Βλέπει παράθυρο ελπίδας μετά την διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-«Το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο»

«Η βαριά οφειλή έναντι όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για τα οικουμενικά ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, και το χρέος προς όσους θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε εμείς, μας κατηύθυνε και φέτος σε αυτό το συναπάντημα μνήμης και τιμής, για να καταδικάσουμε το δίδυμο έγκλημα που προκάλεσε αιμάσσουσες πληγές στη χώρα μας και τον λαό μας. Πληγές ανεπούλωτες μέχρι και σήμερα. Συναπάντημα, λοιπόν, μνήμης και τιμής αλλά και διατράνωσης της ξεκάθαρης μας θέσης ότι δεν ξεχνούμε και δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «χωρίς καμιά αμφιβολία, η ετυμηγορία της Ιστορίας κατατάσσει το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και των εδώ συνεργατών της, ως το ασύγγνωστο έγκλημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία για να υλοποιήσει τους άνομους μακροχρόνιους σχεδιασμούς της. Με τη βίαιη εισβολή του 1974, η Τουρκία διαίρεσε την πατρίδα μας και την έθεσε υπό ομηρεία, συνεχίζοντας για 51 ένα ολόκληρα χρόνια την παράνομη κατοχή και συντηρώντας ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη μεταπολεμική Iστορία της Ευρώπης».

Σημείωσε πως «τα δεδομένα και τα ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος της Τουρκίας είναι συντριπτικά και καταρρίπτουν το ψευδές, επαναλαμβανόμενο αφήγημα ότι έγνοια της Άγκυρας ήταν δήθεν τα συμφέροντα και η προστασία των Τουρκοκυπρίων». [Παράλληλα ο Πρόεδρος σημείωσε πως «πέραν της δολοφονίας αμάχων και στρατευσίμων, αρκετοί από τους οποίους αγνοούνται μέχρι και σήμερα, πέραν της βίαιης εκδίωξης δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, η μέχρι σήμερα στάση της Άγκυρας αλλά και όσα ακούσαμε σήμερα από τον κ. Ερντογάν καταδεικνύει οργανωμένη και συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και βασικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, εδώ και 51 ολόκληρα χρόνια η Τουρκία:

 •        Συνεχίζει την παράνομη στρατιωτική κατοχή πέραν του ενός τρίτου της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ και των ΗΕ,

  •         Αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση σε αρχεία του κατοχικού στρατού για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ενός καθαρά ανθρωπιστικού θέματος.
  •         Παραβιάζει βασικές ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
  •         Διευρύνει τον παράνομο εποικισμό και την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας μας,
  •         Εντατικοποιεί την οικονομική, πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική χειραγώγηση των Τουρκοκυπρίων,
  •         Διώκει πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις κατεχόμενες περιοχές,
  •         Καταστρέφει τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά,
  • Εμποδίζει όλους μας να διακινηθούμε, να εγκατασταθούμε, να ζήσουμε ελεύθερα σε όποιο μέρος της πατρίδας μας επιθυμούμε».
PRekd-20-1920x1204

«Όλα αυτά που προανέφερα είναι μόνο μερικά από τα τεκμήρια ενός παρατεταμένου εγκλήματος, για το οποίο η Τουρκία είναι υπόλογη στη Διεθνή Κοινότητα. Συνιστούν δε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και αδιαμφισβήτητη παραβίαση των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών, περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Γι’ αυτό και είναι ασήκωτες οι ευθύνες όσων διέπραξαν την εισβολή, αλλά και όσων συντηρούν και ανέχονται τη συνεχιζόμενη κατοχή», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης

Περαιτέρω τόνισε πως «οι αδικαίωτοι νεκροί και αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας, οι ηρωικοί πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι και οι παθόντες, η κάθε οικογένεια που συνεχίζει 51 χρονια μετά να υποφέρει από αυτό το κατ᾽εξακολούθηση έγκλημα, ορίζουν το χρέος που έχουμε για να απαλλαγούμε από τα επίχειρα της εισβολής και κατοχής, ώστε να διασφαλίσουμε στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερία».

Αυτό, είπε, «που ζούμε 51 χρόνια τώρα είναι απαράδεκτο και ακόμα και αν η συνήθεια μπορεί να φέρει τη λήθη ή την ανοχή σε κάποιους, εμείς ούτε ξεχνάμε ούτε συμβιβαζόμαστε. Διότι στην Κύπρο, η γραμμή της διαίρεσης, μη γραμμή της κατοχής και ο κατοχικός στρατός, προκαλούν κάθε μέρα την παραβίαση των δικαιωμάτων, όλων των Κυπρίων που δικαιούνται να ζουν στο σπίτι τους, να διακινούνται και να εγκαθίστανται ελεύθερα σε όλη την επικράτεια της χώρας τους, να κατέχουν περιουσία και να εκκλησιάζονται στις ενορίες τους. Αυτό που ζούμε 51 χρόνια είναι παράφορη αδικία για μας, είναι μια αναχρονιστική, ντροπιαστική κατάσταση πραγμάτων για την Ευρώπη». 

«Έχοντας ως όρο εντολής από τον κυρίαρχο λαό την προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και φυσικά των αρχών και αξιών της ΕΕ» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα επανέλαβε πως «από την πρώτη μέρα ανάληψης της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και με διεκδικητικό ρεαλισμό, επιδιώξαμε, στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, την ανακίνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και μεσούσης της παγκόσμιας αναταραχής εξαιτίας δύο πολέμων, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, αποφάσισε τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης και τον περασμένο Μάρτιο συγκάλεσε την άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη. Στο ίδιο πλαίσιο, μετά από επίπονες και μεθοδικές δικές μας προσπάθειες, οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνθηκαν από κοινού στον Γενικό Γραμματέα, καταγράφοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο, όχι μόνο το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό, αλλά και το πλαίσιο που πρέπει να διασφαλίζει η επίλυσή του. Η κοινή επιστολή μαζί με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024, στα οποία γίνεται σαφώς διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό, ενισχύουν τη διπλωματική και πολιτική μας φαρέτρα και αποδεικνύουν την ορθότητα της ακολουθούμενης πολιτικής. Το ίδιο ισχύει και για τη σημαντική εξέλιξη του διορισμού του τέως Επιτρόπου κ. Γιοχάνες Χαν ως Ειδικού Απεσταλμένου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, και πάλι μετά από επίμονες προσπάθειες και προς διάψευση κάποιων που θεωρούσαν τον στόχο αυτό ως ουτοπία». 

Και σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης «με αυτή την αφορμή, θέλω να μοιραστώ κάτι μαζί σας. Όλοι οι στόχοι, αλλά ειδικότερα αυτοί που σχετίζονται με το Κυπριακό και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς, είναι δύσκολοι και, ναι, στην αρχή, πολύ φυσιολογικά, μοιάζουν άπιαστοι. Και πολλοί έμαθαν να τα παρατάνε στα πρώτα εμπόδια. Όμως, στη δική μας αντίληψη και προσέγγιση, για τον τόπο μας δεν έχουμε  την πολυτέλεια να κουραστούμε να προσπαθούμε και μόνο όταν φτάσουμε στον τελικό στόχο θα ησυχάσουμε».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη άτυπη διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, σημείωσε πως «μπορεί να επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όπως επίσης και της Άγκυρας, άφησε όμως ανοικτό το παράθυρο ελπίδας και απέδειξε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και ορθή στρατηγική προσέγγιση και μεθοδολογία, βήμα βήμα μπορούμε να βγούμε από τη στασιμότητα και το αδιέξοδο».

PRekd-22-1920x1264

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στη Νέα Υόρκη ήταν καθοριστικής σημασίας οι παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης και φυσικά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Ήταν ουσιαστικής σημασίας οι δημόσιες παρεμβάσεις της Προέδρου της Επιτροπής, του Προέδρου του Συμβουλίου, του Γάλλου Προέδρου και της εδώ Αμερικανίδας Πρέσβη. Ήταν παρεμβάσεις όχι μόνο προς συγκεκριμένους αποδέκτες αλλά και που αποδεικνύουν ότι στη μεγάλη αυτή προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι» επισήμανε.

Ταυτόχρονα η Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «παρά τα συνεχή προσκόμματα και την παρελκυστική τακτική της άλλης πλευράς, συνεχίζουμε απερίσπαστοι να στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στον Κραν Μοντάνα».

«Τα δεδομένα είναι δύσκολα, οι προκλήσεις είναι πολλές, όμως ποτέ δεν υπήρξαν εύκολα, αλλά ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα στο Κυπριακό. Με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, με την εξωστρεφή και δυναμική εξωτερική μας πολιτική, την ενίσχυση δεσμών με στρατηγικούς εταίρους, τον ρόλο μας εντός ΕΕ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με την αλλαγή στην εικόνα και στη φήμη της χώρας μας και την ισχυροποίηση της οικονομίας μας, ενισχύοντας, δηλαδή, όλους αυτούς τους παράγοντες ισχύος ενός κράτους, πετύχαμε την επανεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα και την έναρξη των διεργασιών που θα οδηγήσουν στον στόχο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών» σημείωσε.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως με την ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση, μπορέσαμε να τερματίσουμε το επταετές τέλμα, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ ανέφερε δημόσια. Μπορεί να μην βρισκόμαστε στο επιθυμητό σημείο, σίγουρα δεν υποβαθμίζω και δεν υποτιμώ τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, εξάλλου τις βιώνω κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους συναντήσεις, όμως τα μικρά έστω βήματα που γίνονται, έχουν τη δική τους σημασία αν λάβουμε υπόψη από πού ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2023 και τι έλεγε η τουρκική πλευρά. Συντηρούν οι προσπάθειες μας ζωντανή την ελπίδα και μας επιτρέπουν μέσα από διεκδικητικό ρεαλισμό να συνεχίσουμε την επίμονή μας προσπάθεια.  Έχουμε πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι όχι μόνο θέλουμε λύση, αλλά και ότι μπορούμε και να γίνουμε ενεργός και πρωταγωνιστικός  παράγοντας για την επίτευξή της. Πείσαμε ότι η ΕΕ έχει ρόλο και λόγο και είναι η καλύτερη μας εγγύηση για μια επανενωμένη πατρίδα χωρίς εγγυητές και ξένα στρατεύματα. Ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστη και αναβαθμισμένη, και αυτό αναμφίβολα έχει θετικό αντίκτυπο και στις διεργασίες για το κυπριακό».

«Προς ενίσχυση αυτού που αναφέρω, θέλω να θυμίσω ότι η πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη φάνταζε αδιανόητη πριν από δύο χρόνια, όταν η Άγκυρα και ο κ. Τατάρ αξίωναν αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και άλλα πολλά απαράδεκτα ως προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για να δεχθούν να συζητήσουν ή/και να πραγματοποιηθεί συνάντηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αξίωση που δεν έγινε αποδεκτή και ούτε πρόκειται να γίνει, γιατί εμείς ποτέ δεν θα συζητήσουμε λύση δύο κρατών», ανέφερε.

«Το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο»

Σημείωσε πως «και ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε και η διεθνής κοινότητα αποδέχονται κάτι τέτοιο. Και ήταν μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που πριν λίγες μέρες στη Νέα Υόρκη ο κ. Φιντάν και ο κ. Τατάρ άκουσαν την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης. Ήταν μέσα στο ίδιο πλαίσιο που έγιναν οι δημόσιες τοποθετήσεις της ΕΕ, Γαλλίας και  Η.Π.Α» και επισήμανε πως «γι᾽ αυτό επιμένω ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, τις καθημερινές προκλήσεις- τα οποία καθόλου δεν υποβαθμίζω αι δεν υποτιμώ - είμαι πεπεισμένος ότι το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο και ότι η Ιστορία μπορεί να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και στην περίπτωση της Κύπρου, όπως τις διέψευσε στο παρελθόν και σε άλλα σημαντικά διεθνή προβλήματα. Αρκεί να παραμείνουμε σοβαροί, επίμονοι, μεθοδικοί και προσηλωμένοι».

PRekd-3-1920x1280

«Η πολιτική μας βούληση είναι αποδεδειγμένη και αναγνωρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, η οποία επιβεβαιώνει το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η προσπάθειά μας: Ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τα δεδομένα που ισχύουν σε κάθε σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, ειδικότερα σε ένα Κράτος Μέλος της ΕΕ, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυητές, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Δικαιούμαστε και εμείς οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι ένα κράτος λειτουργικό, δίκαιο, βιώσιμο και ασφαλές», τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «όραμά μας είναι η επανένωση της πατρίδας μας. Και για να φτάσουμε σε αυτό, ακολουθούμε συγκεκριμένη στρατηγική για να δημιουργήσουμε συνθήκες μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων, που θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για την Τουρκία, που κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, να απαλλαγεί από επιδιώξεις που κρατούν και την ίδια αιχμάλωτη. Να αφήσει πίσω της ξεπερασμένες αντιλήψεις και αναχρονιστικές πολιτικές, ξένες προς κάθε σύγχρονο δημοκρατικό περιβάλλον και που της αποτρέπουν ναι, να υλοποιήσει εθνικούς στόχους είτε αυτοί αφορούν την πορεία της προς την Ευρώπη, είτε τον ρόλο της στην περιοχή. Που της αφήνουν το στίγμα του κατακτητή, του εισβολέα και αυτού που παραβίασε και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες ενός γείτονος κράτους στο οποίο μάλιστα ζουν και Τουρκοκύπριοι».

«Διότι αυτές οι αναχρονιστικές επιδιώξεις και οι διχοτομικές πολιτικές δεν τιμωρούν μόνο τους Ελληνοκύπριους. Τιμωρούν ουσιαστικά και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που στερούνται ένα καλύτερο μέλλον, ένα ειρηνικό μέλλον, σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Όσο το έγκλημα εις βάρος της Κύπρου συντηρείται, όσο η πατρίδα μας είναι υπό κατοχή, τις αρνητικές, τραγικές συνέπειες τις επωμίζονται και οι Τουρκοκύπριοι και το σύνολο του λαού μας. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα της κατοχής. Οι δικές μας προθέσεις έναντι των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας είναι ειλικρινείς και ανιδιοτελείς και θα ήθελα απόψε να τους στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κοινό μας σπίτι και σε αυτό αντικρίζονται όλοι ως ισότιμοι πολίτες με τους οποίους θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά» ανέφερε.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «τα μονομερή μέτρα στήριξης που εφαρμόζουμε για τους  Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και γενικά η πολιτική που ακολουθούμε έναντι του συνόλου των νόμιμων πολιτών τούτης της χώρας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, καταδεικνύει στην πράξη την προσέγγιση με την οποία πολιτεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σεβασμό και υπευθυνότητα προς όλους τους πολίτες του. Και ας μην ξεχνάμε. Στην κοινή, επανενωμένη πατρίδα, όλοι μαζί, θα ευημερούμε, έχοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει η μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια». 

Σημείωσε πως «έχοντας τη σταθερή υποστήριξη του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, καθώς και τη συμπαράσταση των θεσμών και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στρατηγικών μας συμμάχων, εργαζόμαστε μεθοδικά και ορθολογικά, στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού για ενδυνάμωση όλων των παραγόντων ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ασταμάτητη η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις για εκσυγχονισμό των θεσμών»

«Στο εσωτερικό της χώρας, ασταμάτητη είναι η προσπάθειά μας για τολμηρές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, την πάταξη της διαφθοράς, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πατρίδας μας, την επένδυση στην κοινωνική πρόνοια και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Προϋπόθεση για όλα αυτά, τα οποία ενισχύουν και το εξωτερικό αποτύπωμα της χώρας μας, την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και μια  ισχυρή και ανθεκτική οικονομία, μέσα από μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, που διασφαλίζει αναπτυξιακή πορεία προς όφελος του συνόλου του λαού μας και μας επιτρέπει να ασκούμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία συνεργειών με σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, προωθούμε τα ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως πυλώνας ασφάλειας και ως γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας, σε μια από τις πλέον ασταθείς περιοχές του πλανήτη με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. Μια Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει ρόλο και λόγο και είναι μέρος της επίλυσης μεγάλων διεθνών προβλημάτων που ταλανίζουν την ευρύτερη περιοχή», ανέφερε. 

PRekd-5-1920x1280

Εξάλλου, όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε: μόνο μια χώρα ισχυρή εσωτερικά, μπορεί να συνάψει στρατηγικές συνεργασίες και συμμαχίες, μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος, μπορεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εθνικού της προβλήματος με διαπραγματευτική ισχύ και σοβαρές προοπτικές επιτυχίας».

Περαιτέρω τόνισε πως «πενήντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και ενώ το ένα τρίτο της πατρίδας μας είναι ακόμη υπό κατοχή, με τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων να παραβιάζονται κατάφορα, στέκομαι ενώπιόν σας με αισθήματα συγκίνησης και με το δέος που προκαλεί η συναίσθηση του χρέους έναντι του λαού μας. Όντας ο πρώτος Πρόεδρος της μεταπολεμικής γενιάς, αισθάνομαι βαριά ευθύνη, βλέποντας απόψε ανάμεσά μας, τους γονείς, αδέλφια και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, αιχμαλώτους πολέμου και άλλους παθόντες, πολλοί από αυτούς με κλονισμένη υγεία, να είναι και απόψε μαζί μας, να διαδηλώνουν, να βουρκώνουν, να πιστεύουν, να γίνονται η αστείρευτη πηγή δύναμης για εμάς τους νεότερους».

«Συγκίνηση για η παρουσία προσφύγων δεύτερης και τρίτης γενιάς»

«Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η παρουσία προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς, παιδιών αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, συνομήλικοί μου που γεννήθηκαν κυριολεκτικά μέσα σε αντίσκηνα, που πέρασαν την εφηβεία στους συνοικισμούς της προσφυγιάς με την προσδοκία της επιστροφής στη γενέθλια γη και το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» έντονα αποτυπωμένο στην καρδιά και τη μνήμη τους. Οι άνθρωποι αυτοί κουβαλούν τη μνήμη των «γκρεμισμένων ερειπίων» την οποία ανέδειξε με τη συγκλονιστική ερμηνεία της η Μαρίζα Κωχ, η οποία είναι απόψε μαζί μας. Την ευχαριστούμε και την ευγνωμονούμε γιατί εκείνους τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς ήταν δίπλα στον λαό μας και έκανε την Ευρώπη κοινωνό της κυπριακής τραγωδίας, όταν άλλοι, δυστυχώς, επέλεγαν τη σιωπή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια σημείωσε πως «με συγκίνηση υποδεχόμαστε επίσης απόψε τους εξ Ελλάδος αδελφούς μας, συγγενείς αγνοουμένων, τιμημένων πολεμιστών που πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους την κυπριακή γη, που έδωσαν την άνιση μάχη με τον Τούρκο εισβολέα. Καλωσορίζουμε για ακόμη μια φορά και τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, την εθνική αντιπροσωπεία από τη Βουλή των Ελλήνων και μεταφέρουμε προς όλους την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού. Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και των οργανωμένων συνόλων από κάθε γωνιά της Κύπρου, απόδειξη ότι ο εθνικός στόχος για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας είναι πάνω από τις όποιες διαφορετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις και πρέπει να μας ενώνει όλους».

«Σφίγγω το χέρι όλων σας, και κοιτάζοντάς σας στα μάτια, σάς απευθύνω μήνυμα εκτίμησης και σεβασμού, μαζί με την ειλικρινή μου υπόσχεση ότι θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να δώσουμε τέλος σε αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του λαού μας, το οποίο προσβάλλει τον πολιτισμένο κόσμο, προσβάλλει την Ευρώπη, προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα. Πενήντα ένα χρόνια μετά, κουβαλούμε το ιστορικό άχθος να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε, ώστε να τη δώσουμε στα παιδιά μας εδαφικά και διοικητικά ακέραιη, από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό, από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, από την Αμμόχωστο μέχρι τη Μόρφου» σημείωσε.

Αυτός ο στόχος της απελευθέρωσης και της επανένωσης, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «είναι το τάμα που μας ενώνει όλους, έξω από κομματικές και άλλες διαφωνίες και πάνω από τις όποιες ιδεολογικές διαφορές. Από δικής μου πλευράς σάς δίνω την υπόσχεση ότι θα συνεχίσω να επιδιώκω τη συνεργασία με όλους, ανεξαρτήτως κομματικής ή πολιτικής αφετηρίας, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι εκείνα που μας ενώνουν είναι σαφώς περισσότερα από όσα ενδεχομένως μας χωρίζουν. Η Ιστορία της Κύπρου, η Ιστορία του Ελληνισμού, είναι γεμάτη παραδείγματα δεινών που γεννήθηκαν στη μήτρα του διχασμού, των κομματικών ακροτήτων και του πολιτικού φανατισμού».

Την ίδια στιγμή, σημείωσε πως «φωτεινά είναι τα παραδείγματα κατά τα οποία ο Ελληνισμός κατέγραψε επιτυχίες όταν επικρατούσαν συνθήκες συνεννόησης και στρατηγικές επιδιώξεις, με όραμα, με στόχο και με πλάνο, με σεβασμό πάντοτε στις όποιες διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα της ευφυούς στρατηγικής που χάραξαν και υλοποίησαν από κοινού Λευκωσία και Αθήνα, επιβεβαιώνοντας ότι στην πολιτική, όπως και στη ζωή και στην καθημερινότητα μας, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί να υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο, πλάνο, πραγματική βούληση και επιμονή. Αυτή η μεγάλη επιτυχία της ένταξης στην ΕΕ, το σημαντικότερο διπλωματικό επίτευγμα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν το καταλυτικό γεγονός που άλλαξε την πορεία της χώρας και αδιαμφισβήτητα επηρεάζει και το περιεχόμενο λύσης του Κυπριακού και, γενικότερα, το μέλλον της πατρίδας μας».

«Από αυτό εδώ τον χώρο, κορυφαίο σύμβολο της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε έναντι κάθε κινδύνου και απειλής, αποτίνω εκ μέρους της Πολιτείας την οφειλόμενη τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας. Παντοτινή είναι η ευγνωμοσύνη μας και στους αγωνιστές και τους ήρωες του ανεπανάληπτου Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, που άρχισε πριν από 70 χρόνια και οδήγησε στον τερματισμό του αποικιακού καθεστώτος και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουμε» ανέφερε ο Πρόεδρος και τόνισε πως «χάρη στους αγώνες του λαού μας, με το απαράμιλλο σθένος και τα ανεξάντλητα αποθέματα εργατικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τα κτυπήματα που δέχθηκε από εξωτερικούς εχθρούς αλλά, δυστυχώς, και από εσωτερικούς κινδύνους και λανθασμένες προσεγγίσεις, επέδειξε ζηλευτή ανθεκτικότητα και διέψευσε όσους προεξόφλησαν την κατάρρευσή της.  Η Κύπρος, η πατρίδα μας, είναι σήμερα ένα σύγχρονο κράτος που πορεύεται στον δρόμο της κοινωνικής προόδου και της οικονομικής ανάπτυξης, βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού, αλλάζει προς το καλύτερο και αναβαθμίζεται σε διεθνές επίπεδο».  

Αξιοποιώντας την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε, «η Κύπρος είναι παρούσα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, με ρόλο και λόγο στα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα, με σημαίνουσα διπλωματική και πολιτική δράση στην εύθραυστη, αλλά και ιδιαίτερης σημασίας, περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, χάρη στις εξαίρετες σχέσεις που διατηρεί με όλες τις χώρες, τη δυναμική εξωτερική της πολιτική, στοιχεία που μας επιτρέπουν να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές, έντιμοι διαμεσολαβητές, προβλέψιμοι συνεργάτες και πολύτιμου εταίροι».

«Και όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και τους επόμενους μήνες, στη μεγάλη εθνική πρόκληση όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εργαζόμαστε ώστε η μεγάλη αυτή εθνική αποστολή να ολοκληρωθεί επιτυχώς και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε στην Κύπρο αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα αποδείξει ότι οι επιδόσεις μιας χώρας δεν εξαρτώνται από το γεωγραφικό και πληθυσμιακό της μέγεθος».

«Σημαντική η περίοδος Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης»

«Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών προκλήσεων και άλλων σύνθετων ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια, την ενέργεια, το στεγαστικό, την ανταγωνιστικότητα, τη στρατηγική αυτονόμηση της Ένωσης, καθώς και άλλες εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος.  Οι προκλήσεις, όμως, ταυτόχρονα είναι και ευκαιρίες. Και μέσα από αυτή τη δύσκολη, κρίσιμη συγκυρία, έχουμε την ευκαιρία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ως Κυπριακή Προεδρία, να εργαστούμε για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για ενδυνάμωση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων ισχύος της χώρας μας, για να αποδείξουμε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος και οι πολίτες της αξίζουν ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα με όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», ανέφερε.

Περαιτέρω σημείωσε πως «η καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος, του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, δεν είναι μια επετειακή υποχρέωση. Η σημερινή μέρα είναι μέρα πένθους για την Κύπρο. Είναι μέρα πένθους για τον Ελληνισμό. Μέρα οδύνης. Σήμερα, είναι και μέρα σταθμός ενδοσκόπησης για να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Να αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε μας διχάζει και να αντιληφθούμε ότι ενωμένοι πρέπει να πορευθούμε προς τον ένα και μοναδικό προορισμό που το χρέος αλλά και το όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία, ορίζει».

«Σήμερα, ημέρα εθνικού πόνου, θλίψης αλλά και μνήμης και τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, με σύνεση αντλούμε διδάγματα από το οδυνηρό χθες, παίρνουμε δύναμη από το σθένος του λαού μας, και αντικρίζουμε την επόμενη μέρα με ελπίδα, με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση.Ο προορισμός μας δεν είναι άλλος από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σε ένα κράτος ελεύθερο, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυητές και επεμβατικά δικαιώματα, που θα προσφέρει στους νόμιμους πολίτες του τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, όπως όλοι ανεξαιρέτως οι Ευρωπαίοι πολίτες. Ειδικότερα για τη Νέα Γενιά και όλους αυτούς που θα έλθουν. Γιατί στα δικά μας όνειρα, η Νέα Γενιά έχει δεσπόζουσα θέση, διότι τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί μας ηγέτες, που θα κληθούν να οδηγήσουν τη χώρα ακόμα πιο μπροστά και να την ανεβάσουν πιο ψηλά με πολίτες που ευημερούν και μπορούν να ονειρεύονται» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «πορευόμαστε, λοιπόν, με τη βεβαιότητα του ποιητή ότι θα έρθει η μέρα που «τα όνειρα θα λάβουνε εκδίκηση» και θα παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα.

Δειτε Επισης

Βλέπει παράθυρο ελπίδας μετά την διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-«Το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο»
Τα ρίχνει ξανά στην Ε/κ πλευρά ο Τατάρ-«Κινείται εδώ και χρόνια στη ζώνη άνεσης της διεθνούς αναγνώρισης»
Συνεχίζει ακάθεκτος την προκλητική στάση στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Χαρακτήρισε «νόμιμο βήμα» την εισβολή
Μεταλλίο Εξαίρετης Προσφοράς στη Μαρίζα Κωχ-«Πρωτοστάτης στην προσπάθεια για διεθνοποίηση του Κυπριακού»
Επιμένει με τα «δύο κράτη» ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα
Μεγάλη γκάφα Ερντογάν-Χρησιμοποίησε εικόνα της ΕΟΚΑ για τον τουρκικό στρατό και τη διέγραψε αμέσως
Επιστροφή του καιρού στα 40αρια-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
ΒΙΝΤΕΟ: Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Τον υποδέχθηκε ο Τατάρ μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο
Αντίποινα ψευδοκράτους για σφετεριστές; Κατηγορούν τους πέντε Ε/κ για κατασκοπία, τους συνδέουν με κατασκευαστικές εταιρείας
Δημοσιεύει βίντεο το ΔΡΑΣΙΣ από την παρέμβαση ΜΜΑδίτη για μη κάψιμο σημαίας του ψευδοκράτους-Αντίδραση από ΕΛΑΜ