Καταγγέλλει πέντε χρόνια απραξίας και εκφράζει χαμηλές προσδοκίες για την πενταμερή ο Έρχιουρμαν

Κριτική στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για πενταετή απραξία άσκησε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Έρχιουρμαν, τονίζοντας πως ο τουρκοκυπριακός λαός αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εκπροσώπησης και ζητά επιτακτικά αλλαγή.

«Η απαίτηση για αλλαγή εκφράζεται δυνατά. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της αλλαγής», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη κ. Έρχιουρμαν. Ο υποψήφιος για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπογράμμισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου σε κανένα ζήτημα.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε χαμηλές προσδοκίες, λέγοντας πως «αν προκύψει κάτι, υπάρχει η προσδοκία ότι θα ανοίξουν ένα-δύο σημεία διέλευσης. Μακάρι να το πετύχουν αυτό», επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στα οδοφράγματα. Τόνισε ωστόσο τη σημασία της συνάντησης των δύο πλευρών, λέγοντας πως «είναι καλύτερο να διεξάγεται ένας διάλογος, έστω και σε αυτό το επίπεδο, παρά να μην υπάρχει καθόλου διπλωματία».

Ο ηγέτης του ΡΤΚ κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι η θέση που προβάλλει ισοδυναμεί με το «η μη λύση είναι λύση», διατηρώντας το στάτους κβο. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το στάτους κβο παράγει αρνητικά αποτελέσματα για τους Τουρκοκύπριους, καθώς την ίδια ώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρά σε συμφωνίες συνεργασίας με άλλες χώρες σε θέματα ασφάλειας και υδρογονανθράκων, ενώ προωθούνται και ζητήματα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση και οι εμπορικοί δρόμοι.

«Εμείς τι κάναμε;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «δεν μπορέσαμε να κάνουμε βήμα σε κανένα θέμα», με αποτέλεσμα η τ/κ κοινότητα να κλείνεται στον εαυτό της, χωρίς επαφή με τον κόσμο.

Ο κ. Έρχιουρμαν είπε ότι η πολιτική ισότητα δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και οι μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου υπό συζήτηση. «Δεν θέτουμε προαπαιτούμενα, απλώς ζητούμε από τα Ηνωμένα Έθνη να σταθούν στο ύψος των υποσχέσεών τους», ανέφερε.

Αναφερόμενος στα κοινωνικά προβλήματα, μίλησε για τη «διαρροή εγκεφάλων» και τον πόνο των οικογενειών που χωρίζονται. «Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη χώρα», είπε. Δεσμεύτηκε ότι, αν εκλεγεί, μία από τις πρώτες του προτεραιότητες θα είναι η διενέργεια απογραφής πληθυσμού. Περιέγραψε το όραμά του για τον ρόλο του ηγέτη της κοινότητας, ο οποίος πρέπει να διαπραγματεύεται, να προωθεί Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να φέρνει τους Τουρκοκύπριους σε επαφή με τον κόσμο και να πρωτοστατεί στην επίλυση εσωτερικών προβλημάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 100 φάκελοι με ελλείψεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών-Θα γίνει επανέλεγχος
Έρευνες της Αστυνομίας στη Λεμεσό μετά από πληροφορία για ύποπτο πρόσωπο
Σ. Στεφάνου: Με καλή θέληση και με συγκεκριμένες θέσεις να προσέλθει στη Νέα Υόρκη η Ε/κ πλευρά
Ν. Παπαδόπουλος: Πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να διεκδικεί και όχι να προτείνουμε υποχωρήσεις
Αναμένει εισήγηση από Νομική Υπηρεσία για πολλαπλές συντάξεις ο ΠτΔ-«Η Βουλή επέλεξε κάτι διαφορετικό, απόλυτα σεβαστό»
Με εναλλακτικά σενάρια μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Ξεκάθαρος στόχος η επανέναρξη συνομιλίων
Πρώην αστυνομικός στην Τουρκία δολοφόνησε την φίλη του, την έβαλε σε βαλίτσα και την πέταξε στο δρόμο
Συνεχίζει τις επαφές ο Τατάρ ενόψει της πολυμερούς στη Νέα Υόρκη
Μ. Παναγιώτου: Aνάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
Δόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Ακακίου που έκλεισε μετά την ανατροπή οχημάτων