Τα τουρκολιβυκά παιχνίδια και τα... deals Ερντογάν-Ντμπεϊμπά
16:26 - 19 Ιουλίου 2025

Η Τουρκία μεθοδικά και σταθερά διεισδύει στην Λιβύη, εκμεταλλευόμενη την πολιτική αστάθεια που επικρατεί μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι.
Η γεωπολιτική επένδυση της Άγκυρας στην αφρικανική χώρα και συγκεκριμένα στην Τρίπολη μετρά χρόνια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήριζε την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνία υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2019 συμφωνίες συνεργασίας. Ύστερα, απέκτησε τον έλεγχο της κατόπιν υπηρεσιακής τότε κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, την οποία το 2021 ενίσχυσε με στρατιωτικό εξοπλισμό.
Στις 27 Νοεμβρίου 2019, ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υπέγραψαν το λεγόμενο «τουρκολιβυκό μνημόνιο κατανόησης».
Όταν ο τότε Πρωθυπουργός της Λιβύης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωνε δυσαρεστημένος, διαμηνύοντας παράλληλα πώς η Αγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.
Το 2022, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε νέο μνημόνιο με την ομόλογό του από τη Λιβύη Νάιλα Μανγκούς, σύμφωνα με το οποίο τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, της οποίας η θητεία έχει λήξει σήμερα, είχε υπηρεσιακό χαρακτήρα συνεπώς δεν είχε το δικαίωμα να δεσμεύει τη χώρα με συμφωνίας.
Για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε ότι «οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες».
Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη
Τον Οκτώβριο του 2022, ο προσωρινός Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά υπέγραψε στρατιωτικές συμφωνίες με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ . Σύμφωνα με την ιταλική agenzianova, η Άγκυρα ενίσχυσε τη στρατιωτική της συμμαχία με την Τρίπολη συνάπτοντας μια εμπιστευτική συμφωνία για την παροχή εκπαίδευσης, όπλων και επιθετικών drones, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη εξακολουθεί να υπόκειται στο εμπάργκο του ΟΗΕ .
Η πρώτη συμφωνία αφορά «την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δυνατοτήτων της στρατιωτικής αεροπορίας στη Λιβύη», προβλέποντας την προμήθεια drones, την παροχή εκπαίδευσης και όπλων. Η δεύτερη αποτελεί συνέχεια του τουρκολιβυκού στρατιωτικού μνημονίου συνεννόησης που υπογράφηκε το 2019, σύμφωνα με σημείωμα της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Τον Ιούνιο του 2024, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ανέφερε πώς θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή επαφή για την προστασία των κοινών συμφερόντων τους στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο στη Λιβύη
Μετά το έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις ρηματικές διακοινώσεις στον ΟΗΕ από την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά σε πλήρη ταύτιση με τις θέσεις της Άγκυρας αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας νότια της Κρήτης, η Τουρκία ανακοίνωσε την αγορά δύο γεωτρυπάνων για χρήση στη Λιβύη και τα νότια παράλια της Τουρκίας, μέσω της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας TPAO.
Μετά τη συμφωνία Άγκυρας -Τρίπολης στις 26 Ιουνίου για σεισμικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αναφορές στο ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας", ανακοίνωσε την απόκτηση δύο νέων πλωτών γεωτρύπανων, ένα εκ των οποίων, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, θα σταλεί για έρευνες υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Λιβύης.
« Από 4 πλωτά γεωτρύπανα μας αυξάνουμε τον στόλο μας, και φτάνουμε στα 6 γεωτρύπανα Με την ένταξη των νέων μας πλοίων, σε παγκόσμια κατάταξη σε στόλο πλοίων μεγάλου βάθους θα φτάσουμε στην 4 η θέση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να επενδύουμε μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας που είναι η ενεργειακά ανεξάρτητη Τουρκία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας.
Η Τουρκία με όχημα τη Λιβύη επιχειρεί να σαμποτάρει την εκμετάλλευση των τεμαχίων νοτίως της Κρήτης με την Αθήνα να ετοιμάζει την απάντηση της στον ΟΗΕ, απορρίπτοντας την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική απάντηση θα αποδομεί τους ισχυρισμούς Τρίπολης και Άγκυρας που επιχειρούν να περιορίσουν την επήρεια της Κρήτης στα 6 ναυτικά μίλια.
Πηγή: cnn.gr
