Περηφάνια, τιμή, ανακούφιση-Οι πρώτοι των πρώτων των Παγκυπρίων Εξετάσεων στον REPORTER

Είναι οι πρώτοι των πρώτων, αυτοί που κατάφεραν το απόλυτο 20, ανάμεσα στους χιλιάδες υποψήφιους των Παγκύπριων Εξετάσεων. Μέσα από το σκληρή δουλειά, πείσμα και πίστη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θυσίασαν και ορισμένα πράγματα. Διαβάζοντας συστηματικά, κατάφεραν να εκπληρώσουν ένα μεγάλο στόχο. Αυτά τα παιδιά είδαν τους κόπους όλων αυτών των χρόνων να ανταμείβονται και με το παραπάνω, ενώ παράλληλα είναι κάτι δείχνει πως υπάρχει ελπίδα στην κοινωνία.

Οι μαθητές μέσα από δηλώσεις που παραχώρησαν στον REPORTER, μίλησαν για τα πρώτα τους συναισθήματα, τη σκληρή δουλειά και τη δυσκολία που προηγήθηκε προτού φτάσουν στον μεγάλο τους στόχο. Το πρώτο συναίσθημα ήταν τιμή και περηφάνια. Το δεύτερο ήταν η ανακούφιση και το τρίτο η χαρά, επειδή οι κόποι μίας δύσκολης χρονιάς, γεμάτη με διάβασμα, έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάποιοι το περίμεναν ότι θα λάμβαναν υψηλή βαθμολογία, κάποιοι άλλοι ακόμη να πιστέψουν ότι είναι ανάμεσα στους ελάχιστους που εξασφάλισαν τον απόλυτο βαθμό πρόσβασης.

Οι πρωτεύσαντες κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στην πρώτη τους επιλογή και κάποιοι θα κρατήσουν τη θέση που εξασφάλισαν, ενώ άλλοι έχουν όνειρο να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων στις Παγκύπριες Εξετάσεις-Εξασφάλισαν το απόλυτο 20

Ευρυδίκη Χριστοφίδη

Ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων των Παγκυπρίων Εξετάσεων είναι η Ευριδίκη Χριστοφίδη, που πρώτευσε στο πλαίσιο πρόσβασης 6 και εξασφάλισε θέση στον κλάδο κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, στη σχολή Πολιτικών Επιστημών. Η Ευριδίκη είναι η κόρη του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίσου Χριστοφίδη και όταν ρωτήθηκε αν ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα της, υπέδειξε πως «προφανώς ήταν μεγάλη επιρροή ο πατέρας μου, αν μου αρέσουν οι Πολιτικές Επιστήμες. Δεν έχω αυτή τη στιγμή σκέψη για να πολιτευτώ, όμως δεν το αποκλείω. Αν είναι για το καλό της Κύπρου θα το κάνω».

Όσον αφορά στην επιτυχία εξασφάλισης του απόλυτου 20, η Ευριδίκη ανέφερε πως «είμαι πολύ ευχαριστημένη και εξαιρετικά περήφανη για τη δουλειά και το αποτέλεσμα που πέτυχα και πιστεύω ταυτίζονται με αυτό και όλοι οι πρωτεύσαντες».

Αναφορικά με το σύστημα μελέτης που ακολούθησε, η Ευριδίκη υπέδειξε ότι «βασίζομαι στην προσωπική μελέτη, πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Συνεχίζουμε να είμαστε έφηβοι, η ζωή συνεχίζεται. Γενικότερα κάνω συστηματική μελέτη».

Η ίδια θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό και παρ’ όλο που εξασφάλισε τη θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δεν θα την κρατήσει, αφού έχει καταφέρει να εξασφαλίσει θέση και στο Παρίσι. Όσον αφορά την υπέρογκη ύλη για τις εξετάσεις είπε πως, «αναγνωρίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό για τους μαθητές της πρακτικής κατεύθυνσης. Το άκουσα ως φαινόμενο, μπορώ να το αναγνωρίσω».

Ραφαέλλα Κυριάκου

«Είναι επιστέγαση των κόπων μου. Είχα την ελπίδα ότι θα περνούσα, δεν περίμενα ότι θα πάρω 20. Το χάρηκα πολύ», ανέφερε η Ραφαέλλα Κυριάκου, η οποία πρώτευσε στο πλαίσιο πρόσβασης 24 και κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στη σχολή Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως είπε, «ήταν το αποτέλεσμα των κόπων όλης της χρονιάς. Θα κρατήσω τη θέση, ήταν η πρώτη επιλογή. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχα σύστημα, διάβαζα αρκετά. Όταν ξεκίνησαν οι εξετάσεις είχα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Παράλληλα υπέδειξε ότι, «ήταν αρκετά δύσκολο να καλυφτεί η ύλη, κάτι πρέπει να γίνει για να βοηθηθούν οι μαθητές. Εγώ δεν πήγαινα πολλά φροντιστήρια, μόνο ένα, αλλά και εκείνο το ένα ήθελε πολύ χρόνο».

Η Ραφαέλλα αναφέρθηκε και στο σύστημα αξιολόγησης που ακολουθείται, με τις εξετάσεις απόλυσης και τις Παγκύπριες Εξετάσεις να είναι διαφορετικές διαδικασίες. Όπως ανέφερε «το να έχουμε τελικές εξετάσεις και μετά από δύο εβδομάδες τις Παγκύπριες δεν ήταν και η καλύτερη εμπειρία. Υπήρχε πάρα πολύ άγχος από τους μαθητές, τους γονείς. Επίσης η ύλη ήταν τεράστια και πολύ δύσκολα μπορεί να μελετηθεί για κάποια μαθήματα. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ για κάποια μαθήματα να μελετήσω ολόκληρη την ύλη».

520335637_1421144845767886_4238802831754728796_n

Πολύκαρπος Χριστοδούλου

Ο Πολύκαρπος Χριστοδούλου πρώτευσε σε δύο πλαίσια, το 19 και 23 και εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Πληροφορικής. Ο ίδιος ανέφερε πως τα πρώτα συναισθήματα που ένιωσε όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ήταν «τεράστια ευτυχία, τιμή και περηφάνεια, που κατάφερα να είμαι μέσα στους λίγους που εξασφάλισαν το 20. Νιώθω και ανακούφιση, όμως. Είχε άγχος, πίεση και πολλές ώρες διάβασμα η σχολική χρονιά, ήταν πολύ απαιτητική. Φεύγει από πάνω σου αυτό το άγχος. Είδα και τους γύρω μου, τους γονείς μου και τους καθηγητές μου που με στήριξαν και χάρηκαν μαζί μου».

Ο Πολύκαρπος είχε το δικό του σύστημα μελέτης και όπως είπε «για να μπορέσεις να πετύχεις σε αυτές τις εξετάσεις που είναι ανταγωνιστικές και δύσκολες, χρειάζεται συστηματικό διάβασμα. Ήταν ένας μαραθώνιος, υπήρχαν θυσίες και διάβασμα. Με τη βοήθεια του Θεού και των γύρω σου είναι εφικτό. Είναι απαραίτητο να έχει κάποιος και προσωπικό χρόνο. Πρέπει να επικεντρωθείς στο διάβασμα, αλλά δεν μπορείς να επικεντρωθείς μόνο σε αυτό».

Πάντως, ο ίδιος επιθυμεί να σπουδάσει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και γι’ αυτό το λόγο θα περιμένει τα αποτελέσματα και από την Ελλάδα.

518877920_1238765650818553_3246232170797844652_n

Μαρία Νάκα

Η Μαρία Νάκα είναι η πρώτη που εξασφάλισε θέση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με το 20 που κατάφερε να εξασφαλίσει, ενώ πρώτευσε σε δύο πλαίσια, το 16 και 28. Όπως ανέφερε, όταν ανακοινώθηκε πως εξασφάλισε το 20 «με πήρε η μαμά μου και μου το είπε. Δεν το πίστεψα, δεν το περίμενα. Δεν το πιστεύω ακόμη. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Είναι κατάληξη μίας δύσκολης χρονιάς, ήταν αυτό που περίμενα μία ζωής. Περίμενα ότι θα περνούσα όμως δεν περίμενα να βγω πρώτη».

Η Ιατρική Σχολή ήταν η πρώτη της επιλογή, ωστόσο δεν θα κρατήσει τη θέση, αφού θέλει να σπουδάσει στην Ελλάδα. Όσον αφορά στο θέμα του συστήματος μελέτης που ακολούθησε, όπως είπε «είναι σημαντικό να κάνεις καλό προγραμματισμό. Ακολουθώ προγραμματισμό των φροντιστηρίων, είχα μία επαφή με την ύλη συνεχώς. Πρέπει να διαβάζουμε συστηματικά».

Αναφορικά με την υπέρογκη ύλη, η Μαρία ανέφερε πως «είναι ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει μόνο στην Γ’ Λυκείου. Εμείς ξεκινήσαμε να διαβάζουμε από το καλοκαίρι να διαβάζουμε και κάναμε επανάληψη. Στο σχολείο δεν προλάβαμε να κάνουμε επανάληψη».

520760222_1839890346909963_8012446831029602017_n

Πέγκυ Τσιλιμίδου

Η Πέγκυ Τσιλιμίδου είναι η μαθήτρια που κατάφερε να πρωτεύσει σε τέσσερα πλαίσια πρόσβασης και συγκεκριμένα στα 10, 14, 15, 27 και εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όπως ανέφερε «ενθουσιάστηκα πάρα πολύ με τα αποτελέσματα, δεν ήταν κάτι που περίμενα. Είναι μια δικαίωση γιατί ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Το σύστημα το θεωρώ αρκετά δίκαιο και ο βαθμός δυσκολίας ήταν αρκετά ικανοποιητικός. Δεν ήταν ούτε πολύ εύκολες, αλλά ούτε τραγικά δύσκολες».

Η ίδια υπέδειξε πως ήταν η πρώτη της επιλογή, θα κρατήσει τη θέση, όμως αν εξασφαλίσει θέση στο εξωτερικό, θα το προτιμήσει.

Όσον αφορά στο θέμα της ύλης, η Πέγκυ σημείωσε πως «είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ήμασταν προετοιμασμένοι ότι θα ήταν αρκετή η ύλη, επειδή το βιώσαμε κι άλλες χρονιές, όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Προτιμώ να δω για την Ελλάδα και για το εξωτερικό, αλλά θα σκεφτώ να κρατήσω τη θέση μου στην Κύπρο.

519416668_1315449069992467_5051168969919013277_n

Άντρια Ευθυμίου

Η Άντρια Ευθυμίου πρώτευσε στο πλαίσιο πρόσβασης 2 και εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκεκριμένα στην Κοινωνιολογία. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα. Δεν το περίμενα επειδή ξέρω ότι έχουμε πολύ δυνατούς τελειόφοιτους, αλλά είμαι χαρούμενη παρόλα αυτά».

Αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης, υπέδειξε πως «ο τρόπος που διεξάγονται οι εξετάσεις για μας που δώσαμε και Παγκύπριες είναι λίγο αγχωτικός, γιατί έπρεπε να περάσουμε δύο φορές τη διαδικασία. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν σχετικά βατός σε σχέση με αυτά που είχα διαβάσει εγώ. Σίγουρα χρειαζόταν αρκετή προετοιμασία».

Όσον αφορά στο αν θα κρατήσει τη θέση, επεσήμανε πως «σκέφτομαι να περιμένω τα αποτελέσματα της Ελλάδας, σήμερα που θα ανοίξουν οι αιτήσεις και θα δω».

521556801_1229387275599267_4738301889428800829_n

Ευαγγελία Ιωσήφ

Η Ευαγγελία Ιωσήφ, πρωτεύσασα στο πλαίσιο πρόσβασης 18, εξασφάλισε θέση στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και σημείωσε πως «οι Παγκύπριες είναι μία πολύ δύσκολη εμπειρία, πολύ πιεστική, πολύ αγχωτική για τον κάθε μαθητή. Θα κρίνει το τι είναι κάθε μαθητής, τι μπορεί να πετύχει στη ζωή του, αλλά είναι και μια πρόκληση που πρέπει να κάνει στη ζωή του. Είναι μια στιγμή που θα προκαλέσεις τον εαυτό σου, θα δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου και θα βάλεις τους στόχους σου. Μετά θα αντιληφθείς ότι αν προσπαθήσεις, οι κόποι σου ανταμείβονται».

Στη συνέχεια τόνισε πως «ακόμα κι αν δεν ανταμείφθηκαν όμως, υπάρχουν πάντοτε δεύτερες ευκαιρίες και δεύτερες επιλογές. Η εμπειρία των Παγκυπρίων ήταν αρκετά δύσκολη».

Αν ανέμενε ότι θα εξασφαλίσει το απόλυτο 20, η Ευαγγελία σημείωσε ότι «πάντα ένιωθα ότι τα πήγα καλά, ήταν μια χρονιά που έβλεπα συνεχώς βαθμούς και ήταν αναμενόμενο να έχω ψηλή βαθμολογία. Ξαφνιάστηκα γιατί είχα μια τόσο ψηλή βαθμολογία σε παγκύπρια κλίμακα».

Και η Ευαγγελία θα επιλέξει το εξωτερικό και όχι την Κύπρο. «Εμένα ο αρχικός μου στόχος είναι η Αθήνα, θα περιμένω να δω τα αποτελέσματα για την Ελλάδα και θα αποφασίσω».

Γιώργος Αχιλλέως

Από πλευράς ο Γιώργος Αχιλλέως, που πρώτευσε σε τρία πλαίσια τα 1, 25 και 26 και εξασφάλισε θέση στο τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, θέση την οποία θα κρατήσει, ανέφερε πως όταν έμαθε τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων «ένιωσα ξαφνιασμένος, δεν το περίμενα. Ήταν μία χαρούμενη έκπληξη, ευχαριστημένος που απέδωσαν οι κόποι της χρονιάς, επειδή ήταν μία απαιτητική δουλειά».

Αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης, ο Γιώργος υπέδειξε πως ήταν αρκετά αποτελεσματικό, αφού από την ενιαία διαδικασία κάποιος μπορούσε να βρει τις αδυναμίες του και να εστιάσει σε αυτές, όταν μελετούσε για τις Παγκύπριες. Ο ίδιος, σημείωσε, είχε ένα δικό του σύστημα μελέτης, το οποίο ήταν ισορροπημένο για να χωρίζεται μεταξύ διαβάσματος και προσωπικής ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγωνία τέλος-Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων

Δειτε Επισης

Διαδηλωτές στη Σύρο δεν άφησαν Ισραηλινούς τουρίστες να αποβιβαστούν-Έρχεται Κύπρο το κρουαζιερόπλοιο (pics)
Πίεση προς Ισραήλ ζήτησε ο Πρέσβης Παλαιστίνης σε συμβολική διαμαρτυρία και απεργία πείνας
Τρία σχέδια απασχόλησης ατόμων 50 ετών και άνω καθώς και γυναίκες όλων των ηλικιών
Υπό τριήμερη κράτηση ο 41χρονος για τα επεισόδια στο σύνδεσμο της Ομόνοιας στη Λάρνακα
Λήψη μέτρων σε στέγες ηλικιωμένων λόγω υψηλών θερμοκρασιών
Καθορίστηκαν με νόμο οριζόντια καθήκοντα για αντιδημάρχους-Ενέκρινε πακέτο τροποποιήσεων η Βουλή
Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην Ελευσίνα-Συμμετείχε σε κατάσβεση πυρκαγιάς
Προκλητικός και πάλι ο Τατάρ-Τα βάζει με την Ε/κ πλευρά για «άδικες επιθέσεις» στο περιουσιακό ζήτημα
Παρατεταμένο κύμα καύσωνα επηρεάζει την Κύπρο-Στο κόκκινο ο υδράργυρος, φθάνει μέχρι και τους 44 βαθμούς
Κατέρρευσε μέρος υπό ανακαίνιση κτηρίου στη Λεωφόρο Μακαρίου-Γέμισε σκαλωσιές ο δρόμος (pics)