν ότι κάποιος είναι τραυματίας ή έχει εγκαύματα, θα δίναμε προτεραιότητα».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, όπως σε κάθε περίπτωση, τονίζοντας πως «εννοείται ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, σίγουρα πάντα πρέπει να γίνεται μια αξιολόγηση μετά από ένα τέτοιο περιστατικό. Οποιοδήποτε περιστατικό, που δεν είναι αυτή της έκτασης, γίνεται σύσκεψη στο Αρχηγείο με όλους τους επαρχιακούς και συζητούμε τα θέματα για να βρούμε αν δημιουργηθήκαν προβλήματα. Σίγουρα θα γίνει αξιολόγηση. Από το πρώτο λεπτό όταν παίρνουμε μια κλήση καταγράφεται κάτω στα επίσημα ημερολόγια του κράτους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα Δικαστήρια. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αυτό αν το αρνηθούμε ,τότε δεν πάμε μπροστά».
Υπέδειξε ακόμα πως «το ότι ήταν εμπρησμός δεν ήταν δικαιολογία, εάν θεωρούν κάποιοι ότι το χρησιμοποιούμε γιατί δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε την πυρκαγιά. Το ξεκαθαρίζω αυτό, γιατί το 95% των πυρκαγιών είναι κακόβουλες ή από ανθρώπινη αμέλεια».
Σε ότι αφορά στην εξέλιξη της μάχης που συνεχίζουν να δίνουν, σημείωσε πως «στάλθηκαν 26 πυροσβέστες από την Ελλάδα. Είναι μια συγκροτημένη ομάδα που μπορεί να μας βοηθήσει με τις αναζωπυρώσεις. Είναι τρεις ομάδες κι εμείς θα τους κρατήσουμε όλους μαζί. Θα επιχειρήσουν σε σημεία που σημειώνονται αναζωπυρώσεις. Είναι μια μεγάλη βοήθεια. Το προσωπικό μας είναι κουρασμένο, έχει εξαντληθεί. Θέλουμε να κρατήσουμε την κατάσταση ως έχει».
Η περιοχή του Ομόδους, είπε «μας έχει δυσκολέψει. Χθες όσον αφορά στις αναζωπυρώσεις ήμουν εκεί με τους δικούς μου πυροσβέστες. Ήταν μια δύσκολη περίπτωση. Ήταν μια καλή επιχείρηση και καταφέραμε να σβήσουμε την πυρκαγιά. Αν πήγαινε πιο ψηλά θα έπαιρνε πευκόφυτη περιοχή και θα ήταν πολύ δύσκολη κατάσταση. Το πρώτο 24ωρο ήταν το πιο δύσκολο, είχαμε συνεχώς αναζωπυρώσεις σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και κοντά στην βιομηχανική».
Σε σχέση με τα όσα έγιναν το προηγούμενο διήμερο, σχολίασε ότι «από την προηγούμενη μέρα πριν την πυρκαγιά ενημερώθηκα από το Τμήμα Μετεωρολογίας ότι η επόμενη μέρα θα ήταν δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και λόγω των ανέμων που θα έπνεαν, ιδιαίτερα στο κομμάτι που εξελίχθηκε η πυρκαγιά. Αυτά ήταν τα δεδομένα».
Τόνισε ακόμα πως «μίλησα με τον επαρχιακό Λεμεσού να αυξήσουμε τα περίπολα για την ημέρα που πήραμε τα δεδομένα και παράλληλα μίλησα με τον διοικητή της μοίρας των πτητικών μέσων και τον παρακάλεσα τα έμφορτα μέσα να πετούν συνεχώς, γιατί συνήθως κατά τις 16:00 με 17:00 διακόπτονταν οι περιπολίες και να πετούν μέχρι το βράδυ. Δυστυχώς όμως ξεκίνησε η πυρκαγιά πιο γρήγορα. Την ίδια μέρα είχαμε μεγάλη πυρκαγιά στη Λευκωσία».
Συνέχισε σημειώνοντας ότι «είχαμε αυτή την πυρκαγιά στη συνέχεια για την οποία είχαμε τα δεδομένα ότι θα εξελισσόταν δύσκολα, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα έφθανε σε αυτά τα επίπεδα. Αμέσως έθεσα σε ισχύ το σχέδιο Πυρσός και στη μισή ώρα αποφάσισα ότι πρέπει να μεταφερθεί το κέντρο επιχειρήσεων. Ζήτησα από τον Αρχηγό Αστυνομίας το μεγάλο κέντρο επιχειρήσεως να είναι εδώ και ξεκίνησα να ενεργώ με τις εθελοντικές ομάδες κι όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Όπως είπε, «μπήκαμε στο ΙΚΑΡΟΣ, μίλησα με τον υπουργό και μου είπε ότι έρχεται κι εκείνος εδώ, όπως και η υπουργός Γεωργίας. Ξεκίνησε το σχέδιο της επιχείρησης για κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Στα 35 χρόνια που είμαι στην Υπηρεσία κι αν ρωτήσετε και τους προηγούμενους διευθυντές με τόση εμπειρία, νομίζω και οι ίδιοι θα σας πουν ότι δεν έχουν ξαναζήσει τέτοια κατάσταση».
Η ιδιαιτερότητα, σημείωσε, «ήταν ότι οι ορεινές κοινότητες έχουν χαράδρες. Ο αέρας ήταν 6-7 μποφόρ.«Ο Πρόεδρος είχε συνεχή επαφή με τον υπουργό, ήρθε ο άνθρωπος στην πυρκαγιά και σε κάποια στιγμή μπήκε στο αυτοκίνητό μου, γιατί ήθελε να ζήσει το περιστατικό. Ήθελε να δει και να κάνει εκτίμηση για να ξεκινήσει ο μηχανισμός βοήθειας κι από τα άλλα κράτη. Όταν αντιλήφθηκε και ο ίδιος μαζί με τους υπουργούς, γι' αυτό κάνουμε και το ΙΚΑΡΟΣ που θέσαμε σε εφαρμογή, ξεκινήσαμε, ήρθαμε εδώ να συντονίσουμε τον μηχανισμό μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και γι'΄αυτό σήμερα έχουμε ακόμα έξι πτητικά μέσα μαζί μας. Επιπρόσθετα άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ζητήσει να μας στείλουν βοήθεια. Είναι στη δική μου επιχειρησιακή δυνατότητα να καλέσω τον Πυρσό ή τον ΙΚΑΡΟ, δεν μπορεί να μου πει ο υπουργός και ο Πρόεδρος εφάρμοσε αυτό το σχέδιο. Είναι στη δική μου την προτεραιότητα και είναι καταγεγραμμένα αυτά στα ημερολόγια».
Καταληκτικά επισήμανε πως «κάποιοι δεν έβγαιναν από τα σπίτια, ήταν επίσης το θέμα της εκκένωσης. Κάνοντας τη διαδρομή από το Όμοδος προς τη Λεμεσό, είχε ένα τεράστιο μέτωπο. Έπρεπε να εκκενωθούν όλες αυτές οι χιλιάδες άνθρωποι για να μην πάθουμε όπως με το Μάτι. Επικοινώνησα με τον Αρχηγό για να σταλεί η Τροχαία και να φύγουν οι ουρές οχημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Οδυνηρή η καταστροφή σε σπίτια, περιουσίες και καλλιέργειες»-Σε επαφή με κατοίκους η Επίτροπος Περιβάλλοντος
- Η καταστροφικότερη πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, η δεύτερη μετά το 1974-Κατέκαψε έκταση ίση με τη Λευκωσία
- Δηλαδή «έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν» και από καθαρή ατυχία χάθηκαν ζωές και περιουσίες;
- «Ξυπνούσαμε και βλέπαμε αυτή την φυσική ομορφιά και τώρα βλέπουμε μια μαυρίλα, ήταν τρομακτικό»