Δημοσιεύει βίντεο το ΔΡΑΣΙΣ από την παρέμβαση ΜΜΑδίτη για μη κάψιμο σημαίας του ψευδοκράτους-Αντίδραση από ΕΛΑΜ
15:56 - 20 Ιουλίου 2025

Βίντεο στο οποίο φαίνεται αστυνομικός να παρεμβαίνει στο μη κάψιμο σημαίας του ψευδοκράτους, δημοσίευσε το φοιτητικό κίνημα ΔΡΑΣΙΣ, κατά την διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και για την οποία είχαν προχωρήσει σε άλλες σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της Αστυνομίας.
Όπως αναφέρει το κίνημα στην ανάρτησή τους, «η Αστυνομία μετά από κυβερνητικές οδηγίες παρενέβηκε για να αποτρέψει το κάψιμο του κουρελόπανου. Φαίνεται πως Κυβέρνηση και Αστυνομία Κύπρου αναγνωρίζουν το πανί της κατοχής ως εθνικό σύμβολο. Με άλλα λόγια νομιμοποιούν το παράνομο ψευδοκράτος στον βορρά».
Σημειώνοντας πως «δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια», επισήμανε πως «κάποιοι για λίγα αξιώματα και ένα σταθερό εισόδημα προσκυνούν τον κατακτητή. Υπακούουν τυφλά σε αντεθνικές υποταγές “για να μη μπλέξουν”. Η σημερινή βία και τα εμπόδια που συναντήσαμε ως φοιτητές και μαθητές που θέλουμε να δούμε ξανά το νησί μας ελεύθερο, δεν περιγράφεται. Παραμείναμε όμως εκεί. ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΑΜΕ!».
Ταυτόχρονα το φοιτητικό κίνημα ανέφερε πως «καμία απειλή και καμία βία δεν έκαμψαν το φρόνημά μας. Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας κάναμε να ηχήσει παντού το μήνυμα πως ετούτη εδώ η γη είναι Ελληνική».
Αντέδρασε το ΕΛΑΜ: «Παρέμβαση, λανθασμένη, άστοχη και προκλητική»
Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ σχολιάζοντας το βίντεο αναφέροντας πως «κανένας σεβασμός στο κατοχικό πανί», σημείωσε πως «λαταδικάζουμε την παρέμβαση αστυνομικού της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντικατοχική εκδήλωση κατά την οποία αυτόνομοι φοιτητές επιχείρησαν να κάψουν το πανί της κατοχικής δύναμης. Παρέμβαση, λανθασμένη, άστοχη και προκλητική».
Την ίδια ώρα σημειώνει πως «το σύμβολο του κατοχικού μορφώματος δεν αποτελεί σημαία κράτους. Είναι το πανί της ντροπής, της εισβολής και της κατοχής. Είναι το σύμβολο που επιβεβαιώνει καθημερινά τη συνεχιζόμενη παρουσία του Αττίλα στη γη μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι θεσμοί της δεν οφείλουν κανένα σεβασμό στο κατοχικό καθεστώς.
Καταλήγοντας το ΕΛΑΜ σημείωσε πως «το μήνυμα των ημερών είναι η Απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Σκοπός το κατοχικό πανί να εξαφανιστεί για πάντα και να βρεθεί στα πιο σκοτεινά σημεία της Ιστορίας».
Καταγγελίες για χημικά και δακρυγόνα
Υπενθυμίζεται πως σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της Αστυνομίας, ότι έκανε χρήση χημικών σε αντικατοχική εκδήλωση, που πραγματοποίησαν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, προέβησαν επτά φοιτητικές και μαθητικές παρατάξεις, οι οποίες αναφέρουν πως τα μέλη της Δύναμης είπαν ότι ήταν πολιτική απόφαση.
Συγκεκριμένα, η ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ, το Μέτωπο Κυπρίων Φοιτητών Η.Β., η Αυτόνομη Κίνηση Μαθητών ΕΦΕΝ, η Ανεξάρτητη Φοιτητική ΕΠΑΛΞΗ Πανεπιστημίου Κύπρου, η Π.Ε.Ο.Φ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και η Α.Φ.Κ Αιχμή Κομοτηνής είχαν εξαγγείλει πως επρόκειτο να πραγματοποιήσουν αντικατοχική εκδήλωση στη Λευκωσία, με συμβολικό κλείσιμο του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου και στη συνέχεια θα έκαναν λαμπαδηφορία προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία ήταν ενήμερη για την εκδήλωση, τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν.
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των επτά οργανώσεων, «στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων που οργανώσαμε οι φοιτητικές και μαθητικές παρατάξεις, ανακοινώσαμε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις και θα κλείσουμε το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου συμβολικά για δύο ώρες και μετά θα προχωρήσουμε σε μία πορεία προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Εμείς στείλαμε επιστολή στην Αστυνομία και τους ενημερώσαμε».
Τα πράγματα εκτροχιάστηκαν όταν οι διαμαρτυρόμενοι, που υπολογίζονται γύρω στα 85 άτομα, έφτασαν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, για να πραγματοποιήσουν την διαμαρτυρία τους. «Δεν φωνάξαμε τίποτα ενάντια στην Αστυνομία, ούτε κάτι προσωπικό. Φωνάζαμε συνθήματα κατά της κατοχής, λόγω και των ημερών, φωνάζαμε ενάντια στα οδοφράγματα και απαιτούσαμε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, φωνάζαμε για την πολιτική που ακολουθείται ότι είναι προδοτική. Τότε η Αστυνομία άρχισε να μας προκαλεί, να μας μειώνει λόγω ηλικίας, επειδή υπήρχαν και ανήλικοι. Εμείς αντιδράσαμε λεκτικά, επειδή είπαμε πως δεν είναι σοβαρό πράγμα να συμβαίνει και ότι έχουμε δικαίωμα στη διαμαρτυρία και ως απάντηση, άρχισαν να μας σπρώχνουν και να προπηλακίζουν. Μετά εξαπέλυσαν χημικά, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού προς ανήλικους, φοιτητές, προς άτομα που μπορούσαν να ήταν παιδιά τους. Εμείς είχαμε κάθε ειρηνική πρόθεση».
Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος των επτά οργανώσεων, όταν οι διοργανωτές ζήτησαν το λόγο για τον τρόπο που αντέδρασε έτσι η Αστυνομία, «αυτό που μας είπαν, με αυθάδεια, ήταν ότι ήταν πολιτική εντολή για να το κάνουν αυτό. Η διαμαρτυρία ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, δηλαδή να κλείσει συμβολικά για τουλάχιστον δύο ώρες το οδόφραγμα. Η Αστυνομία αποφάσισε να μας κλείσουν σε μία γωνιά για να μην επηρεαστεί η διέλευση προς τα κατεχόμενα. Εμείς ακολουθήσαμε τις διαδικασίες, ενημερώσαμε ως αυτόνομες φοιτητικές και μαθητικές παρατάξεις ότι θα προχωρήσουμε σε αυτή τη διαμαρτυρία. Η Αστυνομία το γνώριζε και έστειλε αρκετά μέλη της. Είδαμε ότι ήταν ο Ουλαμός, η ΜΜΑΔ λες και είμαστε τρομοκράτες. Εμείς φτάσαμε στο οδόφραγμα και ζητήσαμε εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν μας άφησαν να πραγματοποιήσουμε την εκδήλωσή μας, όπως κάναμε και πέρσι. Εκεί μας είπαν πρώτη φορά ότι ήταν πολιτική εντολή. Μετά που μας ψέκασαν, επανέλαβαν ότι ήταν πολιτική απόφαση».
Σημειώνεται πως οι οργανώσεις καταγγέλλουν και απειθαρχία από πλευράς Αστυνομίας, καθώς δεν υπήρχε ένας υπεύθυνος αξιωματικός για να μιλά με τους διοργανωτές. «Εμείς δεν ξέραμε καν ποιος ήταν ο υπεύθυνος επειδή μας μιλούσε διαφορετικό μέλος της δύναμης κάθε φορά και δεν υπήρχε καμία πειθαρχία στην Αστυνομία. Δεν ξέραμε με ποιο να μιλήσουμε. Είτε ήταν από το Υπουργείο η απόφαση, είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς δεν γνωρίζουμε, όμως θα θέλαμε να το μάθουμε ποιος έδωσε εντολή».
Ο εκπρόσωπος των οργανώσεων, στην συνέχεια, κατήγγειλε πως «μετά που μας ψέκασαν, μας προπηλάκισαν και οι ΜΜΑΔίτες έκαναν ένα κλοιό γύρω μας, φυλακίζοντάς μας. Δεν μας επέτρεψαν ούτε νερό να πάμε να αγοράσουμε. Είχαμε άτομα που επηρεάστηκαν από τα χημικά και δεν μας άφησαν να πάρουμε νερό».
Παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε ένταση, οι επτά οργανώσεις συνέχισαν κανονικά τις εκδηλώσεις τους και αφού διαμαρτυρήθηκαν στο οδόφραγμα, πραγματοποίησαν λαμπαδηφορία προς το Λήδρα Πάλας.
