Τέλος στο πήγαινε-έλα του προσωπικού της Αρχής κατά της Διαφθοράς-Σε εξέλιξη η διερεύνηση οκτώ καταγγελιών

Το πήρε τελικά απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο και προχώρησε με την έγκριση περαιτέρω θέσεων για ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού της Αρχής κατά της Διαφθοράς, υλοποιώντας μία υπόσχεση που είχε δοθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα εφαρμοστεί. Μπορεί το ζήτημα να τέθηκε κατ’ επανάληψη, τόσο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ίδιο τον Επίτροπο Διαφάνειας και ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, εντούτοις υπήρξε σημαντική καθυστέρηση, λόγω χειρισμών από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας.

Με οκτώ συνολικά καταγγελίες να βρίσκονται υπό διερεύνηση τη δεδομένη χρονική περίοδο, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση του προϋπολογισμού μέσα σε έναν μόλις χρόνο, η ανάγκη για αλλαγή στην Αρχή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη ότι υπάρχει και η δυνατότητα λήψης ανώνυμων καταγγελιών μέσω της ιστοσελίδας της.

Η ανάγκη αυτή διαπιστώθηκε κατά τον διορισμό του Επιτρόπου Διαφάνειας, Χάρη Πογιατζή, καθώς λόγω του μεγάλου όγκου καταγγελιών που δεχόταν η Αρχή, αλλά και του γεγονότος ότι ένα σημαντικό ποσοστό του προσωπικού δεν ήταν μόνιμο, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής κινητικότητα από και προς την Αρχή από το 2022, ο ίδιος οδηγήθηκε επανειλημμένως ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, εκφράζοντας την ανάγκη ενίσχυσης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και στην οικονομική ανεξαρτησία της Αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, ένας στους τέσσερις πολίτες επιλέγει να υποβάλει καταγγελία ανώνυμα. Η συντριπτική πλειονότητα των ανώνυμων αναφορών απορρίπτεται λόγω ανεπάρκειας στοιχείων, με τις απορριπτικές αποφάσεις να αντιστοιχούν στο 25% των συνολικών υποθέσεων. Το δεδομένο αυτό αναδεικνύει με σαφήνεια τη σημασία της ενίσχυσης της στελέχωσης, ώστε η Αρχή να καταστεί ικανή να διεκπεραιώνει αποτελεσματικά τις αυξανόμενες απαιτήσεις διερεύνησης και να ανταποκρίνεται σε σοβαρές καταγγελίες διαφθοράς.

Η καθυστέρηση αποδόθηκε στην ανάγκη αξιολόγησης δύο εισηγήσεων της Επιτρόπου Νομοθεσίας. Η πρώτη πρότεινε τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα απαρτιζόταν αποκλειστικά από μέλη της Αρχής, με τη συμμετοχή της ΕΔΥ να περιορίζεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης, πρόταση η οποία τελικά απορρίφθηκε. Η δεύτερη εισήγηση, που αφορούσε τη δημιουργία θέσεων μόνιμου προσωπικού, έτυχε θετικής αποδοχής και οδηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Η Κυβέρνηση, η οποία από την έναρξη της θητείας της διακήρυττε πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς, χαρακτήρισε την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αρχής ως αναγκαία προϋπόθεση για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις της GRECO, αλλά και τα ευρήματα της έκθεσης για το κράτος δικαίου, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Παράλληλα, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση κορυφαίων ανεξάρτητων θεσμών, όπως είναι η Αρχή κατά της Διαφθοράς, έχει ήδη τεθεί σε τροχιά υλοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε και η αύξηση του προϋπολογισμού της Αρχής για το 2024, σε σύγκριση με το 2023, η οποία υπερέβη το 70%. Η Κυβέρνηση χαρακτήρισε τη χρηματοδοτική αυτή ενίσχυση ως απόδειξη έμπρακτης στήριξης, που θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ανεξαρτησία της Αρχής.

Χαιρετίζει ο Επίτροπος Διαφάνειας

Μιλώντας στον REPORTER, ο Επίτροπος Διαφάνειας της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρης Πογιατζής, χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ένα καθοριστικό βήμα ενίσχυσης της λειτουργικότητας της Αρχής. Όπως εξήγησε, σήμερα εργάζονται συνολικά 18 άτομα, στην πλειονότητά τους μέσω αγοράς υπηρεσιών. «Με βάση το νέο οργανόγραμμα, έχουμε συμφωνήσει ότι η Αρχή χρειάζεται και επιπλέον στελέχη».

Παράλληλα, ο Επίτροπος αναγνώρισε ότι «είναι γνωστά τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος και γι’ αυτόν τον λόγο λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες πριν από την τελική υλοποίηση», ενώ σημείωσε πως εντός της εβδομάδας αναμένεται να υποβληθεί το αναθεωρημένο οργανόγραμμα για το προσωπικό.

Αναφερόμενος στη διαδικασία πρόσληψης, ο κ. Πογιατζής διευκρίνισε ότι αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, αλλά σταδιακά, καθώς προηγήθηκε μακρά περίοδος διαβουλεύσεων και επεξεργασίας των εισηγήσεων από την Επίτροπο Νομοθεσίας, εκ των οποίων τελικά εγκρίθηκε η μία. Υπογράμμισε δε τη σημασία της σταθερότητας στον τομέα στελέχωσης, εξηγώντας ότι «το υφιστάμενο προσωπικό απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, γεγονός που δημιουργεί ανασφάλεια και καθιστά την Αρχή ευάλωτη σε αποχωρήσεις». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «με την έγκριση των μόνιμων θέσεων θα διασφαλιστεί σταθερότητα και θα ελαχιστοποιηθεί η διαρροή προσωπικού». Σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση, επεσήμανε ότι «λόγω της σύμβασης που έχουν, εάν κάποιος βρει αλλού μόνιμη θέση, αποχωρεί, προκαλώντας αστάθεια στη λειτουργία της Αρχής».

Ο κ. Πογιατζής σημείωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει επτά με οκτώ εργαζόμενοι, όχι επειδή δεν ήταν ευχαριστημένοι από το εργασιακό περιβάλλον. «Αντιθέτως, τους αρέσει να εργάζονται μαζί μας, αλλά αναγκάζονται να φύγουν όταν προκύπτουν μόνιμες ευκαιρίες αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Επίτροπος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι οκτώ στον αριθμό, ενώ επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται και οι ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες παραμένουν στο 25% του συνόλου. Τα πορίσματα των ερευνών, όπως είπε, δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Αρχής, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών. Τέλος, γνωστοποίησε ότι αναμένεται εντός των ημερών σχετική επίσημη ανακοίνωση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού στην Αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κόλαφος το πόρισμα για Κολέττα και Νικολαΐδη-«Παραλείψεις καθ' όλη τη μακρά περίοδο που είχαν τα ηνία»
Πρόεδρος για πενταμερή: Έχουμε ξεκάθαρο πλάνο, τα ΜΟΕ δεν αντικαθιστούν τη λύση του Κυπριακού»
«Ο Μακάριος βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από επίδοξους δολοφόνους του, κτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο όταν έμαθε για την εισβολή»
Ρύπανση από πετρελαιοειδή σε θάλασσα της Λεμεσού-Η ανακοίνωση της Αρχής Λιμένων
Βγαίνουν μπροστά Δημητριάδης και Μιχαηλίδης-Απαντούν στα περί γνώσης για την εγκύκλιο του 2017
Αυτό είναι το πόρισμα της Ερευνητικής για τους ΤΑΚΑΤΑ
Η 15η Ιουλίου 1974 στη Λεμεσό, μια μέρα βαμμένη στο αίμα-«Σαν σακιά ζωντανοί και νεκροί, άνοιξαν λάκκους σε κοιμητήριο»
Αυτά τα αντίποινα ετοιμάζει η ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ-Φόροι σε αυτοκίνητα, τρόφιμα, ποιοι θα επηρεαστούν
«Θα μπορούσαν να αποφευχθούν πραξικόπημα και εισβολή, ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο όφειλαν να πράξουν περισσότερα»
Αυτές είναι οι αυστηρές ποινές για τη χρήση λάστιχου-«Ο καθένας μας πρέπει πλέον να αλλάξει κουλτούρα»