«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή-Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τώρα τη Συρία

Ένα νέο κύμα θρησκευτικής βίας στη Συρία έφερε στο προσκήνιο τη μειονότητα των Δρούζων, που βρέθηκε στο επίκεντρο αυξανόμενων εντάσεων με το Ισραήλ.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά από συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών υποστηρικτών και πολιτοφυλακών Δρούζων στη νότια πόλη Σουάιντα, με τις συριακές δυνάμεις να παρεμβαίνουν.

Οι συγκρούσεις πυροδότησαν νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, καθώς το Ισραήλ, επικαλούμενο δέσμευση για την προστασία των Δρούζων, επεκτείνει την παρουσία του στη νότια Συρία, αναφέρει σε ανάλυσή του το CNNi.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την κατάσταση «ανησυχητική», σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, Τομ Μπαράκ, και φέρεται να έχουν προτρέψει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις. Ωστόσο, την Τετάρτη, το Ισραήλ προειδοποίησε αντίθετα, ότι θα εντείνει τις επιθέσεις εάν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν.

Ποιοι είναι οι Δρούζοι

Οι Δρούζοι είναι μια αραβική σέκτα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Στη νότια Συρία, όπου οι Δρούζοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στην επαρχία Σουάιντα, η κοινότητα είχε βρεθεί κατά καιρούς παγιδευμένη ανάμεσα στις δυνάμεις του πρώην καθεστώτος Ασαντ και σε εξτρεμιστικές ομάδες στη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Προερχόμενη από την Αίγυπτο τον 11ο αιώνα, η κοινότητα πιστεύει σε ένα παρακλάδι του Ισλάμ που δεν επιτρέπει προσηλυτισμούς – είτε προς είτε από τη θρησκεία – και δεν επιτρέπει γάμους μεταξύ ατόμων με διαφορετικά έθνη.

Στη Συρία, ο πληθυσμός των Δρούζων συγκεντρώνεται γύρω από τρεις κύριες επαρχίες κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της χώρας.

Περισσότεροι από 20.000 Δρούζοι κατοικούν στα Υψίπεδα του Γκολάν, ένα οροπέδιο στρατηγικής σημασίας που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών το 1967, προτού το προσαρτήσει και επίσημα το 1981.

Οι Δρούζοι που κατοικούν εκεί μοιράζονται την περιοχή με περίπου 25.000 Εβραίους εποίκους, διασκορπισμένους σε περισσότερους από 30 οικισμούς.

Οι περισσότεροι Δρούζοι που κατοικούν στο Γκολάν αυτοπροσδιορίζονται ως Σύροι, ενώ απέρριψαν την πρόταση να αποκτήσουν ισραηλινή υπηκοότητα όταν το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή. Σε όσους αρνήθηκαν, χορηγήθηκαν ισραηλινές κάρτες παραμονής αλλά δεν θεωρούνται Ισραηλινοί πολίτες.

Γιατί συγκρούονται με συριακές δυνάμεις

Αφού ανέτρεψε το καθεστώς του Ασαντ, ο νέος πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ αλ Σάρα, υποσχέθηκε να ακολουθήσει πολιτική συμπερίληψης και να προστατεύσει όλες τις κοινότητες της Συρίας, αλλά οι εξτρεμιστικές σουνιτικές δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, συνέχισαν να αντιμετωπίζουν βίαια τις θρησκευτικές μειονότητες.

Τον Μάρτιο, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής στη σέκτα των Αλαουιτών – στην οποία ανήκει και ο Ασαντ – στη δυτική πόλη της Λαττάκειας, ενώ τον Απρίλιο, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και πολιτοφυλακών των Δρούζων.

Ενα βασικό ζήτημα που θέτει υπό πίεση τις σχέσεις μεταξύ της νέας συριακής κυβέρνησης και των Δρούζων είναι ο αφοπλισμός των πολιτοφυλακών των Δρούζων καθώς και το ζήτημα της ένταξης και αντιπροσώπευσης της κοινότητας.

Ο αλ Σάρα, στη προσπάθειά του να εντάξει τις ένοπλες παρατάξεις σε έναν ενοποιημένο στρατό, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διασφαλίσει συμφωνίες με τους Δρούζους, οι οποίοι επιμένουν να διατηρήσουν τα όπλα τους και τις ανεξάρτητες πολιτοφυλακές τους.

Οι Δρούζοι, κάποιοι εκ των οποίων εναντιώνονταν στο αυταρχικό καθεστώς του Ασαντ, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον αλ Σάρα, έναν Ισλαμιστή ηγέτη με τζιχαντιστικό παρελθόν. Εχουν εκφράσει μάλιστα ανησυχίες σχετικά με τον αποκλεισμό ορισμένων εκ των ηγετών τους από τις διαδικασίες εθνικού διαλόγου του αλ Σάρα καθώς και για την περιορισμένη εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει μόνο έναν Δρούζο υπουργό.

Λίγες ώρες αφότου τα στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας της Συρίας, Μουρχάφ Αμπού Κούσρα, κήρυξε «εκεχειρία» μετά από συμφωνία με ηγέτες της κοινότητας που δεν κατονομάζονται και δήλωσε ότι η στρατιωτική αστυνομία αναπτύσσεται «για να ρυθμίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες και να φροντίσει ώστε να λογοδοτούν οι παραβάτες».

Ωστόσο, την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «ομάδες παράνομων» επανέλαβαν τις επιθέσεις τους εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, προκαλώντας αντίποινα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Γιατί επενέβη το Ισραήλ

Χθες, Τρίτη, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «έχει δεσμευτεί να αποτρέψει την πρόκληση βλάβης στους Δρούζους στη Συρία λόγω της βαθιάς αδελφικής συμμαχίας με τους Δρούζους πολίτες μας στο Ισραήλ και των οικογενειακών και ιστορικών δεσμών τους με τους Δρούζους στη Συρία».

Περίπου 130.000 Ισραηλινοί Δρούζοι ζουν στο βόρειο Ισραήλ. Σε αντίθεση με άλλες μειονότητες εντός των συνόρων του Ισραήλ, οι Δρούζοι άνδρες άνω των 18 ετών στρατεύονται στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από το 1957 και συχνά ανέρχονται σε υψηλόβαθμες θέσεις, ενώ πολλοί χτίζουν καριέρες στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε επίσης μονομερώς κηρύξει ζώνη αποστρατιωτικοποίησης στη Συρία που «απαγορεύει την εισαγωγή δυνάμεων και όπλων στη νότια Συρία», σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η συριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την κήρυξη αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από το Ισραήλ και, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, έχει επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία της Συρίας.

Το Ισραήλ, επιφυλακτικό απέναντι σε εξτρεμιστικές ομάδες κατά μήκος των συνόρων του, υιοθέτησε στάση αντιπαράθεσης έναντι του αλ Σάραα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ Συρίας και Ισραήλ και τις προσπάθειες επέκτασης της εξομάλυνσης στη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα την Τρίτη, ένας πνευματικός ηγέτης των Δρούζων, ο Χικμάτ Αλ-Χίτζρι, ζήτησε διεθνή προστασία από «όλες τις χώρες» για να «αντιμετωπίσουν την βάρβαρη εκστρατεία» της κυβέρνησης και των συμμαχικών της δυνάμεων «χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ολοκληρωτικό πόλεμο εξόντωσης», δήλωσε ο Αλ-Χίτζρι σε μαγνητοσκοπημένη δήλωση.

Ωστόσο, άλλη δήλωση που εξέδωσαν έτεροι ηγέτες των Δρούζων χαιρέτισε την παρέμβαση της συριακής κυβέρνησηςστη Σουέιντα και κάλεσε το κράτος να επιβάλει την εξουσία του. Κάλεσε επίσης τις ένοπλες ομάδες στην πόλη να παραδώσουν όπλα στις κυβερνητικές δυνάμεις και να ξεκινήσει διάλογος με τη Δαμασκό.

Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ

Από την πτώση του καθεστώτος Ασαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ισραήλ έχει καταλάβει περισσότερα εδάφη στη Συρία και έχει εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις στη χώρα, με δηλωμένο στόχο την αποτροπή της ανασυγκρότησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και την εξάλειψη της μαχητικότητας που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλειά του.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο στενότερος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το πιέζουν να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Συρία, τώρα που αυτή βρίσκεται υπό τον έλεγχο νέας κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατευθύνουν τις χώρες της περιοχής προς διαφορετική πορεία και επιθυμούν η Συρία να υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ – μια σειρά συμφωνιών που εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και αρκετών αραβικών χωρών. Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο CNNi τον περασμένο μήνα ότι είναι «προς όφελος της Συρίας να κλίνει προς το Ισραήλ».

Το Ισραήλ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επεκτείνει αυτές τις συμφωνίες. Μετά τη σφοδρή σύγκρουσή του με το Ιράν, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η ισραηλινή «νίκη» άνοιξε τον δρόμο για τη «δραματική επέκταση των ειρηνευτικών συμφωνιών», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «εργάζεται σκληρά για αυτό».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ έχει μάλιστα διευκρινίσει ποιες χώρες στοχεύει το Ισραήλ στην εξομάλυνση:

«Εχουμε συμφέρον να προσθέσουμε χώρες, όπως η Συρία και ο Λίβανος, γείτονές μας, στον κύκλο ειρήνης και εξομάλυνσης – διαφυλάσσοντας παράλληλα τα βασικά συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ», δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει άμεσες και έμμεσες συνομιλίες με τη νέα συριακή κυβέρνηση, μια ένδειξη μεταβαλλόμενης δυναμικής μεταξύ των πρώην εχθρών μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ. Ωστόσο, οι επανειλημμένες επιθέσεις του Ισραήλ σε συριακά εδάφη και η εκτεταμένη στρατιωτική του παρουσία στη χώρα είναι πιθανόν να περιπλέξουν αυτές τις φιλοδοξίες.

Τον Μάιο, ο αλ Σάρα δήλωσε ότι οι έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ είχαν ως στόχο να τερματίσουν τις επιθέσεις. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ καλούν τη Δαμασκό να αποσύρει τον στρατό της από τη Σουέιντα
Ο Ζελένσκι όρισε τον Ντένις Σμιχάλ νέο υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας
ΒΙΝΤΕΟ: Παρανάλωμα του πυρός η κεντρική σκηνή της Tomorrowland στο Βέλγιο
Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταγγέλλει την «επικίνδυνη κλιμάκωση» από το Ισραήλ
«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή-Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τώρα τη Συρία
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ θα συναντηθεί με Τραμπ εν μέσω διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα
Νέα εκεχειρία με τους Δρούζους ανακοίνωσε η Συρία-Πάνω από 300 νεκροί από την Κυριακή
Ο Νετανιάχου καλεί τους Δρούζους να μην περνούν τα σύνορα με τη Συρία
Νέες ισραηλινές επιθέσεις στο κέντρο της Δαμασκού-Χτυπήματα σε κυβερνητικά κτίρια (vids)
Έτοιμο να απαντήσει το Ιράν σε τυχόν νέα επίθεση από Ισραήλ-«Σκύλος με λουρί των ΗΠΑ και καρκινικός όγκος»