Το Ιράν εξετάζει ενδεχόμενο προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών από την Κίνα
07:35 - 02 Ιουλίου 2025

Μετά την κατάπαυση του πυρός με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος 12 ημερών που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων μαχητικών για την πολεμική αεροπορία του Ιράν από την Κίνα, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα "Εντεχάμπ".
Πιο συγκεκριμένα, η Τεχεράνη ενδιαφέρεται για το μαχητικό αεροσκάφους J-10 (Chengdu) δείγματα του οποίου ενεπλάκησαν νωρίτερα φέτος σε αερομαχίες με δυτικού και σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά στο πλαίσιο της σύγκρουσης της Ινδίας με το Πακιστάν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε πρόσφατα την κινεζική παραθαλάσσια πόλη Τσινγκντάο, στο πλαίσιο εργασιών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), με σκοπό, μεταξύ άλλων, να συζητηθεί το ενδεχόμενο αυτό. Όμως, παραμένει ασαφές σε αυτό το στάδιο το εάν η Κίνα είναι διατεθειμένη να προμηθεύσει το Ιράν με μαχητικά.
Το πιο οφθαλμοφανές στρατιωτικό μειονέκτημα του Ιράν στον πόλεμο με το Ισραήλ ήταν ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός της πολεμικής αεροπορίας του, ο εκσυγχρονισμός του οποίου θεωρείται σχεδόν αδύνατος. Πολλά από τα αεροσκάφη, ιδίως τα F-14 (Grumman), είναι κληρονομιά της εποχής του σάχη, το καθεστώς του οποίου είχε στενή σχέση με τις ΗΠΑ. Αποκτήθηκαν πολύ πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και η συντήρησή τους είναι ολοένα και πιο περίπλοκη υπόθεση (οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τα απέσυραν από την υπηρεσία πριν από σχεδόν 20 χρόνια, το 2006). Δεν είναι σαφές πόσα ιρανικά μαχητικά αυτού και άλλων -επίσης πεπαλαιωμένων- τύπων παραμένουν αξιόμαχα.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη Ρωσία, το Ιράν επιδίωξε να αποκτήσει τα τελευταία χρόνια σύγχρονα μαχητικά της κατασκευάστριας Σουχόι, πιο συγκεκριμένα Su-35, που θεωρούνται γενιάς «4,5». Αλλά η προμήθεια δεν έχει προχωρήσει. Για την άμυνά της, η Τεχεράνη έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη βαλλιστικών και άλλων πυραύλων και drones, καθώς και στην ενίσχυση των σχέσεων με κινήματα στην περιοχή, τον λεγόμενο «άξονα της αντίστασης».
Οι κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία της χώρας έχουν θέσει σε καίριο βαθμό εκτός του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος τη χώρα. Τα κυριότερα έσοδά της προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου, με την Κίνα να πιστεύεται πως είναι ο κυριότερος αγοραστής, πάντως ανεπισήμως. Κατά το δημοσίευμα της "Εντεχάμπ", είναι κατά συνέπεια εφικτή θεωρητικά η σύναψη συμφωνίας.
Τα ξημερώματα της 13ης Ιουνίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εύρους άνευ προηγουμένου εναντίον του Ιράν, πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πυρηνικές εγκαταστάσεις, σκοτώνοντας ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, πυρηνικούς επιστήμονες και πολίτες. Η κυβέρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, προχώρησε στην επίθεση, επιχειρηματολογώντας πως η Ισλαμική Δημοκρατία πλησίαζε στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, κάτι που το Ιράν αρνείται πως επιδιώκει εδώ και δεκαετίες. Η Ισλαμική Δημοκρατία ανταπέδωσε με ομοβροντίες πυραύλων και drones, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναχαιτίστηκε.
Ο πόλεμος των 12 ημερών τερματίστηκε την 24η Ιουνίου, όταν τέθηκε σε εφαρμογή εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δυο μέρες μετά την απόφασή του αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να πλήξουν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις-κλειδιά.
Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο ιρανικό απολογισμό, στον πόλεμο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 935 άνθρωποι, ανάμεσά τους 132 γυναίκες και 38 παιδιά. Στην ισραηλινή πλευρά έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς της Κυβέρνησης Νετανιάχου.
Πηγή: ΑΠΕ
