Με τέτοια καταστροφή και όλεθρο, δεν μπορεί να λέει κανείς πως «έγιναν όλα όσα μπορούσαν να γίνουν»...
13:13 - 24 Ιουλίου 2025

Το πρωί της Τετάρτης οι κάτοικοι της ορεινής και ημιορεινής Λεμεσού ξύπνησαν όπως κάθε μέρα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Ένα τοπίο που έμαθαν να βλέπουν κάθε πρωί. Κανείς δεν ήξερε όμως πως το επόμενο πρωινό δεν θα ήταν το ίδιο και δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο για αρκετά χρόνια.
Το απόλυτο μαύρο σκέπασε το φως και άφησε εκατοντάδες ανθρώπους άστεγους. Παρέσυρε στο θάνατο δύο ανθρώπους, βύθισε στον απόλυτο πόνο οικογένειες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους. Ανθρώπους που με κόπους μιας ζωής έκτιζαν ότι η πυρκαγιά διέλυσε σε δευτερόλεπτα.
Για άλλη μια φορά, βρεθήκαμε στο ίδιο έργο θεατές. Για άλλη μια φορά κλαίμε επί ερειπίων και επί πτωμάτων. Για άλλη μια φορά ψάχνουμε εκ των υστέρων για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία. Για άλλη μια φορά η λέξη πρόληψη έχει απαλειφθεί από το λεξιλόγιο μας.
Και όλα αυτά, ενάμιση περίπου μήνα, όποτε η Κυβέρνηση δήλωνε: «Η φετινή αντιπυρική περίοδος βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία περισσότερο προετοιμασμένη και ενισχυμένη από ποτέ. Το κράτος διαθέτει πλέον: Τον μεγαλύτερο αριθμό δασοπυροσβεστών που υπήρξε ποτέ, τον πιο ισχυρό στόλο επίγειων μέσων δασοπυρόσβεσης, τον πληρέστερο και πολυπληθέστερο στόλο εναέριων μέσων στην ιστορία του κράτους, πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές. Από την 1η Ιουνίου, στο νησί επιχειρούν ήδη εννέα πρωτεύοντα πτητικά μέσα, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται άφιξη δύο επιπλέον, με τον συνολικό στόλο να φτάνει τα 11 πτητικά μέσα, πέντε ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά, η άφιξη των εναέριων μέσων ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο, εξασφαλίζοντας αυξημένο χρόνο επιχειρησιακής ετοιμότητας πριν από την κορύφωση του κινδύνου».
Οι αρμόδιοι μετά τον όλεθρο, διαμηνύουν πως δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, αφού πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του ανέφερε «δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Το πρώτιστο είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να λιγοστέψουν οι ζημιές. Είμαι ανελλιπώς από τις 15:00 το απόγευμα χθες και σας λέω ότι οι προσπάθειες που γίνονται ήταν τιτάνιες από όλους τους φορείς. Οφείλω να ομολογήσω αλλά έγιναν όσα μπορούσαν υπό τις περιστάσεις να γίνουν. Έζησα την πυρκαγιά από κοντά και τις εναλλαγές των ανέμων».
Είναι δεδομένο πως η ανθρώπινη ζωή πάντοτε πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα όλων, σε κάθε τέτοια περίσταση. Ωστόσο, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις ευθύνες, αφού οι άνθρωποι που έχασαν τα πάντα ζητούν την ελάχιστη δικαίωση.
Η άρνηση για συζήτηση των ευθυνών, αλλά ακόμα περισσότερο η στάση τους να απορρίπτουν πλήρως τα περί ολιγωρίας και να διαμηνύουν ότι έγιναν όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, με δεδομένο ότι καταστράφηκαν 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, πλήγηκαν πέραν των δέκα κοινοτήτων, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, είναι τουλάχιστον άκομψο και άστοχο από τους αρμόδιους.
Και αυτό διότι, από την στιγμή που έχουν καταστραφεί τόσες περιουσίες και έχουν χαθεί ζωές, δεν μπορεί ουδείς να περηφανεύεται πως όλα έγιναν σωστά. Ασφαλώς και σε μια τέτοια κατάσταση θα υπάρχουν λάθη, εντούτοις θα πρέπει πρωτίστως να αναγνωριστούν και ο κάθε ένας να λάβει τις ευθύνες του, αντί για άλλη μια φορά να στήνεται τοίχος προστασίας, λόγω των δικαιολογημένων επικρίσεων. Η στάση πως όλα έγιναν σωστά και οι τοποθετήσεις ότι έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν, προκαλούν ακόμη περισσότερες αντιδράσεις, καθώς άνθρωποι έχασαν τους ανθρώπους τους και άνθρωποι έχασαν τα πάντα μέσα σε μερικά λεπτά.
Μάλιστα, την ώρα που αρνούνται τα περί ολιγωρίας και ασυνεννοησίας, οι ίδιοι οι ιθύνοντες επιβεβαιώνουν με τα λεγόμενά τους ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους έχει χαθεί. Επιτομή της ασυνεννοησίας, αποτελεί η αναφορά από τη μια του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκου Λογγίνου, πως η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό, τονίζοντας ότι δόθηκαν στην Αστυνομία στοιχεία πως η πυρκαγιά ξεκίνησε από δύο σημεία κι από την άλλη, η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας να απαντά ότι δεν έχουν πληροφόρηση για τα αίτια της πυρκαγιάς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Κινδύνευσαν σπίτια, άνθρωποι πονούσαν και δεν μπορούσαν να τα εγκαταλείψουν»
- Εκκένωναν αυτοβούλως το Σουνί-Ζανατζιά οι κάτοικοι-Έσβηναν μόνοι τους τις φωτιές
- Στάχτες και αποκαΐδια… Εικόνες καταστροφής την επόμενη μέρα της φονικής πυρκαγιάς (vid&pics)
- Ψάχνουν στοιχεία για να ταυτοποιήσουν τις δύο σορούς που εντοπίστηκαν απανθρακωμένες από τη φονική πυρκαγιά
- Απέτυχε ο απεγκλωβισμός των κατοίκων στη Λόφου, περικυκλώθηκαν από την φωτιά-Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια
- Δύο εγκαυματίες στη Λευκωσία, δεκαέξι άτομα δέχθηκε το νοσοκομείο Λεμεσού-Εισαγωγή και στο Τρόοδος
- Από το πράσινο στο μαύρο, κάηκε το δάσος στο Σούνι-«Μία καταστροφή, είμαστε ένα καμένο χωριό»