Προειδοποιούν για black out μετά από ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω καύσωνα τα κόμματα
12:38 - 23 Ιουλίου 2025

Για κίνδυνο black out, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου για ζήτηση παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κάνουν λόγο ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων.
Σε ανακοίνωση του το ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «ο κίνδυνος ανεπάρκειας ρεύματος που αντιμετωπίζουμε υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη για αποθήκευση ενέργειας».
«Επαναλαμβάνουμε εκ νέου ότι οι επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας θα έπρεπε να αποτελούσαν προτεραιότητα. Αυτό θα αντιμετώπιζε τη ζήτηση ηλεκτρισμού τις ώρες που κορυφώνεται», πρόσθεσε.
Επιπλέον αναφέρει ότι, «ταυτόχρονα, με την αποθήκευση ενέργειας επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη αξιοποίηση πράσινης ενέργειας, η μείωση των ρύπων και οι λιγότερες αποκοπές στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά. Συνεπώς θα μειωθεί και το κόστος ενέργειας για τους πολίτες».
«Το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις αποθήκευσης γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικές. Καμία περαιτέρω χρονοτριβή δεν δικαιολογείται», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως, «στα μέσα του καλοκαιριού και εν μέσω καύσωνα, η Κύπρος κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Αυτή η εξέλιξη ήταν απολύτως προβλέψιμη και το ΑΚΕΛ προειδοποίησε προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα».
Επιπλέον σημειώνει πως, «οι προειδοποιήσεις των αρμοδίων για την οριακή επάρκεια ηλεκτρισμού, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, δεν είναι τυχαίες. Είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης και της αδράνειας τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Κυβέρνησης.
Οι ανάγκες μας σε ηλεκτρισμό καλύπτονται οριακά όχι μόνο επειδή η ζήτηση είναι αυξημένη, αλλά κυρίως γιατί:
- Παράγουμε ρεύμα με παλιές μηχανές, ευάλωτες σε βλάβες, γιατί δεν έγινε έγκαιρα αναβάθμιση του σταθμού της Δεκέλειας.
- Οι νέες επενδύσεις εκατομμυρίων σε σύγχρονες ευέλικτες μονάδες δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω της αποτυχίας έλευσης φυσικού αερίου.
- Η πλεονάζουσα παραγωγή από ΑΠΕ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ώρες αιχμής γιατί δεν έχουμε ακόμα αποθήκευση».
Το ΑΚΕΛ τονίζει πως, «ο κίνδυνος γενικευμένων διακοπών ρεύματος είναι υπαρκτός και θα συνεχίσει να υφίσταται εάν η Κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεσα δράση. Πέραν από την επίσπευση της υλοποίησης κρίσιμων ενεργειακών επενδύσεων, θα πρέπει να διασφαλίσει και τη σημερινή επάρκεια δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα εξοικονόμησης και μετατόπισης της ζήτησης».
Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει πως, «7 εκφράζει έντονη ανησυχία για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, καθώς εν μέσω ακραίων θερμοκρασιών, η Κύπρος απειλείται ταυτόχρονα με ενεργειακή κατάρρευση και έλλειψη νερού.
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη:
– Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται λόγω καύσωνα, την ώρα που μεγάλες ποσότητες παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά απορρίπτονται καθημερινά.
– Τα φράγματα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πληρότητας, ενώ για να διασφαλιστεί η υδροδότηση, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέφυγε σε εισαγωγή κινητών μονάδων αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες.
– Οι αρχές καταφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις υπό πίεση, αντί να προλαμβάνουν με έγκαιρο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».
Επιπρόσθετα αναφέρει ότι, «η κρίση που βιώνουμε δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το προβλέψιμο και προαναγγελθέν αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής και συνέπειας στον τομέα της ενέργειας και των υδάτων. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι:
Η απουσία πολιτικής βούλησης για εγκατάσταση αποθηκευτικών υποδομών και δημιουργία ευφυούς δικτύου (smart grid) οδηγεί στην απαράδεκτη σπατάλη καθαρής ενέργειας.
Η διαχείριση των βρόχινων και όμβριων υδάτων παραμένει ανύπαρκτη, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας για την αξιοποίησή τους μέσω βιώσιμων συστημάτων (SUDS).
Η ενεργειακή φτώχεια επεκτείνεται, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων των πολιτών σε φθηνή, καθαρή ενέργεια».
Παράλληλα οι Οικολόγοι υπέδειξαν πως, «η σημερινή κυβέρνηση φέρει ακέραιη ευθύνη για την απραξία που παρατηρείται, όμως δεν είναι η μόνη υπεύθυνη. Η σημερινή κρίση είναι το αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών επιλογών και παραλείψεων, τόσο της παρούσας όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες απέτυχαν να θέσουν τις βάσεις για μια βιώσιμη και ανθεκτική πολιτική διαχείρισης ενέργειας και υδάτινων πόρων. Η μόνη λύση είναι να σταματήσει η πολιτική των αποσπασματικών λύσεων και να προχωρήσει η Κυβέρνηση άμεσα στην εφαρμογή μακροπρόθεσμων, πράσινων υποδομών».