Η καταστροφικότερη πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, η δεύτερη μετά το 1974-Κατέκαψε έκταση ίση με τη Λευκωσία
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 25 Ιουλίου 2025

23 Ιουλίου 2025... Άλλη μια μέρα που συμπεριλαμβάνεται στο μαύρο ημερολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα καταραμένα καλοκαίρια για το πολύπαθο νησί της Αφροδίτης, επιβεβαίωσαν ξανά τον τραγικό κανόνα που θέλει τις θερινές περιόδους να καταγράφουν τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη χώρα.
Η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Μαλλιά, το μεσημέρι της Τετάρτης, έφθασε μέχρι τις παρυφές του Ομόδους και κατέληξε το ίδιο βράδυ στον βούναρο του Ύψωνα, πριν επαναρχίσει την επέλασή του προς το Κοιλάνι, το πρωί της επόμενης μέρας, είναι δεύτερη καταστροφικότερη στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κατέκαψε πέραν των εκατό είκοσι τετραγωνικών χιλιομέτρων σε μερικές ώρες, με αποτέλεσμα να καταστεί η δεύτερη καταστροφικότερη στα χρονικά, μετά την πυρκαγιά στη Λεύκα της Πάφου, το μακρινό 1974. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της καμένης έκτασης, σημειώνεται ότι η Λευκωσία έχει έκταση 111 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Δύο νεκροί, δεκάδες -προς το παρόν- κατεστραμμένα σπίτια που άφησαν άστεγες οικογένειες, οχήματα και περιουσίες παραδομένες στην πύρινη λαίλαπα και ένα καταπράσινο τοπίο που βυθίστηκε στο απόλυτο μαύρο είναι η εικόνα που αντικρίζει όποιος βρεθεί στην ορεινή και ημιορεινή Λεμεσό.
Ακόμα και η πιο καταστροφική, σε έκταση, πυρκαγιά, αυτή της Λεύκας, δεν κατέγραψε τις ζημιές που αντικρύζουν σήμερα όσοι επιχειρούν με νύχια και με δόντια να σώσουν τις περιουσίες τους στη Λεμεσό, αφού η πύρινη λαίλαπα πέρασε μέσα από δεκαπέντε χωριά, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της.
Η πυρκαγιά της Λεύκας, είχε ξεσπάσει από εμπρησμό, στις 17 Ιουλίου 1974, δύο μέρες μετά το πραξικόπημα και τρεις πριν την εισβολή, κατακαίοντας συνολικά 216 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βάσει μαρτυριών που καταγράφηκαν από ανθρώπους που έζησαν εκείνη τη φωτιά στο Δάσος Πάφου, ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις εκείνων των ημερών.

Οι καταστροφικότερες πυρκαγιές της σύγχρονης εποχής
Τρίτη πιο μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε στα χρονικά, ήταν αυτή που ξεκίνησε από την ορεινή Λεμεσό και πιο συγκεκριμένα τον Αρακαπά, στις 3 Ιουλίου 2021 και κατέληξε στα χωριά της ορεινής Λάρνακας. Επηρεάστηκαν Οδού, Μελίνη, Ορά, Βαβατσινιά, Συκόπετρα, Επταγώνια και Αγίους Βαβατσινιάς, πριν κατασβεστεί το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.
Απολογισμός ήταν τέσσερις νεκροί που εγκλωβίστηκαν στην πυρκαγιά και κάηκαν ζωντανοί, 55 χιλιόμετρα κατεστραμμένης γης, 38 οικίες και 11 επαγγελματικά υποστατικά.

Από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν ήταν και η φωτιά στη Βάβλα, το 2000, όταν καταστράφηκε συνολική έκταση 52 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πέρασε από τη Λάγια, την Ορά και την Βαβατσινιά, πριν αναχαιτιστεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Κατά τη συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν καταστράφηκαν σπίτια και δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Ένα χρόνο αργότερα, είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στα Μέσανα της Πάφου, που κατέκαψε συνολική έκταση είκοσι τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Όπως και στη φωτιά της Βάβλας, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στα Μέσανα δεν καταγράφηκαν θάνατοι, ωστόσο προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε αμπέλια και περιουσίες κατοίκων.

Η φονική πυρκαγιά της Σολέας
Η πυρκαγιά της 19ης Ιουνίου 2016 στη Σολέα, μπορεί να προκάλεσε σαφώς μικρότερες ζημιές σε έκταση από τις προηγούμενες, όμως κατά τη διάρκειά της σκοτώθηκαν δύο δασοπυροσβέστες. Ο Ανδρέας Σοφοκλέους και ο Μάριος Αριστοτέλους, που έχασαν τη ζωή τους όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε στον γκρεμό, λόγω της υποχώρησης του εδάφους.
Η πυρκαγιά κατέκαψε συνολικά 18,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, ενώ καταστράφηκαν περιουσίες και σπίτια συμπολιτών μας.

Οι μεγάλες πυρκαγιές στον Κάτω Δρυ και στην Ορά
Μεγάλες ήταν επίσης και οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Κάτω Δρυ και Ορά, το 2012 και το 2008, αντίστοιχα.
Στον Κάτω Δρυ, η φωτιά ξέσπασε στις 12 Αυγούστου 2012 και κατέκαψε συνολικά 16,36 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ την υστάτη γλύτωσαν σπίτια και περιουσίες πολιτών.
Στην Ορά, η οποία ήταν μεταξύ των περιοχών που πλήγηκαν και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου 2021, είχε προκληθεί φωτιά στις 18 Ιουνίου 2008, από την οποία καταστράφηκαν 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Η καταστροφή του 2007 στον Σαϊττά
Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στις 29 Ιουνίου 2007, στον Σαϊττά.
Από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές σε περίπου τριάντα οικίες, υποστατικά, δασικές και γεωργικές καλλιέργειες. Στάχτη κι αποκαΐδια έγιναν συνολικά δώδεκα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.
Επίσης, στις 19 Ιουνίου 2013, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει άλλη μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η οποία είχε ξεσπάσει στη Χοιροκοιτία και κατέκαψε δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα, αφού πρώτα πέρασε από Άγιο Θεόδωρο, Βάβλα και Ορά.
Από εκείνη τη φωτιά, που τέθηκε υπό έλεγχο δύο μέρες αργότερα, προκλήθηκαν ζημιές στο εξωτερικό μέρος κατοικιών, σε φάρμες, αλλά και σε συστήματα άρδευσης. Ευτυχώς, ούτε σε αυτή την πυρκαγιά δεν καταγράφηκε οποιοσδήποτε θάνατος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τραγικός ο πρώτος απολογισμός από τη φωτιά σε 15 κοινότητες-Ζημιές σε 53 οικίες, τρία υποστατικά και 88 οχήματα
- Με τέτοια καταστροφή και όλεθρο, δεν μπορεί να λέει κανείς πως «έγιναν όλα όσα μπορούσαν να γίνουν»...
- Ήταν στο εξοχικό τους στην Συλίκου το ζεύγος, έφυγαν μετά την εκκένωση-Εγκλωβίστηκαν στις πύρινες γλώσσες