Μήνυμα Ούρσουλας πριν την Ολομέλεια της πολυμερούς-«Η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει»
14:34 - 17 Ιουλίου 2025

Η ΕΕ παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην επανένωση της Κύπρου, με πλήρη ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και τις αρχές, τις αξίες και τη ευρωπαϊκή νομοθεσία, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Χ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, στην άτυπη πενταμερή της Νέας Υόρκης.
Μπορεί η παρέμβασή της αυτή τη φορά να μην είναι εξίσου δυναμική με την κοινή της επιστολή με τον Αντόνιο Κόστα στη Γενεύη, ωστόσο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, ιδιαίτερα υπό το φως της μακράς συζήτησης που είχε μετά το τέλος του δείπνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε ως κύριο αντικείμενο τα Ευρωτουρκικά.
«Υποστηρίζουμε ένθερμα τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε η κ. φον ντερ Λάιεν, υποδεικνύοντας πως η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Εξέφρασε ετοιμότητα η ΕΕ να συμβάλει ενεργά και να εντείνει τις προσπάθειες για υποστήριξη της υπό τα ΗΕ διαδικασίας, περιλαμβανομένης της ενεργού εμπλοκής του Ειδικού Απεσταλμένου, Γιοχάνες Χαν.
The EU remains steadfastly committed to the reunification of Cyprus, fully in line with UN Security Council resolutions and principles, values and legislation of the EU.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 17, 2025
We strongly support the efforts of the UN Secretary-General and his Personal Envoy to resume negotiations.…
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαν δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην πολυμερή, ενώ ακόμη δεν είχε επαφές με την τουρκική πλευρά, καθώς ο Ερσίν Τατάρ αρνήθηκε να τον δει όταν επισκέφθηκε τη Λευκωσία. Ωστόσο θεωρούνται πολύ πιο σημαντικές οι όποιες επαφές θα έχει με την Άγκυρα, καθώς είναι στο επίπεδο των Ευρωτουρκικών γίνεται η διασύνδεση με το Κυπριακό.
Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη και ερωτηθείς για τον ρόλο της ΕΕ, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη συνάντηση της Γενεύης τον περασμένο Μάρτιο, λέγοντας ότι είναι «ένα σημείο αναφοράς σε σχέση και με το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το πλαίσιο της λύσης».
Σημείωσε, ακόμα, ότι ο διορισμός Απεσταλμένου, ήταν ένα αίτημα της Λευκωσίας. «Η παρουσία του κ. Χαν στην Νέα Υόρκη θα ήταν βοηθητική, με γνωστή την προσέγγιση της τουρκικής πλευράς», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «εκείνο που εργαζόμαστε είναι με την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παρούσα».
Είπε, εξάλλου, ότι «όλο αυτό το διάστημα εργάζεται ο κ. Χαν προς όλες τις κατευθύνσεις και ειδικότερα προς την κατεύθυνση Τουρκίας». Υπογράμμισε, δε, ότι «η όποια εξέλιξη στις ευρωτουρκικές σχέσεις, που αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία, περνά μέσα και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, αυτά τα επανέλαβε ο Πρόεδρος κατά τη συζήτηση που είχε με τον Χακάν Φιντάν. Του είπε ότι είναι υπέρ των θετικών εξελίξεων στα ευρωτουρκικά, φτάνει να υπάρξει όμως πρόοδος στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και στο Κυπριακό.
Η συζήτηση χαρακτηρίζεται από πηγές ειλικρινής, υπό το πρίσμα και ότι τον Γενάρη η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ και η κάθε Προεδρία έχει τη δυνατότητα να θέτει κάποια θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Λευκωσία φαίνεται να λαμβάνει μηνύματα ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται για τα ευρωτουρκικά.
