Τελεσίγραφο από ξενοδοχοϋπαλλήλους προς εργοδότες-Εφαρμογή συμφωνίας για συλλογικές συμβάσεις ή λήψη μέτρων

Τελεσίγραφο προς τους εργοδότες, ώστε εντός των επόμενων ημερών καταλήξουν σε συμφωνία, όσον αφορά στην εφαρμογή του μνημονίου για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, έδωσαν οι ξενοδοχοϋπαλλήλοι, οι οποίοι προειδοποιούν με λήψη απεργιακών μέτρων.

Σε κοινή ανακοίνωση οι ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ-ΠΕΟ αναφέρουν πως «μετά από έντονο προβληματισμό και με απώτερο σκοπό να θέσουμε φρένο στη συνεχιζόμενη απορρύθμιση της απασχόλησης στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, εξαγγέλλουμε τη λήψη απεργιακών μέτρων. Ως συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων οδηγηθήκαμε σε αυτήν την απόφαση, αφού μερίδα εργοδοτών δεν εφάρμοσε το Μνημόνιο Συμφωνίας ανανέωσης της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που υπογράφηκε στις 5/12/2024».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «προηγήθηκε σωρεία διαβουλεύσεων με αρκετούς εργοδότες, οι οποίοι δυστυχώς παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, επιδεικνύοντας ασέβεια στον θεσμό του Κοινωνικού Διαλόγου, στις συντεχνίες και στον Υπουργό Εργασίας, με τους οποίους συνυπέγραψαν την ανανέωση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας. Σεβόμενοι τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, έχουμε ήδη απευθυνθεί προς το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Οι δύο συντεχνίες προσθέτουν πως «ως εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουμε εντοπίσει και αναδείξει αρκετά σοβαρά ζητήματα, τα οποία οδηγούν τον κλάδο του Τουρισμού σε περιπέτειες. Τέτοια ζητήματα είναι: η παράνομη ενοικίαση εργαζομένων, η καταστρατήγηση του θεσμού της ΑΤΑ και η ταυτόχρονη παρερμηνεία του σχετικού Κανονισμού, η μη εφαρμογή του Κανονισμού για τα Ταμεία Ευημερίας, καθώς και η παραβίαση των κριτηρίων απασχόλησης αλλοδαπών από Τρίτες Χώρες».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ως εκ τούτου, καλούνται τα συνυπογράφοντα μέρη — Υπουργείο Εργασίας και εργοδοτικοί σύνδεσμοι — όπως εφαρμόσουν και επιτηρήσουν την εφαρμογή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Η όλη εργοδοτική στάση, σε μια περίοδο που η Ξενοδοχειακή Βιομηχανία ανθεί και παρουσιάζει σημαντική κερδοφορία, είναι εντελώς απαράδεκτη και προκλητική, δημιουργώντας περαιτέρω αθέμιτο ανταγωνισμό και απορρύθμιση στον κλάδο».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η υπομονή και η ανεκτικότητα του συνδικαλιστικού κινήματος έχει εξαντληθεί. Σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά επιμείνει στην παραβίαση της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, εντός μερικών ημερών οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν στη λήψη απεργιακών μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων τους».

Δειτε Επισης

Σημαντική η δικοινοτική συνεργασία για το περιβάλλον-«Ξεκινάει εκστρατεία αναγνώρισης των προβλημάτων»
Ένταλμα σύλληψης εναντίον του οδηγού του οχήματος που παρέσυρε και σκότωσε την 58χρονη στη Λεμεσό
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Το ΚΕΒΕ καταδικάζει τα απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεί-Ζητά πρωτοβουλίες από τον υπουργό Εργασίας
Νέες αποκαλύψεις με τον διάλογο του πιλότου της Air India και του συγκυβερνήτη του-«Το αεροπλάνο είναι στα χέρια σου»
Χειροπέδες σε αστυνομικούς για εμπόριο ναρκωτικών στην Ελλάδα-Έπαιρναν κατασχεμένες ουσίες και τις πωλούσαν σε χρήστες
Επιμένει στα δύο κράτη το τουρκικό ΥΠΕΞ-«Η ε/κ πλευρά δεν θέλει καν να αρθρώσει τη λέξη συνεργασία»
Υπ. Παιδείας: Η κατοχή είναι η τραγικότερη σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ελληνισμού
Ευχαριστίες Μποτσουάνα για μεγάλη αποστολή φαρμάκων από την Κύπρο
Νεκρή 58χρονη πεζή που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό-Εγκατέλειψε τη σκηνή ο οδηγός