Ταυτόχρονη παρουσία, διαφορετικός καταλογισμός ευθυνών για Βαφεάδη και Κουτσούλη-Η γκρίζα ζώνη του πορίσματος

Ερωτήματα προκύπτουν μέσα από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, σε σχέση με τις αναφορές που καταγράφονται για τον νυν υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο μοναδικός από τους υπουργούς, μετά το 2013, που δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και οδήγησε σε δύο θανάτους, κατά την θητεία του, και ένα σοβαρό τραυματισμό.

Οι αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες, ειδικότερα από ορισμένα κόμματα, εστιάζονται στο γεγονός ότι ο νυν υπουργός ανέλαβε καθήκοντα ένα μήνα μετά το θανατηφόρο του Κυριάκου Όξινου, σχεδόν δύο μήνες μετά συναντήθηκε με τον πατέρα του θύματος και ενημερώθηκε για τους ΤΑΚΑΤΑ, ωστόσο μέχρι τον θάνατο της Στυλιανής Γιωργαλλή, στις 21 Οκτωβρίου 2024, δεν έγιναν, όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά βήματα για να λυθεί το πρόβλημα.

Η Ερευνητική Επιτροπή στο πόρισμα της, υποδεικνύει μεταξύ άλλων για τον υπουργό Μεταφορών, ότι «κληρονόμησε μια χαοτική κατάσταση», ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «μέσω της γραπτής του δήλωσης αναφύεται μια αγωνιώδης και επίπονη προσπάθεια να διαχειριστεί την κατάσταση που κληρονόμησε, χωρίς ακόμη να γίνει κατορθωτή η εξεύρεση αποτελεσματικής και τελικής λύσης».

Οι εν λόγω αναφορές δημιούργησαν ερωτήματα τα οποία αναζητούν απαντήσεις, ιδίως για τις ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να αποτραπεί ο θάνατος της Στυλιανής, αφού προκύπτει πως έλαβε γνώση αμέσως μετά το πρώτο θανατηφόρο. Δεδομένου πως μετά από το δεύτερο θανατηφόρο ενεπλάκη ουσιαστικά και η Βουλή, η οποία ρύθμισε νομοθετικά το ζήτημα των ανακλήσεων και παράλληλα το Υπουργείο κατάφερε σε μόλις τρεις μήνες να καταρτίσει κατάλογο με 80 χιλιάδες και πλέον οχήματα που τελούσαν υπό ανάκληση, εύλογα διερωτάται κάποιος γιατί οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν έγιναν από το 2023, μετά τη συνάντηση με τον πατέρα του Κυριάκου Όξινου.

Στην εξίσωση προστίθεται και η παράμετρος πως η Ερευνητική καταλογίζει πειθαρχικές ευθύνες στον πρώην Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Αντώνη Κουτσούλη, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1 Ιουλίου 2023 και αφυπηρέτησε στις 31 Οκτωβρίου 2024, δηλαδή δέκα μέρες μετά τον θάνατο της Στυλιανής.

Το ζήτημα που εγείρεται στην περίπτωση του κ. Κουτσούλη, σε σύγκριση με αυτή του υπουργού, είναι πως ο ίδιος δεν είχε την εμπειρία για τα θέματα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, όπως καταγράφεται και στο πόρισμα. «Αρχικά, μέχρι 1.7.2023, συνεργάστηκε (σ.σ. ο Βαφεάδης) με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπ. Μεταφορών, Γιάννη Νικολαΐδη και στη συνέχεια με τον Α. Κουτσούλη, ο οποίος όμως δεν είχε την εμπειρία του ΤΟΜ και για τον λόγο αυτόν λάμβανε πληροφόρηση από την Αν. Διευθύντρια του ΤΟΜ, την Ε. Πίπη».

Σε άλλο σημείο, βάσει της μαρτυρίας του ίδιου του κ. Κουτσούλη, αναφέρει πως «συναφώς, επισκέφθηκε, στις 6.10.2023, την Αν. Διευθύντρια του ΤΟΜ, και το προσωπικό τού έκανε επίδειξη παρακολούθησης των συνεργείων ελέγχου οχημάτων που γίνονται εξ αποστάσεως. Επιπρόσθετα, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΕΜΗΟ και της ΠΑΣΕΑ, οι οποίοι είχαν έντονες και αντίθετες απόψεις σ’ ό,τι αφορά τις ανακλήσεις».

Δεδομένου πως ο υπουργός όταν ανέλαβε ο κ. Κουτσούλης μετρούσε ήδη τέσσερις μήνες στο Υπουργείο και είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον κ. Όξινο, προκαλεί επίσης ερωτήματα για τους λόγους που καταλογίζονται ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες στον πρώην Γενικό Διευθυντή, που θα μπορούσε να ενημερωθεί από τον ίδιο τον υπουργό, ενώ από την άλλη ο κ. Βαφεάδης έπραξε, όπως συνάγεται από τις αναφορές στο πόρισμα, όσα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα των ΤΑΚΑΤΑ. Με απλά λόγια, παρά το γεγονός πως ο κ. Κουτσούλης διορίστηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Βαφεάδη, εντούτοις του καταλογίζονται ευθύνες, κάτι που ενδεχομένως να είναι αντιφατικό.

Επί τούτου, κλήθηκε να τοποθετηθεί αρμόδια πηγή, η οποία ανέφερε λακωνικά ότι «είναι εύλογο το ερώτημα», ωστόσο δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους που κατέληξε το πόρισμα στα εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα για τις δύο περιπτώσεις.

Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζεται ότι ο κ. Βαφεάδης, δεν εξαιρείται από την ποινική διερεύνηση που άρχισε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος της Αστυνομίας, αφού οι οδηγίες που δόθηκαν από την Νομική Υπηρεσία, είναι να διερευνηθούν όλα τα πρόσωπα, ανεξαρτήτως πως δεν του καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες, όπως συμβαίνει με τους τέσσερις πρώην υπουργούς που υπηρέτησαν από το 2013 μέχρι το 2023.

Ωστόσο, επαφίεται πλέον στις ανακριτικές Αρχές να αποφασίσουν ποιους και πόσους θα καλέσουν ενώπιόν τους για να τους ληφθεί ανακριτική κατάθεση.

Το πόρισμα, καταλογίζει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στον πρώην διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Σωτήρη Κολέττα και τον πρώην διευθυντή του ΤΟΜ, αλλά και πρώην Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Γιάννη Νικολαΐδη, που υπηρετούσαν όταν εκδόθηκε η εγκύκλιος του 2017, η οποία αφαιρούσε την ευθύνη από τους διανομείς του κατασκευαστή για να ενημερώνουν για τις ανακλήσεις.

Εξάλλου υπάρχει αντικρουόμενη μαρτυρία, όπως καταγράφεται στο πόρισμα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να καταλήξει εάν θα εισηγηθεί τη διάπραξη ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων από τον υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη και τον Γενικό Διευθυντή, Αλέκο Μιχαηλίδη, οι οποίοι υπηρετούσαν την ίδια περίοδο που εκδόθηκε η εγκύκλιος, στις θέσεις τους, όπως καταγράφεται στο πόρισμα, ρίχνοντας το μπαλάκι στον Γενικό Εισαγγελέα. Τέλος, προκύπτουν εισηγήσεις για ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων, για εννέα συνολικά πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

H απολογία που καίει την πρώην σύζυγο του καθηγητή-«Εκείνη τον έβαλε να τον σκοτώσει, για να μην πάρει τα παιδιά»
Εντεκάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία αγόρασε δύο πλωτά γεωτρύπανα-Το ένα θα σταλεί στη Λιβύη
Συνελήφθησαν οκτώ πρόσωπα στη Λάρνακα που διέμεναν παράνομα στη Κύπρο
Επιτέθηκαν σε 24χρονο σε στάση λεωφορείου στη Λάρνακα και του έκλεψαν το σακίδιο του και 50 ευρώ
Ξεγέλασαν 53χρονο για δήθεν πρόστιμο και του απέσπασαν 18,5 χιλιάδες ευρώ
Ισχυρισμοί Τατάρ για μη ανακοίνωση διάνοιξης σημείων διέλευσης-«Το ζήτημα θα είχε επιλυθεί εάν δεν επέμεινε ο Χριστοδουλίδης»
Μέχρι τέλος Ιουλίου πρόθεση συμμετοχής της Κύπρου στο SAFE-Στην Κύπρο εκπρόσωποι της Αμυντικής Βιομηχανίας
Έτοιμος για συμφωνία o Χριστοδουλίδης για τα σημεία διέλευσης-Παρουσίασαν χάρτες τα Ηνωμένα Έθνη
Έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο 75χρονου στη Λάρνακα, στις φλόγες όχημα 40χρονου στη Λευκωσία