Οι χαμηλοί όροι των Παγκυπρίων Εξετάσεων επαναφέρουν ξανά την ανάγκη για μείωση της ύλης

Μπορεί οι Παγκύπριες Εξετάσεις για το 2025 να έχουν κλείσει τον κύκλο τους, καθώς με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πλέον ανοίγει ένας νέος κύκλος για τους υποψηφίους που διεκδικούν θέση στα δημόσια Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας, ωστόσο για το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, που αφορά στην ύλη που διδάσκεται, αλλά και στον τρόπο που γίνεται η διδασκαλία της.

Από την πρώτη ημέρα που είχαν ξεκινήσει οι Παγκύπριες Εξετάσεις, οι μαθητές είχαν θέσει θέμα για την υπέρογκη ύλη και το γεγονός ότι σε αρκετά μαθήματα δεν είχαν προλάβει να καλύψουν όλο το περιεχόμενο, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναγκάζονται να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα φροντιστήρια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περηφάνια, τιμή, ανακούφιση-Οι πρώτοι των πρώτων των Παγκυπρίων Εξετάσεων στον REPORTER

Το πρόβλημα με την ύλη αναγνωρίστηκε και από την ίδια την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξη στον REPORTER είχε αναφέρει πως «γίνεται δηλαδή μία συστηματική και ολοκληρωμένη προσπάθεια και όχι αποσπασματική. Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού συστήματος, που είναι η καρδιά της μεταρρύθμισης, με στόχο το να μειώσουμε την ύλη, να επικεντρωθούμε αντί στη γνώση στις δεξιότητες και ικανότητες. Αυτή η προσπάθεια έχει επιφέρει αποτέλεσμα, έχουμε μειώσει την ύλη γύρω στο 20% σε όλα σχεδόν τα μαθήματα σταδιακά και προχωρούμε σε μεγαλύτερη μείωση. Ακόμη και έτσι, κάποια μαθήματα έχουν υπερβολικά μεγάλη ύλη και συμφωνώ απόλυτα με τις αντιδράσεις. Γι’ αυτό και δουλεύουμε για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο την ύλη. Η ύλη είναι πολύ σημαντική, όμως να είναι η προαπαιτούμενη, η σημαντική για να προχωρήσουμε παρακάτω. Η περιττή ύλη δεν μας χρειάζεται, χρειάζονται περισσότερες ικανότητες και δεξιότητες στα παιδιά μας».

Πάντως, την ανάγκη για να υπάρξει περαιτέρω αλλαγή υποδεικνύουν και οι μέσοι όροι των Παγκυπρίων Εξετάσεων, αφού για ακόμη μία χρονιά, ο μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά που είναι και το μοναδικό μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν όλοι οι υποψήφιοι, ήταν στο 10,77, με την τυπική απόκλιση να είναι στα 3.72. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος στο ίδιο μάθημα στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2024 ήταν στο 11.21 με τυπική απόκλιση στα 4.21, ενώ για το 2023 ήταν στο 10.38 με τυπική απόκλιση στα 3.88. Το γεγονός ότι ο μέσος όρος στο μάθημα των Νέων Ελληνικών βρίσκεται στη βάση, πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να βρεθεί μία λύση για τις χαμηλές επιδόσεις.

Σημειώνεται πως όσον αφορά στα άλλα μαθήματα, στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης είναι κάτω από τη βάση, αφού βρίσκεται στο 7.04, με τυπική απόκλιση 5.2, ενώ για το 2024 ήταν στα 5.5 με τυπική απόκλιση 4.43 και το 2023 ήταν στο 7.09 με τυπική απόκλιση 5.44. Κάτω από τη βάση ήταν και ο μέσος όρος για τα Μαθηματικά Κοινού Κορμού, ο οποίος για το 2025 ήταν στο 9.01 με τυπική απόκλιση, 6.47, ενώ για το 2024 ήταν στο 8.9 με τυπική απόκλιση 6.25 και το 2023 ήταν στο 8.45 με τυπική απόκλιση στο 6.12.

Οι μέσοι όροι στα μαθήματα συνδέονται άρρηκτα με την διδακτέα ύλη, καθώς όταν στην τάξη δεν υπάρχει χρόνος για να καλυφτούν τα βασικά και να γίνουν επαναλήψεις, τότε είναι αναπόφευκτο ότι θα είναι χαμηλές και οι επιδόσεις των μαθητών. Μάλιστα, το θέμα της ύλης και της διαχρονικότητας του προβλήματος, άγγιξαν και οι πρωτεύσαντες των Παγκύπριων Εξετάσεων, που υπέδειξαν πως πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση επ’ αυτού.

Με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις της υπουργού Παιδείας το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί και γίνονται ενέργειες προς επίλυση και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να υπάρξει αρκετή μελέτη τους επόμενους μήνες, με στόχο μέχρι τις επόμενες Παγκύπριες να υπάρξει σημαντική αλλαγή επί του θέματος. Σημειώνεται πως η διαδικασία για αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και οι χαμηλοί μέσοι όροι των Παγκυπρίων πρέπει να είναι φάρος για να το που πρέπει να στοχεύει το Υπουργείο Παιδείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βατό το γραπτό των Νέων Ελληνικών, δυσκολία στις λεξιλογικές-Τα παράπονα μαθητών για την ύλη

Δειτε Επισης

Η φωτογραφία του Πολωνού καθηγητή λίγο πριν τη δολοφονία-Την τράβηξε η πρώην σύζυγος
Υπ. Εργασίας: Θα λειτουργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για ομαλή εξέλιξη σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα
Πρόσαψε κατηγορίες στους Ε/κ το ψευδοκράτος, ζήτησε να παραμείνουν υπό κράτηση άλλες οκτώ ημέρες
Βολές ΑΚΕΛ σε Αστυνομία και Χαρτσιώτη για την παλαιστινιακή σημαία στη Λεμεσό-«Προκλητική ενέργεια αυταρχισμού»
Αποφάσισε να μη θέσει σε διαθεσιμότητα τον Νικολαΐδη το Υπουργικό, διορίζει ερευνώντα λειτουργό για πειθαρχική εν μέσω ποινικής έρευνας
Τον χαβά του ο Τατάρ-«Διεξάγω μεγάλο διπλωματικό αγώνα για παγκόσμια αποδοχή της λύσης δύο κρατών»
ΥΠΑΝ: Πενήντα ένα χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή και θέτει επιτακτικά το αίτημα για δικαιοσύνη
Απέρριψε την ένσταση Βαρωσιώτου για διάταγμα αναστολής της απόφασης απόλυσής της το Ανώτατο
Ποιο θερμή μέρα του χρόνου η Πέμπτη, στους 45 βαθμούς ο υδράργυρος-Ενδεχόμενο για κόκκινη προειδοποίηση
Στην Κύπρο το κρουαζιερόπλοιο με τους Ισραηλινούς τουρίστες μετά το μπλόκο στη Σύρο