ΥΠΑΝ: Πενήντα ένα χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή και θέτει επιτακτικά το αίτημα για δικαιοσύνη
11:31 - 23 Ιουλίου 2025

Πενήντα ένα χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή και θέτει επιτακτικά το αίτημα για δικαιοσύνη, ελευθερία, επανένωση, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στην αντικατοχική εκδήλωση Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
«Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, δεν χωράνε πια μοιρασμένες πατρίδες. Κι εμείς ζούμε, χωρίς να το θέλουμε, σε μια χώρα μοιρασμένη στα δύο. Αυτή την διάκριση στην παγκόσμια ιστορία δεν την αποδεχόμαστε. Η τουρκική κατοχή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή τη φωνή προτάσσουμε ενώπιον όλων, διεκδικώντας το αυτονόητο», πρόσθεσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι η τουρκική εισβολή και η κατοχή της Κύπρου, μιας ευρωπαϊκής χώρας, κράτους μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνιστά καταπάτηση της διεθνούς νομιμότητας.
«Είναι στο πλαίσιο αυτό που απαιτούμε η διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, να αντιμετωπίζεται ως η επίλυση ενός διεθνούς προβλήματος παραβίασης της κρατικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εντείνουμε ως Kυβέρνηση τις προσπάθειές μας με στόχο την περαιτέρω εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας αλλά και την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό», σημείωσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι η πενταμερής συνάντηση των προηγούμενων ημερών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τονίσει, για ακόμη μία φορά, «τη βούλησή της δικής μας πλευράς να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Η θέση μας είναι σαφής και προτάσσει ως απαραίτητη προϋπόθεση, η λύση του κυπριακού ζητήματος να εδράζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι δυνατόν να προκύψει μία δίκαιη και λειτουργική λύση, στη βάση της οποίας η Κύπρος θα μετεξελίσσεται σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Ένα κράτος απαλλαγμένο από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις, τις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων και τους στρατούς κατοχής. Μόνο αυτή η μορφή κράτους θα δίδει τη δυνατότητα στους νόμιμους πολίτες του, να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «ευελπιστούμε, και εκεί εντείνονται οι προσπάθειες μας, ότι σύντομα θα οδηγηθούμε στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
«Ταυτόχρονα, παραμένει ουσιώδης προτεραιότητα η πιο οδυνηρή ανθρώπινη πτυχή του κυπριακού προβλήματος, που αφορά στο θέμα των αγνοουμένων. Συνεχίζουμε κάθε προσπάθεια για την παραχώρηση επίσημων και αποδεικτικών στοιχείων που θα επιτρέψουν την πλήρη διερεύνηση κάθε μίας από τις περιπτώσεις. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των συγγενών, οι οποίοι καθημερινά για 51 χρόνια βιώνουν τον πόνο και την αγωνία για την αδιευκρίνιστη τύχη των δικών τους ανθρώπων. Από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ενισχύοντας το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, προκειμένου να επιτύχουμε περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο στον τομέα των ερευνών», συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενοι προς τις Κερυνειώτισσες και τους Κερυνειώτες, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι η εκδήλωση είναι μια μαζική κραυγή αντίστασης στην συνεχιζόμενη κατοχή. «Δεν θα κουραστούμε ποτέ να επιστρέφουμε, με την ψυχη και την σκέψη μας, στο κομμάτι της ιστορίας που μας σημάδεψε. Διεκδικούμε τη δικαίωση για τον τόπο μας», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ