Εξέδωσε νέο οδηγό για τη νοσηλευτική φροντίδα των αιμοσφαιρινοπαθειών η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών
15:23 - 23 Ιουλίου 2025

Την κυκλοφορία της δεύτερης, ανανεωμένης έκδοσης με τίτλο «Εξειδικευμένος Οδηγός για Νοσηλευτές Ασθενών με Αιμοσφαιρινοπάθειες», «ενός πολύτιμου επιστημονικού και εκπαιδευτικού εργαλείου» που δημιουργήθηκε με στόχο να ενισχύσει και να αναδείξει τον πολυσχιδή και θεμελιώδη ρόλο του νοσηλευτικού προσωπικού στη φροντίδα των ατόμων που ζουν με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΔΝ), ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΟΘ, αναπόσπαστο θεμέλιο της μακροχρόνιας φροντίδας των πασχόντων από αιμοσφαιρινοπάθειες, οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες διαδραματίζουν καθοριστικό, συχνά αθόρυβο αλλά ζωτικής σημασίας ρόλο.
Η συμβολή τους, αναφέρεται, εκτείνεται πολύ πέρα από τις καθιερωμένες πράξεις νοσηλείας, περιλαμβάνοντας την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, τη διαχείριση επώδυνων και κρίσιμων καταστάσεων, τη διασύνδεση και το συντονισμό της φροντίδας μεταξύ διαφορετικών επαγγελματιών υγείας, καθώς και την ουσιαστική συμμετοχή τους στην εκπαίδευση των ίδιων των ασθενών αλλά και του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού.
Προστίθεται ότι η νέα έκδοση του Οδηγού, που έρχεται να συμπληρώσει και να επικαιροποιήσει την πρώτη έκδοση του 2013, ενσωματώνει τη συσσωρευμένη εμπειρία μιας δεκαετίας και αντανακλά τις πολύπλευρες προκλήσεις και τα επιτεύγματα της νοσηλευτικής πρακτικής σε δομές όπως τα νοσοκομεία, τα εξωτερικά ιατρεία, τα κέντρα μεταγγίσεων και οι κοινοτικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, αναδεικνύει τις χρόνιες δυσκολίες που εξακολουθούν να υφίστανται σε διεθνές επίπεδο για την καθιέρωση του ρόλου του εξειδικευμένου νοσηλευτή στις αιμοσφαιρινοπάθειες — όπως η ανεπαρκής θεσμική αναγνώριση, οι περιορισμοί των εθνικών συστημάτων υγείας, καθώς και η ελλιπής επαγγελματική επιμόρφωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Οδηγός «αναλύει σε βάθος την κλινική πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τις αιμοσφαιρινοπάθειες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση, τήρηση υψηλών ποιοτικών προτύπων, και επαγγελματική εξέλιξη».
Παρουσιάζει επίσης παραδείγματα πραγματικών περιστατικών που αναδεικνύουν τη νοσηλευτική συμβολή στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τη διαχείριση του πόνου και την ανταπόκριση σε κρίσεις.
Εξίσου σημαντική, όπως αναφέρεται, είναι η ενότητα που εστιάζει στην ενδυνάμωση των ασθενών και των οικογενειών τους ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους – μια προσέγγιση που ενισχύει την αυτονομία, τη συμμόρφωση και την ψυχολογική ευεξία των πασχόντων. Παράλληλα, φωτίζει τις παγκόσμιες ανισότητες στην επαγγελματική στήριξη των νοσηλευτών και καλεί σε συλλογική δράση για την ενίσχυση της εκπαίδευσης, της αναγνώρισης και της ένταξης των νοσηλευτών σε θεσμικές δομές λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών.
«Η έκδοση αυτή αποσκοπεί όχι μόνο στην ενίσχυση της γνώσης, αλλά και στην αναγνώριση του αναντικατάστατου ρόλου των νοσηλευτών στη διαχείριση σύνθετων, χρόνιων και γενετικών παθήσεων όπως η θαλασσαιμία. Η ΔΟΘ επενδύει σταθερά στην ανάπτυξη εργαλείων που στηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό της φροντίδας υγείας, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών διεθνώς», υπογραμμίζει η Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ και εκ των συγγραφέων του Οδηγού.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΔΟΘ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους επαγγελματίες νοσηλευτικής, τους αρμόδιους φορείς υγείας και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να αξιοποιήσουν το νέο αυτό εργαλείο, να το εντάξουν στα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής εφαρμογής και να συμβάλουν ενεργά, μέσω σχολίων, εισηγήσεων και καλών πρακτικών, στη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του Οργανισμού.
Δείτε την πλήρη έκδοση του Οδηγού στην αγγλική γλώσσα στο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/y9vfun67
Πηγή: ΚΥΠΕ