Προς την ορθή κατεύθυνση θεωρεί τα αποτελέσματα της πολυμερούς ο Πρόεδρος-«Θα κριθούν στην πράξη»
01:33 - 18 Ιουλίου 2025

Τα αποτελέσματα της δεύτερης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό είναι «προς την ορθή κατεύθυνση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «σημαντικά αποτελέσματα».
Σε δηλώσεις του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα «αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση».
«Βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική πρόοδο, βήμα προς βήμα, προς την κατεύθυνση του μεγάλου στόχου που όπως και ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του Κυπριακού», είπε.
Ανέφερε ακόμη ως σημαντικό γεγονός το ότι έχει ήδη καθοριστεί το επόμενο ραντεβού των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα, κατά την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η επόμενη διευρυμένη συνάντηση αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές.
Μέχρι τότε, είπε, θα συνεχιστεί η προσπάθεια με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, τόσο σε σχέση με τα οδοφράγματα, όσο και για κάποιες άλλες ιδέες που, όπως είπε, ακούστηκαν σήμερα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε σχετικά την εισήγηση για τη Συμβουλευτική Επιτροπή από την Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και την ιδέα για ανταλλαγή πολιτιστικού πλούτου που, όπως είπε, έγιναν αποδεκτές. «Εισηγηθήκαμε και άλλες 4-5 ιδέες» για τις οποίες, συνέχισε, «δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς».
Για το θέμα της διάνοιξης των οδοφραγμάτων είπε ότι η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε την εισήγηση της τ/κ πλευράς για άνοιγμα της Μιας Μηλιάς και της Λουρουτζίνας, αναμένοντας την ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς. Είπε ότι έγινε αρκετή συζήτηση σε σχέση με το οδόφραγμα από την Αθηένου στην Αγλαντζιά και «υπήρξε κάποια πρόοδος», ωστόσο ανέφερε πως η τουρκική πλευρά δεν ήταν σήμερα σε θέση να πάρει τελικές αποφάσεις καθώς χρειάζεται η συγκατάθεση του τουρκικού στρατού, κάτι που όπως είπε, ισχύει και για τα Κόκκινα.
Η συζήτηση συνεχίζεται, είπε, ενώ σημείωσε πως πραγματοποιήθηκε ο στόχος που τέθηκε, να υπάρξει δηλαδή πρόοδος στα μέτρα που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη, να υπάρξουν νέες προτάσεις και να καθοριστούν τα επόμενα ραντεβού.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε στις δηλώσεις του τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, καθώς, όπως είπε «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ξεκάθαρα και ως απάντηση στις προσεγγίσεις του κ. Τατάρ αλλά και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών περί έλλειψης κοινού εδάφους, ξεκαθάρισαν ότι είναι απόλυτα δεσμευμένοι από τα ψηφίσματα» και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Χαρακτήρισε σημαντική, μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, τη δέσμευσή τους στη μορφή λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Ευχαρίστησε επίσης την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πριν από την έναρξη των συζητήσεων έστειλαν «ξεκάθαρα δημόσια μηνύματα σε σχέση με την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού».
«Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σήμερα εκδηλώθηκε με τις δημόσιες τοποθετήσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν ιδιαίτερη, καθοριστική σημασία» τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση ως προς την συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού και πότε αναμένεται να γίνει αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη θέση πως «δεν πρέπει να ξεφύγουμε από την μεγάλη εικόνα, από την ουσία του Κυπριακού, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά», προσθέτοντας πως «αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της γνωστής θέσης της τουρκικής πλευράς».
Αναφέρθηκε εκ νέου στη σημασία της παρέμβασης του ΓΓ του ΟΗΕ και του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. «Αυτά τα βήματα που γίνονται έχουν τη δική τους σημασία» είπε αναφερόμενος στα όσα αποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση, για να προσθέσει ότι «δεν είναι το βασικό ζητούμενο, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών».
Ωστόσο, επισήμανε, είναι σημαντικό ότι καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα, με πιο σημαντική τη συνάντηση που θα γίνει μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές.
Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «σήμερα δεν ακούσαμε κάτι διαφορετικό από τον κ. Φιντάν σε σχέση με τις γνωστές δημοσιές δηλώσεις της Τουρκίας».
Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών μετά το δείπνο της Τετάρτης, η οποία διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, λέγοντας πως άγγιξε τρία θέματα, «το Κυπριακό, τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας σε σχέση με την ΕΕ αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την επιθυμία της Τουρκίας για συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αντηλλάγησαν απόψεις. Είναι σημαντικό ότι γίνεται αυτός ο διάλογος που δεν γινόταν στο παρελθόν και αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί».
Το μήνυμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ότι όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια την 1η Μαρτίου το 2023, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, κανείς δεν θεωρούσε ότι θα γίνει οποιαδήποτε συνάντηση αν δεν γίνουν αποδεκτά τα περί απευθείας εμπορίου, κυριαρχικής ισότητας και ούτω καθεξής.
Είπε ότι έχουμε καταφέρει σε αυτό το πλαίσιο, όχι μόνο να γίνουν οι δύο συναντήσεις, αλλά και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να συζητούμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να συζητούμε με την Τουρκία, να έχουμε την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και με την επιστολή των δύο Προέδρων στην πρώτη διάσκεψη και σήμερα με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους - τον διορισμό του προσωπικού απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μήνυμα, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι ξεκάθαρο και σαφές, «θα συνεχίσουμε με την ίδια επιμονή, με πολλή υπομονή, η οποία χρειάζεται στο πλαίσιο τόσο μακρών συζητήσεων, με όλα αυτά που ακούγονται και λέγονται, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του Κυπριακού».
«Ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε, ξέρουμε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και με έναν διεκδικητικό ρεαλισμό θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχουμε το στόχο μας», σημείωσε.
Ως προς τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν, είπε ότι η συζήτηση «δεν ήταν γενική και αόριστη» αλλά «πολύ συγκεκριμένη επί των τριών ενοτήτων» που αφορούν το Κυπριακό, τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την επιθυμία της Άγκυρας για θετικές εξελίξεις στην Ευρωτουρκικά.
Ερωτηθείς αν αναμένονται κινήσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό για να εξασφαλίσει πρόοδο στα Ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη». «Μπορεί να ακούγονται πολλά, να λέγονται άλλα τόσα, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι μας, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, κρινόμαστε από τις πράξεις μας» κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Ορίστηκαν τα επόμενα ραντεβού στο Κυπριακό-Είδε πρόοδο ο ΓΓ, αποφασίστηκαν νέα ΜΟΕ χαμηλής πολιτικής
- Όσα έγιναν στη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης-Η πρόοδος, τα τουρκικά κολλήματα και οι ανακοινώσεις
- Εξαιρετικά παραγωγική θεωρεί τη συζήτηση ο Γεραπετρίτης-«Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι αναγκαίο στον κόσμο»
