Επιχειρεί να διορθώσει στρεβλώσεις με άνοιγμα προς Ε.Ε. ο Βαφεάδης-Ενώπιον Υπουργικού το ζήτημα με Νικολαΐδη, Αναστασιάδου και Μιχαήλ
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 22 Ιουλίου 2025

Μπορεί τα βλέμματα όλων γύρω από το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ να έχουν στραφεί, δικαιολογημένα, γύρω από τις ενδεχόμενες ποινικές, πολιτικές και πειθαρχικές ευθύνες, όπως καταλογίζονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, εντούτοις το Υπουργείο Μεταφορών, επικεντρώνεται από την πλευρά του στη διόρθωση καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια και οι οποίες χρήζουν τομών, για να μην οδηγηθούμε εκ νέου ως κράτος σε παρόμοια μονοπάτια.
Ουσιαστικά, το Υπουργείο εντόπισε τους πέντε τομείς, μέσω των οποίων θα επιχειρήσει να διορθώσει στρεβλώσεις που αναδείχθηκαν από το πόρισμα και για τους οποίους γίνονται σαφείς εισηγήσεις από την Ερευνητική Επιτροπή, όπως είναι για παράδειγμα η πλήρης εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, για την οποία ο Αλέξης Βαφεάδης τόνισε πως διερευνάται η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της DG Reform.
Η DG Reform, είναι η Γενική Διεύθυνση για τη Στήριξη Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. που παρέχει τεχνική βοήθεια στα κράτη μέλη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η εν λόγω Διεύθυνση, χαρακτηρίζεται ως ένας σημαντικός εταίρος για όλα τα κράτη της Ε.Ε., στην προσπάθειά τους να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια πιο ανταγωνιστική, ανθεκτική και ευημερούσα Ευρώπη.
Εξέχουσας σημασίας αποτελεί και η απόφαση για την εφαρμογή νέων διαδικασιών σε σχέση με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, αλλά και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, που η Ερευνητική Επιτροπή κατακεραύνωσε στο πόρισμά της για τις ενέργειές τους, όλα αυτά τα χρόνια, σε σχέση με το πρόβλημα των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ.
Στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, είναι να ανασυγκροτηθούν τα Τμήματα και να λειτουργούν από τούδε και στο εξής χωρίς προβλήματα που εμφανίστηκαν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, όπως καταγραφόταν στο πόρισμα, είχε εκδώσει την εγκύκλιο του 2017, η οποία αφαιρούσε από τους διανομείς την υποχρέωση να ενημερώνουν για ανακλήσεις οχημάτων από τρίτες χώρες, γεγονός που οδήγησε σε τραγικές συνέπειες, με δύο νεκρούς, ένα σοβαρά τραυματία και δεκάδες χιλιάδες οχήματα υπό ανάκληση.
Από την άλλη, η ΗΜΥ, δεν παρέδιδε τις εκθέσεις από τα τροχαία με τους ΤΑΚΑΤΑ σε κανένα άλλο πέραν της Αστυνομίας, ούτε καν στο Υπουργείο Μεταφορών στο οποίο ανήκει, όπως καταγράφεται στο πόρισμα, γεγονός που συνέτεινε στην καθυστέρηση της ενημέρωσης όλων των κρίκων της αλυσίδας.
Μέσα από τα μέτρα που ανακοίνωσε, ο υπουργός Μεταφορών έκανε πράξη την υπόσχεση που είχε δώσει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, για να οδηγήσει πρόταση ενώπιον του Υπουργικού, για λειτουργία της Διεύθυνσης Τεχνικής Οχημάτων, ώστε να ενισχυθούν οι τεχνικές δυνατότητες του κράτους για τον έλεγχο και τη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των οχημάτων.
Ο κ. Βαφεάδης είχε αναφέρει κατά την κατάθεσή του στην Ερευνητική, πως «πηγαίνω πίσω στο 2009, όταν λήφθηκε η απόφαση να καταργηθεί η διεύθυνση δομής οχημάτων. Με την κατάργηση στερήθηκε το ΤΟΜ μια σταθερή και συνεχή παρουσία λειτουργών, αλλά και της εμπειρογνωμοσύνης. Δεν το δικαιολογώ, εξηγώ γιατί κατέληξαν σε αυτό το σημείο.»
Είχε εκτιμήσει μάλιστα πως η κατάργησή της Διεύθυνσης ήταν η απαρχή που οδήγησε στις σημερινές ανακλήσεις. «Στερήθηκε υποστήριξης το ΤΟΜ. Δεν γνώριζαν σε βάθος τους κανονισμούς οι λειτουργοί. Δεν υπήρχε γνώση για το ποιες ήταν οι ευθύνες των οικονομικών φορέων. Δεν μπορούσαν να επεξηγήσουν γιατί στην Ιρλανδία υπήρχε μηχανισμός ενημέρωσης για τα γκρίζα οχήματα, αλλά σε μια άλλη χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε., δεν υπήρχε. Πρέπει το ΤΟΜ να ενημερώνεται συνεχώς και να στελεχώνεται από κατάλληλα άτομα».
Ένα άλλο μέτρο που αποφασίστηκε είναι η σύγκληση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συνέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, για να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στη βάση των συμπερασμάτων του πορίσματος.
Το κατά πόσον θα μειωθεί το πολυπρόσωπο Συμβούλιο, όπως ήταν η εισήγηση της Ερευνητικής ή εάν θα αποφασιστεί διαφοροποίηση στη διαδικασία ενημέρωσης των μελών του, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει στην πορεία.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας είχε επικριθεί έντονα, αφού η Αστυνομία δεν ενημέρωσε τα μέλη του για τα ατυχήματα που σημειώθηκαν και αφορούσαν τον σοβαρό τραυματισμό του Αλέξανδρου Λούγκου και τα δύο θανατηφόρα με θύματα τους Κυριάκο Όξινο και Στυλιανή Γιωργαλλή, Τέλος, συμφωνήθηκε η διενέργεια ελέγχου από την Υπηρεσία Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνει μέτρα το Υπ. Μεταφορών μετά το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-Ζητά συνδρομή Ε.Ε. και ενισχύει τεχνικούς ελέγχους
Ενώπιον του Υπουργικού το πόρισμα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τα ευρήματα του πορίσματος για τους ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, της ερχόμενης Τετάρτης, για να διαπιστωθεί εάν πρέπει να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.
Το πόρισμα, καταλόγιζε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες (σ.σ για ανθρωποκτονία και κατάχρηση εξουσίας) στον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννη Νικολαΐδη, που είχε υπηρετήσει τόσο ως αναπληρωτής διευθυντής του ΤΟΜ, όσο και ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, με την Αστυνομία να έχει ήδη αρχίσει έρευνες για το κατά πόσον στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου.
Δεδομένου πως πρόκειται για γενικό διευθυντή Υφυπουργείου, το μπαλάκι για το κατά πόσο θα τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, βρίσκεται στον Πρόεδρο και στο Υπουργικό του Συμβούλιο. Θεωρείται δεδομένο ότι τόσο ο κ. Νικολαΐδης, όσο και τα υπόλοιπα πρόσωπα στα οποία καταλογίζονται ευθύνες είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Παρόλα αυτά, πρέπει να ληφθεί υπόψιν η στάση που τήρησε πρόσφατα το Υπουργικό, με την απόφασή του να θέσει σε διαθεσιμότητα την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντριας του Υπουργείου Άμυνας και Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, η οποία είχε κληθεί για κατάθεση στα πλαίσια έρευνας, όπως και άλλα πρόσωπα, τα οποία ωστόσο - αν και ανακρίθημαν για τα ίδια αδικήματα - δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Όπως και στην περίπτωση της κ. Αριστοτέλους, έτσι και στην περίπτωση του κ. Νικολαΐδη, η προσέγγιση θεωρητικά θα πρέπει να είναι η ίδια, προσμετρώντας μάλιστα πως σ' αυτή την περίπτωση, ότι υπάρχει κι ένα πόρισμα στο οποίο καταλογίζονται ποινικές ευθύνες και ειδικότερα το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, ένα από τα σοβαρότερα του ποινικού κώδικα.
Τα άλλα δύο πρόσωπα, που ενδέχεται να απασχολήσουν το Υπουργικό, είναι η πρώην υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, στην οποία το πόρισμα καταλόγιζε πολιτικές ευθύνες και η οποία σήμερα είναι μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Σταύρος Μιχαήλ, που υπηρέτησε ως πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, στον οποίο καταλογίζονται ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες.
Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι πολύ διαφορετικές από αυτή του Γιάννη Νικολαΐδη, αφού ο Πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον θα ανακαλέσει τους διορισμούς τους, αν το κρίνει σκόπιμο στη βάση όσων τους καταλογίζονται, αφού προκύπτει ζήτημα και όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, η έρευνα της Αστυνομίας θα αφορά όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Στη Βασιλική Αναστασιάδου καταλογίζονται αδράνεια και απραξία, σύμφωνα με το πόρισμα, ενώ στον Σταύρο Μιχαήλ οι ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες θεωρούνται ως άνευ αντικειμένου, αφού έχει αφυπηρετήσει από τη δημόσια υπηρεσία.
Ωστόσο, η Αστυνομία, στη βάση των οδηγιών που έλαβε από τη Νομική Υπηρεσία, έχει την αρμοδιότητα να διερευνήσει όσα καταγράφονται στο πόρισμα κι αν καταλήξει ότι ακόμα και σε περιπτώσεις που καταλογίστηκαν πολιτικές ή πειθαρχικές ευθύνες, ενδέχεται να προκύπτουν ποινικές, οφείλει να προβεί στις δέουσες ενέργειες, με τη λήψη ανακριτικών καταθέσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
