Κοινοποιήθηκαν 116 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για υγεία των καταναλωτών

Στην κοινοποίηση 116 προϊόντων, που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά των καταναλωτών, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα, πληροφορεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ως αρμόδια αρχή στην Κύπρο για τη λειτουργία και διαχείριση του εν λόγω συστήματος.

Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα εντοπίστηκαν στις αγορές διαφόρων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα Safety Gate RAPEX.

Τα 116 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς και σύμφωνα με την ΥΠΚ δεκαεπτά (17) στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, εβδομήντα πέντε (75) στο Τμήμα Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, εννιά (9) στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, έξι (6) στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, πέντε (5) στο Τμήμα Περιβάλλοντος και τέσσερα (4) στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Επισημαίνεται ότι τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 1 μέχρι 17 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα  «σοβαρού κινδύνου».

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί τους εισαγωγείς, διανομείς, πωλητές που τυχόν διαθέτουν τέτοια προϊόντα να σταματήσουν αμέσως τη διάθεσή τους και να ειδοποιήσουν  την Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή καλεί επίσης τους καταναλωτές σε περίπτωση που κατέχουν τα πιο πάνω προϊόντα, όπου κρίνεται σκόπιμο, να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα επιστρέψουν στον πωλητή, δηλαδή στο κατάστημα, από το οποίο τα έχουν προμηθευτεί και παράλληλα να ενημερώσουν τον πωλητή σχετικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί Ορισμένων Πτυχών που αφορούν στις Συμβάσεις για τις Πωλήσεις Αγαθών Νόμο του 2021, σε περίπτωση αγοράς μη συμμορφούμενου προϊόντος, ο καταναλωτής δικαιούται σε αντικατάσταση του προϊόντος, ώστε το προϊόν να είναι σύμφωνο προς τους όρους της σύμβασης πώλησης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο καταναλωτής δικαιούται να υπαναχωρήσει, δηλαδή, να επιστρέψει το προϊόν στον πωλητή και να λάβει πίσω το πλήρες ποσό που πλήρωσε. Υπενθυμίζεται ότι τα πιο πάνω δικαιώματα ισχύουν για περίοδο δύο ετών από την αρχική παράδοση του προϊόντος στον καταναλωτή, και ότι την αποκλειστική ευθύνη έναντι του καταναλωτή έχει πάντα ο τελικός πωλητής.

Στην περίπτωση που ο πωλητής αρνείται να ανταποκριθεί στα πιο πάνω δικαιώματα του καταναλωτή, καλείται ο καταναλωτής να υποβάλει γραπτώς το παράπονό του μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κοινοποιήθηκαν 116 προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο για υγεία των καταναλωτών
Προειδοποιεί το Τμήμα Φορολογίας-Αποστέλλονται παραπλανητικά μηνύματα για επιστροφή φόρου
Βρήκε καταφύγιο στα ύψη ο υδράργυρος-Νέα κίτρινη προειδοποίηση, στους 41 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Την Τρίτη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων
ΒΙΝΤΕΟ: Καλοκαιρινές βροχές εν μέσω καύσωνα-Στα ύψη ο υδράργυρος
Σελίδα εξυπηρέτησης για θέματα φορολογίας από Τμήμα Φορολογίας και Υφυπουργείο Έρευνας
Τελέστηκε το μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των ηρώων της Άλωνας
Συνεχίζονται οι συναντήσεις για ΑΤΑ, προσπάθειες αποκλιμάκωσης στα ξενοδοχεία
Εκ παραδρομής στάλθηκαν διπλές χρεώσεις φορολογιών-Η ανακοίνωση του Δήμου Πολεμιδιών
Διαμαρτυρία από Πρεσβεία Παλαιστίνης για την κατάσταση στη Γάζα και Δυτική Όχθη