Διάλογος της Κομισιόν με επιχειρήσεις για τους κανόνες καταγωγής των προϊόντων
18:24 - 14 Ιουλίου 2025

Στρατηγικό διάλογο με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο τους μη προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής των προϊόντων που εισάγονται στην ΕΕ. Στόχος της συνάντησης, υπό τον Επίτροπο Μάρος Σέφτσοβιτς, ήταν η καταγραφή των προκλήσεων και των αναγκών των επιχειρήσεων ενόψει της αναθεώρησης των κανόνων, στο πλαίσιο και της μεταρρύθμισης της τελωνειακής ένωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται για τους κανόνες που καθορίζουν τη χώρα καταγωγής των εμπορευμάτων που εισάγονται στην ΕΕ. Στη σύνοδο συμμετείχαν ηγέτες της βιομηχανίας από διάφορους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα χημικά προϊόντα, η γεωργία, η ενέργεια, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ο χάλυβας και τα μέταλλα, τα τρόφιμα και τα ποτά, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών επιχειρηματικών και εμπορικών ενώσεων.
Όπως αναφέρεται, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενοποιούνται όλο και περισσότερο και η νομοθεσία που βασίζεται στην καταγωγή των προϊόντων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, οι παρατηρήσεις που συγκεντρώθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συμβάλουν καθοριστικά στον από κοινού καθορισμό προτεραιοτήτων, μακροπρόθεσμων οραμάτων, ευκαιριών και βασικών δράσεων.
Οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν στην εν εξελίξει αξιολόγηση των κανόνων καταγωγής της ΕΕ, η οποία συνδέεται και με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και τις προσπάθειες της Επιτροπής όσον αφορά την απλούστευση και την ψηφιοποίηση.
Ο Επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας Μάρος Σέφτσοβιτς τόνισε τη σημασία του εν εξελίξει διαλόγου με εταιρείες και ενώσεις επιχειρήσεων.
«Οι συζητήσεις μας είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι κανόνες καταγωγής να στηρίζουν αποτελεσματικά τις εμπορικές στρατηγικές της ΕΕ και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ», τόνισε.
Τόνισε τη σημασία της επαφής με τις βιομηχανίες για κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν με τους κανόνες καταγωγής και εξεύρεσης από κοινού βιώσιμων λύσεων, που μπορούν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές κατευθύνσεις πολιτικής.
Όπως είπε η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης της ΕΕ να διασφαλίσει ότι τα εμπορικά της μέτρα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες οικονομικές ανάγκες, προωθώντας τελικά ισχυρότερες διασυνοριακές εμπορικές και εταιρικές σχέσεις».
Πηγή: KYΠΕ
