Η έντονη ενόχληση Βαφεάδη για επικρίσεις και η προειδοποίηση για τα γκρίζα οχήματα-Κρίσιμο Υπουργικό για ΤΑΚΑΤΑ

Σκληρή και σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα επικριτική ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, για να απαντήσει μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για τους ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, σε βουλευτές και κόμματα που του άσκησαν δριμεία κριτική και υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να του καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες, όπως και στους προκατόχους του.

Απαντώντας σε όσα του καταλογίζονται από τους βουλευτές, ο υπουργός Μεταφορών κράτησε, θα έλεγε κάποιος, ως σημαία την αναφορά της Ερευνητικής Επιτροπής, που για το πρόσωπό του υποδείκνυε στο πόρισμα πως «αναφύεται μια αγωνιώδης και επίπονη προσπάθεια να διαχειριστεί την κατάσταση που κληρονόμησε, χωρίς ακόμη να γίνει κατορθωτή η εξεύρεση αποτελεσματικής και τελικής λύσης».

Το συγκεκριμένο σημείο από το πολυσέλιδο πόρισμα τέθηκε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ως επιχείρημα από τον υπουργό Μεταφορών, για να απαντήσει σε όσους ζητούσαν καταλογισμό πολιτικών ευθυνών στον ίδιο, ενώ παράλληλα ύψωσε ασπίδα προστασίας για τις ενέργειές του, από την ημέρα που ενημερώθηκε για τους ΤΑΚΑΤΑ, μέχρι το θάνατο της Στυλιανής Γιωργαλλή, όταν κι άρχισε να λαμβάνει μεγαλύτερη έκταση το θέμα των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ.

Οι αναφορές του πως «κάποιοι είχαν άποψη και δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν το πόρισμα», δείχνει ότι ο κ. Βαφεάδης ενοχλήθηκε σφόδρα με όσους καταφέρθηκαν εναντίον του, όμως τήρησε σιγή, όπως εξήγησε, για να μελετήσει πρώτα το πόρισμα και μετά να τοποθετηθεί, πράγμα που δεν έπραξαν οι επικριτές του, όπως είπε. Το πιο ανησυχητικό απ' όλες τις αναφορές του υπουργού, ήταν η τοποθέτησή του πως η σημερινή κατάσταση ακόμα και μετά απ' όσα μέτρα λήφθηκαν, είναι η ίδια με το 2017, μετά την έκδοση της εγκυκλίου από το ΤΟΜ που αφαιρούσε την υποχρέωση από τους διανομείς να ενημερώνουν για τις ανακλήσεις των γκρίζων οχημάτων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει αλυσίδα ενημέρωσης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων. Έχει αποκατασταθεί η αλυσίδα; Η απάντηση είναι όχι. Έγιναν κάποιες προσπάθειες για αποκατάσταση. Είμαστε στο ίδιο σημείο με το 2017. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ψάξουν την αλήθεια. Αυτοί που με κατηγορούν για ολιγωρία δεν αντιλαμβάνονται το θέμα».

Ο υπουργός ουσιαστικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν μετά από δύο θανάτους και ένα σοβαρό τραυματισμό, ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους πολίτες, αφού οι ανακλήσεις τρέχουν συνεχώς και προκύπτουν ακόμα και για άλλα εξαρτήματα που είναι επίσης επικίνδυνα, ωστόσο η ενημέρωση δεν καταλήγει στους ιδιοκτήτες των γκρίζων οχημάτων. Η παραδοχή του κ. Βαφεάδη, δημιουργεί ένα νέο κύκλο ανησυχίας στην κοινωνία, δεδομένου ότι στους δρόμους διακινούνται περίπου 400 χιλιάδες οχήματα που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Για να γίνει πιο κατανοητό, σχεδόν ένα στα δύο οχήματα που διακινούνται στους δρόμους, βάσει των στοιχείων που έδωσε ο Αλέξης Βαφεάδης, εντάσσονται στην κατηγορία των γκρίζων οχημάτων, αφού τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Αστυνομίας, ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός αυτοκινήτων που διακινούνται στους δρόμους έχουν ξεπεράσει ελαφρώς το ένα εκατομμύριο.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το Υπουργείο θα επιχειρήσει μέσα από τη σειρά μέτρων που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, να βελτιώσει την κατάσταση που επικρατεί με τις ανακλήσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανασυγκρότηση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 858/2018, για την οποία θα ζητηθεί συνδρομή της DF Reform, αλλά και μέσα από την αναβάθμιση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Παράλληλα, εξαιρετικά σημαντική είναι η λειτουργία της Διεύθυνσης Τεχνικής Οχημάτων, ώστε να ενισχυθούν οι τεχνικές δυνατότητες του κράτους για τον έλεγχο και τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των οχημάτων, καθώς και η διενέργεια ελέγχου από την Υπηρεσία Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας.

Πυρά από τη μητέρα του Κυριάκου Όξινου, σιγή από Βαφεάδη

Η ανακοίνωση των μέτρων από τον κ. Βαφεάδη μπορεί να μην οδήγησε σε πολιτικές αντιδράσεις, όπως συνέβη με το πόρισμα, αλλά προκάλεσε την αντίδραση της μητέρας του Κυριάκου Όξινου, Μαρίας Λούη, η οποία σε ανάρτησή της εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική κατά του υπουργού Μεταφορών, θέτοντας του σειρά ερωτημάτων.

Στην ανάρτησή της, η κ. Λούη τονίζει μεταξύ άλλων πως «σφυρούσε αδιάφορα... Άργησε πολύ... Αδράνεια Ανεπάρκεια Απραξία Ανικανότητα Έλλειψη Ενσυναίσθησης Αυτογνωσίας και Αυτοκριτικής... Εμείς προσωπικά ούτε τις απολογίες του Θέλουμε ούτε τη συμπόνια του ούτε την αναγνώριση του για τους αγώνες μας με στόχο να μην χαθούν άλλες ζωές...»

Ο υπουργός Μεταφορών κλήθηκε να σχολιάσει τις δημόσιες τοποθετήσεις των συγγενών των θυμάτων, ωστόσο σε αντίθεση με τις απαντήσεις που έδωσε στους βουλευτές, τήρησε το δικαίωμα της σιωπής. Όπως είχε αναφέρει, «επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω όσα είπαν οι συγγενείς. Πρέπει να τους σεβαστούμε και ότι εκφράζουν όσα νιώθουν».

Συνέρχεται το Υπουργικό, ώρα για αποφάσεις

Στο μεταξύ, στις 9:30 το πρωί συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα μελετήσει τα ευρήματα του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, που καταλόγιζε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για ανθρωποκτονία και κατάχρηση εξουσίας, στον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννη Νικολαΐδη, που είχε υπηρετήσει τόσο ως αναπληρωτής διευθυντής του ΤΟΜ, όσο και ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών. Οι έρευνες των Αρχών για την υπόθεση, έχουν ήδη αρχίσει, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου.

Δεδομένου πως πρόκειται για γενικό διευθυντή Υφυπουργείου, το μπαλάκι για το κατά πόσο θα τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, βρίσκεται στον Πρόεδρο και στο Υπουργικό του Συμβούλιο. Θεωρείται δεδομένο ότι τόσο ο κ. Νικολαΐδης, όσο και τα υπόλοιπα πρόσωπα στα οποία καταλογίζονται ευθύνες είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Παρόλα αυτά, πρέπει να ληφθεί υπόψιν η στάση που τήρησε πρόσφατα το Υπουργικό, με την απόφασή του να θέσει σε διαθεσιμότητα την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Άμυνας και Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, η οποία είχε κληθεί για κατάθεση στα πλαίσια έρευνας, όπως και άλλα πρόσωπα, τα οποία ωστόσο - αν και ανακρίθηκαν για τα ίδια αδικήματα - δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Όπως και στην περίπτωση της κ. Αριστοτέλους, έτσι και στην περίπτωση του κ. Νικολαΐδη, η προσέγγιση θεωρητικά θα πρέπει να είναι η ίδια, προσμετρώντας μάλιστα πως σ' αυτή την περίπτωση, ότι υπάρχει κι ένα πόρισμα στο οποίο καταλογίζονται ποινικές ευθύνες και ειδικότερα το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, ένα από τα σοβαρότερα του ποινικού κώδικα.

Τα άλλα δύο πρόσωπα, που ενδέχεται να απασχολήσουν το Υπουργικό, είναι η πρώην υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, στην οποία το πόρισμα καταλόγιζε πολιτικές ευθύνες και η οποία σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Σταύρος Μιχαήλ, που υπηρέτησε ως πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, στον οποίο καταλογίζονται ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι πολύ διαφορετικές από αυτή του Γιάννη Νικολαΐδη, αφού ο Πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον θα ανακαλέσει τους διορισμούς τους, αν το κρίνει σκόπιμο στη βάση όσων τους καταλογίζονται, αφού προκύπτει ζήτημα και όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, η έρευνα της Αστυνομίας θα αφορά όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη Βασιλική Αναστασιάδου καταλογίζονται αδράνεια και απραξία, σύμφωνα με το πόρισμα, ενώ στον Σταύρο Μιχαήλ οι ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες θεωρούνται ως άνευ αντικειμένου, αφού έχει αφυπηρετήσει από τη δημόσια υπηρεσία.

Ωστόσο, η Αστυνομία, στη βάση των οδηγιών που έλαβε από τη Νομική Υπηρεσία, έχει την αρμοδιότητα να διερευνήσει όσα καταγράφονται στο πόρισμα κι αν καταλήξει ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που καταλογίστηκαν πολιτικές ή πειθαρχικές ευθύνες, ενδέχεται να προκύπτουν ποινικές, οφείλει να προβεί στις δέουσες ενέργειες, με τη λήψη ανακριτικών καταθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 20χρονος για εμπρησμό σε οχημάτων 54χρονης και 29χρονης-Εντοπίστηκαν στην κατοχή του ναρκωτικά
Δεν προχώρησε η διαδικασία έκδοσης του 38χρονου στην Ιορδανία λόγω σοβαρών παρατυπιών στα έγγραφα
Πρόσαψε κατηγορίες στους Ε/κ το ψευδοκράτος, ζήτησε να παραμείνουν υπό κράτηση άλλες οκτώ ημέρες
Βολές ΑΚΕΛ σε Αστυνομία και Χαρτσιώτη για την παλαιστινιακή σημαία στη Λεμεσό-«Προκλητική ενέργεια αυταρχισμού»
Απέρριψε την ένσταση Βαρωσιώτου για διάταγμα αναστολής της απόφασης απόλυσής της το Ανώτατο
Έκτακτες συστάσεις από την Πυροσβεστική λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς
Χειροπέδες σε πέντε πρόσωπα στη Λάρνακα-Εντοπίστηκαν στην κατοχή τους χρήματα και ρολόγια
Χειροπέδες σε 24χρονο στη Λάρνακα-Εντοπίστηκαν ναρκωτικά στο όχημα του
Χειροπέδες σε 17χρονο για επίθεση και ληστεία διανομέα φαγητού τον Οκτώβριο
Δύο 12χρονοι υπό την επήρεια ναρκωτικών στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε κάνναβη στην κατοχή τους