Με 27 ώρες καθυστέρηση η ΕΕ ανακοίνωσε αποστολή βοήθειας στην Κύπρο
16:16 - 24 Ιουλίου 2025
Αεροσκάφη πυρόσβεσης της ΕΕ είναι έτοιμα να βοηθήσουν, αναφέρει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ανάρτησή της στο 'X'.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Αναφερόμενη στην Κύπρο, σημειώνει ότι είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις τον λαό της Κύπρου να αντιμετωπίζει άλλη μια έκτακτη ανάγκη από πυρκαγιές.
"Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της ΕΕ έχουν αναπτυχθεί και είναι έτοιμα να βοηθήσουν" αναφέρει και τονίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να παραμείνει άμεση και ισχυρή.
Heartbreaking to see the people of Cyprus face yet another wildfire emergency.
— Roberta Metsola (@EP_President) July 24, 2025
EU firefighting planes have been deployed and ready to assist.
With homes and livelihoods under threat, European solidarity must remain swift and strong 🇪🇺🇨🇾
Η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχεται περίπου 27 ώρες μετά τη φωτιά που ξέσπασε στη Λεμεσό, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Τετάρτης και από την οποία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σπίτια και περιουσίες στην ορεινή Λεμεσό έγιναν στάχτη.
Σημειώνεται πως, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή των διεθνών εταίρων της και μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ και Αίγυπτος, ενώ στην Κύπρο έφθασαν το απόγευμα και 26 δασοπυροσβέστες από την Ελλάδα.
Κατήγγειλε αδυναμία του μηχανισμού RescEU να ανταποκριθεί άμεσα ο Φουρλάς
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς κατέθεσε κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας την αδυναμία του μηχανισμού RescEU να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά σε φυσικές καταστροφές στην Κύπρο.
Όπως υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, «η γεωγραφική απομόνωση της Κύπρου την καθιστά ευάλωτη και επιχειρησιακά αποκομμένη από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αντιμετωπίζεται ως ''δεύτερης κατηγορίας κράτος-μέλος'' από την ίδια την Ένωση».
Η Ερώτηση επισημαίνει ότι, «η απουσία μόνιμης, στελεχωμένης και ενισχυμένης βάσης RescEU με εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα στην Κύπρο οδηγεί σε επικίνδυνες καθυστερήσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή».
«Η Κύπρος δεν είναι απλώς ένα κράτος μέλος, είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Το να παραμένει ανοχύρωτη συνιστά θεσμική και πολιτική εγκατάλειψη», τόνισε ο κ. Φουρλάς.
Στην Ερώτηση, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει:
* Αν αναγνωρίζει ότι η γεωγραφική απόσταση καθιστά τον υπάρχοντα μηχανισμό RescEU ανεπαρκή για άμεση παρέμβαση και
* Αν σκοπεύει να δημιουργήσει μόνιμη και στελεχωμένη βάση RescEU στην Κύπρο, ικανή να καλύπτει επιχειρησιακά το νησί αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Φουρλάς σημειώνει πως «η ασφάλεια των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως “δευτερεύουσα προτεραιότητα”. Η Κύπρος χρειάζεται πράξεις και μέσα, όχι ευχές».