Ξανάρχισε το τροπάρι με τους σφετεριστές ο Τατάρ-Ξεκίνησε blame game ενόψει Νέας Υόρκης
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 02 Ιουλίου 2025

Μπορεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, να αισθάνεται πολύ ικανοποιημένος που διαπιστώνει ότι «και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στη συνάντηση 5+1», θεωρώντας ότι «και οι δύο θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα και πρόοδο σε αυτή τη συνάντηση και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» αλλά ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε με τις δηλώσεις του να τον διαψεύσει άλλη μία (αποχαιρετιστήρια) φορά, λίγο πριν βγει στη σύνταξη. Εκτός, βέβαια, αν ο κ. Στιούαρτ θεωρεί πρόοδο το γεγονός πως προτίθεται να παραστεί και η τουρκική πλευρά στη Νέα Υόρκη, δεδομένου ότι μέχρι πριν από μερικές ημέρες δεν είχε απαντήσει καν στα ΗΕ.
Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο πως προτίθεται να παραστεί στην νέα πενταμερή, αλλά επεσήμανε την έλλειψη προόδου, για την οποία εξέφρασε «απογοήτευση». Μάλιστα την μετέφερε με επιστολή του και στον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες. Παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει πως η απουσία προόδου οφείλεται στην συνεχή άρνησή του να συζητήσει οτιδήποτε σχετίζεται με την ουσία του Κυπριακού αλλά, το τελευταίο διάστημα, ακόμη και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αντιθέτως επανέλαβε πως η θέση του είναι πως μετάβαση σε επίσημες διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της «νέας πολιτικής του». Υπενθυμίζεται ότι ως τέτοια θεωρεί την «κυριαρχική ισότητα» και τα «τρία άλφα», που αποτελούν πυλώνες αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Άλλωστε και στη Γενεύη, οι προτάσεις του Τατάρ παρέπεμπαν σε «συνεργασία δύο κρατών» και όχι σε οτιδήποτε που θα άνοιγε τον δρόμο για επίλυση του Κυπριακού.
Επί της ευκαιρίας ο Τατάρ κατηγόρησε, επίσης, την ελληνική πλευρά για «αδικίες, περιορισμούς και απομόνωση», ενώ έκανε και λίγη «προεκλογική», υποστηρίζοντας ότι στα χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία της τ/κ πλευράς «έγινε κατανοητό σε διεθνές επίπεδο τι σημαίνει λύση δύο κρατών» και πέτυχε να μην αναφέρονται οι εκθέσεις του ΟΗΕ στον όρο «ομοσπονδία».
Σε ό,τι αφορά την επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Τατάρ καλλιέργησε το… καλό κλίμα ενόψει της διευρυμένης συνάντησης, καταγγέλλοντας την νομιμότητα ως επιθετικότητα. Αναμένει, δηλαδή, από τον Αντόνιο Γκουτέρες να προωθήσει την παρανομία για να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό!
Ο Τατάρ κατήγγειλε «καταπιεστική και εχθρική πολιτική» της ε/κ πλευράς και ζήτησε από τον ΓΓ να «σταματήσει την ελληνοκυπριακή επιθετικότητα» έναντι των σφετεριστών, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, θυμίζει την περίοδο 1963-1974. Χαρακτήρισε τις συλλήψεις των σφετεριστών «άδικες και παράνομες», υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της νομιμότητας εναντίον τους και όχι το γεγονός πως εκμεταλλεύονται περιουσίες που ανήκουν σε άλλους είναι που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περαιτέρω, θεωρεί ότι θα πρέπει επειδή ο ίδιος έφτιαξε δικούς του «νόμους» στο φανταστικό του «κράτος» θα πρέπει το νόμιμο κράτος να σταματήσει να «καταχράται το διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς» για να εφαρμόζει τη νομιμότητα.
Επιδιώκοντας να ξεκινήσει το blame game δύο εβδομάδες πριν την πολυμερή, ο Τατάρ δήλωσε πως «η νέα ατμόσφαιρα κινδυνεύει να καταρρεύσει». «Κύριε Γενικέ Γραμματέα, απαιτείται η ισχυρή και αποφασιστική ηγεσία σας για να σταματήσουν άμεσα αυτές οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, προτού προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά στη νέα ατμόσφαιρα και φτάσουν σε μη αναστρέψιμο σημείο», έγραψε στον ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς ίχνος αυτογνωσίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιθέτως, προσπάθησε να παραμείνει εντός θέματος στη δική του τοποθέτηση. «Όλοι εργαζόμαστε, ελπίζω όλοι -όχι όλοι όπως φαίνεται από κάποιες δηλώσεις- έτσι ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών», είπε. Στους όλους προφανώς, πέραν της ελληνικής πλευράς, βάζει την προσωπική απεσταλμένη Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ Γιοχάνες Χαν. Όχι όμως τον Ερσίν Τατάρ, που κάθε άλλο παρά να συζητήσει για την ουσία του Κυπριακού επιδιώκει. Η κ. Ολγκίν, πάντως, είχε προπαρασκευαστική συνάντηση στο Λονδίνο την Τρίτη, με τον Υπουργό Επικρατείας για την Ευρώπη, Στίβεν Ντάουτι, ενώ σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να έχει την πρώτη της συνάντηση με τον κ. Χαν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει τη βοήθεια που επιθυμεί να προσφέρει η ΕΕ στη διαδικασία στο Κυπριακό.
Μετά το τέλος της συνάντησης, εκπρόσωπος του Foreign Office δήλωσε πως «ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία και καλούμε όλες τις πλευρές να την αξιοποιήσουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να υποστηρίξει τις προσπάθειες της απεσταλμένης για πρόοδο που θα οδηγήσει σε μια λύση».
Σημειώνεται ότι με τον κ. Ντάουτι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος, αντί να συζητήσει οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτυχία της άτυπης πενταμερούς, αξιοποίησε τις επαφές του στο Λονδίνο για να προωθήσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Αναμένουμε από την εγγυήτρια Βρετανία, η οποία δεν βλέπει τον τουρκοκυπριακό λαό ως ισότιμο εταίρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον αδικεί εδώ και τόσα χρόνια, να κάνει τώρα βήματα τουλάχιστον στα θέματα των απευθείας πτήσεων, του απευθείας εμπορίου και των απευθείας επαφών, τα οποία ονομάζουμε 3Α. Όμως, φυσικά, ο τελικός μας στόχος είναι να κάνουμε την τδβκ να ζήσει και να αναγνωριστεί και γι’ αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με μεγάλη θέληση και αποφασιστικότητα», δήλωσε επιστρέφοντας στην Κύπρο.
Η σκλήρυνση της στάσης Τατάρ είναι, βεβαίως, αναμενόμενη. Παρά τα πρώτα, θετικά βήματα που είχαν γίνει αμέσως μετά την επιστροφή από τη Γενεύη στο κομμάτι των ΜΟΕ, η «προεκλογική» περίοδος στην οποία βρίσκονται τα κατεχόμενα τον έχει καταστήσει ακόμη πιο αδιάλλακτο, καθώς προσπαθεί να πείσει τους «ψηφοφόρους» για την ορθότητα της δικής του πολιτικής στο Κυπριακό, έναντι αντιπάλων του που είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στις συνομιλίες. Εξού και κρύβεται πίσω από τις διώξεις των σφετεριστών, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και όχι όταν ξεκίνησε την εντατική μουρμούρα ο Τατάρ, αποφεύγοντας να κάνει οτιδήποτε περαιτέρω σε σχέση με το Κυπριακό μέχρι τις παράνομες «προεδρικές εκλογές» τον Οκτώβρη.
Αν και τις τελευταίες εβδομάδες είχε αραιώσει την μουρμούρα για τις διώξεις των σφετεριστών, εδώ και λίγες ημέρες άρχισε να αναφέρεται εκ νέου σε αυτό το θέμα συνεχώς, προσπαθώντας αφενός να εκτροχιάσει πλήρως τη συζήτηση από την ουσία του Κυπριακού και αφετέρου να ξεκινήσει το blame game, γνωρίζοντας ότι θα κάνει το παν για να μην καταγραφούν σοβαρές εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, στις 16-17 Ιουλίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
- Αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος-Σπόντες για τη στάση του Τατάρ
- Την παρουσία του στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε ο Τατάρ-Κλάφτηκε και στον ΓΓ, επιμένει στις απαράδεκτες θέσεις του
- Συναντήθηκε με τον Ντάουτι η Ολγκίν-Πήρε διαβεβαιώσεις από Βρετανία για στήριξη των προσπαθειών της στο Κυπριακό
