Άγρυπνοι στο μετρό του Κιέβου-«Κάψουλες ζωής» για να ξεφύγουν από τις βόμβες
19:46 - 19 Ιουλίου 2025

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Ρωσία εξαπολύει νυχτερινές επιθέσεις με drones και πυραύλους στο Κίεβο, στο πλαίσιο μιας θερινής επίθεσης που δοκιμάζει την αντοχή της αντιαεροπορικής άμυνας της πόλης και έχει εξαντλήσει τους 3,7 εκατομμύρια κατοίκους της.
Άλλες πόλεις και χωριά έχουν βιώσει πολύ χειρότερα από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στις αρχές του 2022 — ιδιαίτερα εκείνα που βρίσκονται κοντά στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά και νότια.
Πολλές περιοχές έχουν καταληφθεί, καθώς η Ρωσία προελαύνει, και χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στην πρωτεύουσα, που θεωρείται η πιο καλά προστατευμένη πόλη της χώρας.
Όμως οι πρόσφατες σφοδρές επιθέσεις αρχίζουν να αλλάζουν το κλίμα. Τη νύχτα, οι κάτοικοι τρέχουν στους υπόγειους σταθμούς του μετρό, σε σκηνές που θυμίζουν τους βομβαρδισμούς του Λονδίνου από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Παλιά ερχόμασταν πιο σπάνια, περίπου μία φορά τον μήνα», λέει μια κάτοικος από τον σταθμό Ακαντέμμιστετσκο στα δυτικά της πόλης, στο Reuters. «Αυτό ήταν πριν έξι μήνες. Τώρα ερχόμαστε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα».
Ζωή στους σταθμούς του μετρό
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του μετρό, καταγράφηκαν 165.000 επισκέψεις στους σταθμούς κατά τις νύχτες του Ιουνίου — υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις 65.000 του Μαΐου και σχεδόν πενταπλάσιες από τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
Όλο και περισσότεροι προσφεύγουν στα καταφύγια λόγω της «έντασης και της φονικότητας» των επιθέσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Τιμούρ Τκατσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι επιθέσεις σκότωσαν 78 κατοίκους και τραυμάτισαν περισσότερους από 400.
Τον Απρίλιο, μια επίθεση κατέστρεψε μια πολυκατοικία λίγα χιλιόμετρα από το διαμέρισμα της Σλάβιτσκα.
Με την απειλή της απώλειας του σπιτιού της πλέον απτή, παίρνει πλέον μαζί της ταυτότητες και έγγραφα κάθε φορά που κατεβαίνει στο μετρό.
Ψυχολογικός αντίκτυπος
Επιστήμονες και ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι η στέρηση ύπνου έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, ο οποίος είναι ήδη εξαντλημένος από τον πόλεμο που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια.
Η οικογενειακή ψυχολόγος Κατερίνα Χολτσμπεργκ, που εργάζεται στο Κίεβο, δήλωσε ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί έντονες εναλλαγές διάθεσης, υπερβολικό στρες και απάθεια, με συνέπεια τη μείωση των γνωστικών λειτουργιών, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Άντον Κουράποβ, από το Εργαστήριο Έρευνας Ύπνου, Γνώσης και Συνείδησης του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ, τόνισε πόσο δύσκολο είναι για έναν ξένο να αντιληφθεί το πώς είναι να ζεις υπό συνεχή απειλή.

«Φαντάσου να βγεις στον δρόμο και να πυροβολούν έναν άνθρωπο μπροστά σου… και τι φόβο νιώθεις, πώς παγώνει η καρδιά σου», είπε. «Οι άνθρωποι εδώ το νιώθουν αυτό καθημερινά».
Ο Κουράποβ προειδοποίησε ότι το σοκ αυτό μπορεί να αφήσει ισόβιες συνέπειες, περιλαμβανομένων χρόνιων ασθενειών.
Μελέτη που ηγήθηκε και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Psychotraumatology τον Αύγουστο του 2024 έδειξε ότι το 88% των Ουκρανών που συμμετείχαν δήλωσαν ότι κοιμούνται άσχημα ή πολύ άσχημα.
«Κάψουλα Ζωής»
Άλλοι παίρνουν πιο δραστικά μέτρα. Η Στορόζουκ, μικροεπιχειρηματίας που δεν είχε καταφύγιο σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από το σπίτι της, επένδυσε πάνω από 2.000 δολάρια σε μια ουκρανικής κατασκευής «Κάψουλα Ζωής» — ένα χαλύβδινο κιβώτιο ενισχυμένο, ικανό να αντέξει την πτώση μπετονένιων πλακών.
Κάθε βράδυ μπαίνει μέσα μαζί με το τσιουάουά της, τη Ζοζούλια.
«Ανέπτυξα έντονο άγχος και φόβο», είπε η ίδια. «Συνειδητοποίησα πως αν θέλω να μπορώ να κοιμάμαι ήσυχα στην Ουκρανία, χρειάζομαι ένα είδος ασφαλούς καταφυγίου».
Πηγή: in.gr
