Χωρίς αντίκτυπο μέχρι στιγμής το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-Πειθαρχικές ευθύνες, έρευνα για ανθρωποκτονία, καμία διαθεσιμότητα

Την ώρα που η Αστυνομία μελετά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, το οποίο καταλογίζει ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες σε όσους είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ή θα έπρεπε να έχουν, εμπλοκή στους χειρισμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο νεαρών προσώπων και τον τραυματισμό ενός τρίτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την διεξαγωγή άλλης μιας έρευνας. Ωστόσο αυτή θα είναι πειθαρχική και θα επικεντρώνεται στον νυν Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Πρόνοιας, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια Διευθυντής του ΤΟΜ και στη συνέχεια αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, και σε βάρος του η Ερευνητική Επιτροπή δείχνει πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, μεταξύ αυτών και του αδικήματος της ανθρωποκτονίας, ενός από τα σοβαρότερα του ποινικού κώδικα.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενημερώθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη για το πόρισμα της Ερευνητικής, αποφάσισε τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού για να διερευνήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες εναντίον του κ. Νικολαΐδη, ενώ δεν τέθηκε - όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές - θέμα διαθεσιμότητας. Κάτι που προξένησε ερωτήματα, δεδομένου πως η Αστυνομία άρχισε ποινική διερεύνηση και το όνομα του νυν Γενικού Διευθυντή βρίσκεται ψηλά στο κάδρο, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, με τις πηγές να απαντούν πως εάν ζητηθεί από τον ερευνώντα λειτουργό να τεθεί σε διαθεσιμότητα, τότε θα εξεταστεί.

Σημειώνεται ότι ο κ. Νικολαίδης είναι ο μόνος εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες, αφού οι υπόλοιποι έχουν αφυπηρετήσει, ενώ όπως εξηγεί νομικός, «με βάση το άρθρο 2 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων, η αρμόδια Αρχή για τους Γενικούς Διευθυντές είναι το Υπουργικό Συμβούλιο. Συνεπώς, με βάση τούτο, το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν το αρμόδιο εάν ήθελε, να ζητήσει την διαθεσιμότητα του Γενικού Διευθυντή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα καταγράφει το πόρισμα».

Πάντως, ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμος του 1990 (1/1990) προνοεί τα ακόλουθα:

Διαθεσιμότητα 85.-(1) Αν διαταχθεί έρευνα πειθαρχικού παραπτώματος, δυνάμει των διατάξεων της παραγράφου (β) του άρθρου 81, εναντίον κάποιου υπαλλήλου ή με την έναρξη αστυνομικής έρευνας με σκοπό την ποινική δίωξη εναντίον του, η Επιτροπή μπορεί, αν το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί, να θέσει σε διαθεσιμότητα τον υπάλληλο κατά τη διάρκεια της έρευνας και σε τέτοια περίπτωση ενεργεί δυνάμει του εδαφίου (1Α), εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ενεργεί δυνάμει του εδαφίου (1B).

Με βάση το πιο πάνω, αυτό που εξηγεί νομικός που μίλησε στον REPORTER, είναι πως «από την στιγμή που διορίζεται ερευνών λειτουργός, σημαίνει εξετάζονται πειθαρχικά παραπτώματα που προκύπτουν από την έρευνα εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, που στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, σε αντίθεση με μια διοικητική έρευνα που ερευνών λειτουργός εξετάζει εάν προκύπτουν σε βάρος οποιουδήποτε πειθαρχικά παραπτώματα». Περαιτέρω εξήγησε πως «με τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού, τίθεται ή όχι κάποιος σε διαθεσιμότητα. Δεν μπορεί να αρχίσει η πειθαρχική και να τεθεί σε διαθεσιμότητα στην συνέχεια και στην συγκεκριμένη περίπτωση για τέτοια εισήγηση προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, είναι το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο υπάγονται οι Γενικοί Διευθυντές».

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να μην θέσει σε διαθεσιμότητα τον κ. Νικολαΐδη, ο οποίος θα συνεχίσει να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, ανεξαρτήτως εάν θα διερευνάται τόσο πειθαρχικά όσο και ποινικά. Μπορεί να προβάλλεται το επιχείρημα πως η ποινική έρευνα θα είναι ευρύτερη και θα ελεγχθούν εκ νέου όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, εντούτοις στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που ήδη καταλήγει σε ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Είναι εξάλλου στην βάση αυτού του πορίσματος που προξένησε ερωτήματα η απόφαση του Προέδρου για να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα ο κ. Νικολαΐδης, αφού τα όσα καταγράφονται από την Ερευνητική Επιτροπή χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σοβαρά, χωρίς να σημαίνει πως οι έρευνες της Αστυνομίας θα στοιχειοθετήσουν ποινικά αδικήματα. Εντούτοις, αυτή τη στιγμή στην εξίσωση υπάρχει ένα πόρισμα καταπέλτης, που καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στον νυν Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Πρόνοιας, σε σχέση με δύο θανάτους και ένα σοβαρό τραυματισμό, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, στο οποίο καταλήγει η Ερευνητική. Επιπρόσθετα, αυτό που έχει επίσης τη σημασία του, είναι πως το πόρισμα καταλογίζει ποινικές ευθύνες στον κ. Νικολαΐδη κατά την μακροχρόνια θητεία ως Διευθυντής του ΤΟΜ, δηλαδή δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό, ενώ του καταλογίζει πειθαρχικές ευθύνες κατά τη θητεία τους ως αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών. Δηλαδή, οι ευθύνες, είτε ποινικές είτε πειθαρχικές, καλύπτουν μια περίοδο έξι ετών, από το 2017 μέχρι το 2023, οπότε διορίστηκε την 1η Ιουλίου 2023 στην θέση του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Είναι συμπέρασμα της Επιτροπής ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του Σ. Κολέττα ως διευθυντή του ΤΟΜ, διαμορφώθηκε μια στρεβλωμένη και επικίνδυνη αντίληψη, η οποία εμπεδώθηκε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του Γ. Νικολαΐδη στην ίδια θέση ότι:- Η αποστολή του ΤΟΜ σε σχέση με τις ανακλήσεις εξαντλείτο στο να κοινοποιούν επικαιροποιημένα στοιχεία των ιδιοκτητών των υπό ανάκληση οχημάτων στους ΔτΚ, καθότι –ως ήταν η αντίληψη– υπεύθυνος για τις ανακλήσεις ήταν ο κατασκευαστής και αυτός μόνο όφειλε να αξιολογήσει την επικινδυνότητα οποιουδήποτε ελαττώματος του οχήματος και όχι το ΤΟΜ. Επέδειξαν ασύγγνωστη αδράνεια και αδιαφορία για εκτίμηση του κινδύνου και συνέχισαν να θεωρούν ότι η αποστολή τους, όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, εξαντλείτο στο να κοινοποιούν στον ΔτΚ επικαιροποιημένα στοιχεία των ιδιοκτητών των υπό ανάκληση οχημάτων, χωρίς να λάβουν οποιοδήποτε μέτρο για ασφάλεια των όσων χρησιμοποιούσαν οχήματα με αερόσακους Takata ή να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους που διέτρεχε λόγω των αερόσακων αυτών. Την αδράνεια και την αδιαφορία αυτή, ως προς τις συνέπειες της, θα εξετάσουμε στο επόμενο Κεφ. που πραγματεύεται το θέμα ΕΥΘΥΝΗ».

Πέραν του πιο πάνω, στο πόρισμα της η Ερευνητική Επιτροπή ανέφερε πως παρά τις προειδοποιήσεις, το ΤΟΜ δεν διαπίστωσε - ως όφειλε - κίνδυνο για την οδική ασφάλεια ή για την ασφάλεια των χρηστών οχημάτων εφοδιασμένων με αερόσακους Takata, ούτε εκπλήρωσε το καθήκον ενέργειας που του επέβαλλε το άρθρο 8(4) του Ν.61(Ι)/2005 και τους δυνάμει αυτού εκδοθέντες Κανονισμούς. Και αυτό, γιατί θεωρούσε πως το καθήκον και η αποστολή του περιοριζόταν –στις περιπτώσεις ανακλήσεων για αντιμετώπιση των κινδύνων, για τους οποίους γίνονταν– απλώς στο να δίνει επικαιροποιημένα στοιχεία των ιδιοκτητών στους ΔτΚ για προώθηση των ανακλήσεων. Πρόκειται, όπως ήδη αναφέρεται στο πόρισμα, για μια στρεβλωμένη και επικίνδυνη αντίληψη που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια που Διευθυντής – αρμόδια αρχή– του ΤΟΜ ήταν ο Σ. Κολέττας και παγιώθηκε όταν Διευθυντής του ΤΟΜ ήταν ο Γ. Νικολαΐδης.

Στη βάση του πιο πάνω πραγματικού πλαισίου εγείρεται το ερώτημα κατά πόσον η Επιτροπή διαπιστώνει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικού ή ποινικών αδικημάτων. Η απάντηση της Επιτροπής, επιπροσθέτως των πειθαρχικών παραπτωμάτων, είναι θετική. {...} Περιοριζόμαστε να επισημάνουμε ότι ως αποτέλεσμα της έρευνας μας, ενδεχομένως, έχουν διαπραχθεί τα ποινικά αδικήματα:- 1. Της κατάχρησης εξουσίας του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα. 2. Της ανθρωποκτονίας (άρθρο 205 του ΠΚ) και/ή της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης (άρθρο 210 του ΠΚ) που αφορούν στον θανάσιμο τραυματισμό του Κ. Όξυνου και της Στ. Γιωργαλλή, ως και το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης του άρθρου 231 του ΠΚ που αφορά τον Α. Λούγκου.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στην πρώην υπουργό Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου που το πόρισμα της καταλόγιζε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες, όσο και τον πρώην Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, Σταύρο Μιχαήλ, στον οποίο καταλογίζονταν ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες, δεν τέθηκαν τα ονόματα τους ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, για να ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις. Σημειώνεται ότι, η κα Αναστασιάδου υπηρετεί στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ενώ ο κ. Μιχαήλ είναι πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Τα ενδεχόμενα πειθαρχικά εναντίον του κ. Μιχαήλ είναι άνευ αντικειμένου, αφού έχει αφυπηρετήσει.

Δειτε Επισης

Εκκενώθηκε μαθητική κατασκήνωση στη Λόφου-Μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία τα παιδιά
Δραματικές εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά-Σαρώνει τα πάντα ο πύρινος όλεθρος
Κραυγή απόγνωσης από τον κοινοτάρχη Αγίου Θεράποντος-«Έξω από το Σούνι-Ζανατζιά η τεράστια πυρκαγιά»
Χωρίς ρεύμα 19 χωριά στη Λεμεσό λόγω της πυρκαγιάς-Κάηκαν 20 πάσσαλοι και τρεις μετασχηματιστές
Τρία πρόσωπα στο νοσοκομείο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα-Στήθηκε Σταθμός Πρώτων Βοηθειών
Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην Πάφο-Κάηκαν καλλιέργειες και περιοχή Natura
Κάηκαν σπίτια και ξενοδοχείο στη Βάσα Κοιλανίου-Χωρίς ρεύμα και νερό η κοινότητα
Κάηκε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στη Λεμεσό (pic)
Ηλικιωμένη κατηγορείται ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Νετανιάχου
Αποκαρδιωτικές εικόνες από τις τεράστιες πυρκαγιές σε Λεμεσό και Πάφο-Καταστροφές και πολλαπλά μέτωπα