Βγαίνουν μπροστά Δημητριάδης και Μιχαηλίδης-Απαντούν στα περί γνώσης για την εγκύκλιο του 2017

Μπορεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ να μην έχει δει ακόμα στην ολότητά του το φως της δημοσιότητας, ωστόσο η ανάλυση επί των κεφαλαίων του, που έγινε από τον πρόεδρο της, Μιχαλάκη Χριστοδούλου, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις από την περασμένη Παρασκευή έντονες συζητήσεις γύρω από τους εμπλεκόμενους και τις ευθύνες που καταλογίζονται, για τις οποίες αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Στο επίκεντρο του πορίσματος, βρίσκεται η εγκύκλιος που εξέδωσε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το 2017, με την οποία κοινοποιείτο ότι οι διανομείς δεν είχαν την ευθύνη για τις ανακλήσεις εισαγόμενων οχημάτων. Η εν λόγω επιστολή, οδήγησε στο μεγαλύτερο σπάσιμο της αλυσίδας ενημέρωσης, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες οχήματα να φθάνουν στη χώρα χωρίς κανείς να είναι υπεύθυνος να ενημερώσει για οποιαδήποτε ανάκληση.

Κατά την τοποθέτησή του επί του θέματος, στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ερευνητικής, είχε αναφέρει πως «21 Μαρτίου 2017, ο διευθυντής του ΤΟΜ εξαίρεσε τους διανομείς του κατασκευαστή από την ευθύνη ανάκλησης γκρίζων οχημάτων. Το κατά πόσον αυτή η ενέργεια έγινε με την εμπλοκή ή και με υποδείξεις του υπουργού του Υπουργείου Μεταφορών, είναι θέμα για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες μαρτυρίες και ενδεχομένως να είναι και αυτό ένα θέμα ποινικής διερεύνησης».

Ο τότε υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, βγήκε μπροστά και μιλώντας στον REPORTER, ξεκαθάρισε τη θέση του σε σχέση με την συγκεκριμένη αναφορά, λέγοντας πως «όσον αφορά όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν στην Ερευνητική Επιτροπή, δεν λέχθηκε από οποιονδήποτε εμπλοκή του Υπουργείου στη διαμόρφωση της επιστολής με ημερομηνία 21 Μαρτίου 2017».

Σημείωσε πως «από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις επιλεκτικές διαρροές που γίνονται, καλό είναι να τοποθετηθεί το Υπουργείο».

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει πως «εν αναμονή της δημοσιοποίησης του σχετικού πορίσματος, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην περίοδο της θητείας μου, ως Υπουργός Μεταφορών, δεν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή στην ετοιμασία της επιστολής ημερομηνίας 21 Μαρτίου 2017 και ούτε έδωσα οποιεσδήποτε οδηγίες σχετικά με αυτήν. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις μαρτυρίες των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου που συμμετείχαν στις εργασίες της επιτροπής, οι οποίες ήταν ανοικτές στο κοινό και κατά τις οποίες είχαν τηρηθεί πρακτικά».

Σημειώνει εξάλλου πως «αναφορικά με την κατάθεση του κ. Γιώργου Λουκά και τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται σε ΜΜΕ, καλώ το Υπουργείο Μεταφορών, να την δημοσιοποιήσει αυτούσια μαζί με οποιαδήποτε παραρτήματα. Έτσι θα ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και θα αποκατασταθεί η αλήθεια».

Από την πλευρά του, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέκος Μιχαηλίδης, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως «μετά τα δημοσιεύματα για ποινικές ευθύνες σε σχέση με τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ο υποφαινόμενος δεν είχα καμίαν γνώση ή ανάμειξη στη διαμόρφωση της επιστολής/Εγκυκλίου της 17ης Μαρτίου του 2017, που αποστάλθηκε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) προς τον Σύνδεσμο Εισαγωγών Μηχανοκινήτων Οχημάτων και αφορούσε διαφοροποίηση της διαδικασίας ανάκλησης οχημάτων. Επιπλέον δηλώνω ότι ουδέποτε ο Διευθυντής ή άλλος Λειτουργός του ΤΟΜ επιζήτησε να διαβουλευθεί μαζί μου για το θέμα των ΤΑΚΑΤΑ ή της συγκεκριμένης επιστολής/Εγκυκλίου του ΤΟΜ. Την Εγκύκλιο αυτή την είδα για πρώτη φορά τον Μάιο του 2025 όταν κλήθηκα για κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή».

Σημειώνει ότι «επικοινώνησα δύο φορές με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) και αρμόδιος Λειτουργός με διαβεβαίωσε ότι η εν λόγω επιστολή δεν παραλήφθηκε ποτέ στο Υπουργείο. Συγκεκριμένα μου αναφέρθηκε ότι «Με οδηγίες της Γενικής Διευθύντριας κάναμε φύλλο και φτερό όλους τους φακέλους του Υπουργείου και τέτοια επιστολή δεν υπάρχει». Ούτε και στο σχετικό επίσημο βιβλίο εγγραφών (“Registry”) του αρχείου, όπου καταχωρούνται όλες οι επιστολές που παραλαμβάνονται στο Υπουργείο υπάρχει τέτοια επιστολή/Εγκύκλιος».

Επισημαίνει ακόμα ότι «αντιλαμβάνομαι ότι η Ερευνητική Επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψη την εν λόγω επιστολή/Εγκύκλιο του ΤΟΜ για να καταλήξει στα συμπεράσματα της».

Ο REPORTER επικοινώνησε με το Υπουργείο Μεταφορών για το κατά πόσον θέλει να τοποθετηθεί, επί τούτου, ωστόσο αυτό που διαμηνύεται από αρμόδια πηγή είναι πως θα αναμένουν την παραλαβή του πορίσματος και αφού το μελετήσουν θα προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της Ερευνητικής, προκύπτει εισήγηση για ποινικές διώξεις γιας δύο πρώην διευθυντές του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, εκ των οποίων ο ένας έχει αφυπηρετήσει και ο άλλος παραμένει κρατικός αξιωματούχος και κατέχει σημαντική θέση, καθώς και ιδιώτη, ωστόσο ο τελικός λόγος ανήκει στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσον θα διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας από την Αστυνομία, ώστε να διαφανεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα, για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μπήκε λουκέτο στον παράνομο βρεφοκομικό σταθμό στη Λάρνακα μετά την καταγγελία για κακοποίηση μωρού
Εκατοντάδες Labubu μαϊμού κατάσχεσε το Τμήμα Τελωνείων
Καταζητείται 37χρονος για υπόθεση κλοπής στην Αγία Νάπα
Καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση βρέφους σε σταθμό στη Λάρνακα
Ποινή φυλάκισης έξι ετών σε 30χρονο για εμπρησμό κατοικίας
Με παραπομπή στο πόρισμα Πολυβίου οι ευθύνες στους υπουργούς Αναστασιάδη για ΤΑΚΑΤΑ-«Η πολιτική ευθύνη δεν αφορά το γάτζωμα σε μια καρέκλα»
Τριανταπεντάχρονος δάγκωσε αστυνομικό στη Λεμεσό-Συνελήφθη μετά από καταδίωξη
Αδειάζει πρώην Γενικούς Διευθυντές, Διεύθυνση ΗΜΥ και Αστυνομία το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-«Αμέλεια και/ή αδιαφορία»
Στην Αστυνομία το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ-Ξεκινά ποινική έρευνα επί των ευρημάτων
Υπό κράτηση μέχρι τη δίκη του ο 55χρονος για την απόπειρα φόνου στην Αμαργέτη