Νομοθεσία αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού
09:33 - 16 Ιουλίου 2025

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι θεμελιώδες για την δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης.
Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατοχυρώνει στο άρθρο 21 αυτό το δικαίωμα (παραγρ.1) ενώ στην παράγραφο 3 υπογραμμίζεται με σαφήνεια ότι «ουδείς περιορισμός επιβάλλεται επί της ασκήσεως του δικαιώματος τούτου πλην των υπό του Νόμου καθοριζομένων, απολύτως δε αναγκαίων, μόνον προς το συμφέρον της ασφαλείας ή της δημοσίας τάξεως ή της δημοσίας υγείας ή των δημοσίων ηθών ή της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των ηγγυημένων υπό του παρόντος Συντάγματος εις παν πρόσωπον, είτε τούτο μετέχει τοιαύτης συγκεντρώσεως ή ου».
Την ελευθερία του συνέρχεσθαι κατοχυρώνει και ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε, με ρητή αναφορά στο άρθρο 12 ότι «κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», αποτελεί το παλαιότερο ψηφισμένο άρθρο στο Ελληνικό Σύνταγμα, ήδη από το 1864, κατά τη διάρκεια της συνταγματικής μοναρχίας.
Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, της συνάθροισης, συνδέεται άρρηκτα με την προσωπική ελευθερία και έκφραση και ενδυναμώνει το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών.
Καθόλου τυχαίο ότι αυτό το δικαίωμα ταυτίζεται με την Γαλλική Επανάσταση αλλά και την Αμερικανική Ανεξαρτησία.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η εγκαθίδρυση απολυταρχικών – ολοκληρωτικών και δικτατορικών καθεστώτων, κατά κανόνα απόλυτο, συνδέεται με την αναστολή/κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Και βέβαια, οι όποιοι περιορισμοί αυτής της θεμελιώδους κατά το Σύνταγμα και τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις, ελευθερίας δεν μπορούν να οδηγούν σε ακρωτηριασμό της.
Η θλιβερή Νομοθεσία που υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τις υπερεξουσίες που παρέχει στην Αστυνομία, αποτελεί μνημείο αντιδημοκρατικής νοοτροπίας που όζει ολοκληρωτισμού και αυταρχισμού.
Είναι τόσες και τέτοιες οι υπερεξουσίες που παρέχονται στις αστυνομικές αρχές που, εν πολλοίς, περιστέλλουν, περιορίζουν και αποδυναμώνουν δραστικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Είναι τραγικό, σε μια πικρή χρονική συγκυρία, που συνδέεται άρρηκτα με το πραξικόπημα του 1974 που στόχευε, πέραν των άλλων, σε περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού μας να ψηφίζεται μια τέτοια ανελεύθερη Νομοθεσία.
Απογοήτευση, θλίψη και όνειδος!
Την 15/07/2025
Σημ.: «Θα βγω στους δρόμους και στις πλατείες με ντουφέκια, φωνές, με συνθήματα».
Δώρος Λοϊζου
Γιαννάκη Λ. Ομήρου
Πρώην Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων
