Δύο πρώην Πρωθυπουργοί του Ισραήλ αντιτίθενται στο σχέδιο Νετανιάχου για ανθρωπιστική πόλη στη Γάζα
18:18 - 14 Ιουλίου 2025

Ενάντια στο σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου να δημιουργήσει μία «ανθρωπιστική πόλη» στο νότιο τμήμα της Γάζας τοποθετήθηκαν δύο πολιτικοί του Ισραήλ, οι οποίοι ανέφεραν πως κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «στρατόπεδο συγκέντρωσης» Παλαιστινίων, αναφέρει το Al Jazeera.
Συγκεκριμένα, οι πρώην πρωθυπουργοί του Ισραήλ Γιαίρ Λαπίντ και Εχούντ Ολμέρτ, κριτίκαραν έντονα το σχέδιο, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 95 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Είναι μια κακή ιδέα από κάθε άποψη – ασφαλείας, πολιτικής, οικονομικής, λογιστικής», είπε ο Ο Λαπίντ, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, δήλωσε στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι «τίποτα καλό» δεν θα προκύψει από τα σχέδια για τη δημιουργία της «ανθρωπιστικής πόλης» πάνω στα ερείπια της πόλης Ράφα.
«Δεν προτιμώ να περιγράψω μια ανθρωπιστική πόλη ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά αν απαγορεύεται η έξοδος από αυτήν, τότε είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης», πρόσθεσε.
Ο Λαπίντ διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ για έξι μήνες το 2022.
Εντείνονται οι επιχειρήσεις των IDF στη Ράφα
Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, η «ανθρωπιστική πόλη» θα φιλοξενήσει αρχικά 600.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες που ζουν σήμερα σε σκηνές στην περιοχή αλ-Μαουάσι, κατά μήκος της νότιας ακτής της Γάζας. Τελικά, όμως, ολόκληρος ο πληθυσμός του θύλακα, που αριθμεί πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα, θα μεταφερθεί εκεί, λέει η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις κατεδάφισης στη Ράφα τους τελευταίους μήνες. Στις 4 Απριλίου, ο αριθμός των κατεστραμμένων κτιρίων ανερχόταν σε περίπου 15.800. Μέχρι τις 4 Ιουλίου, ο αριθμός είχε αυξηθεί σε 28.600.
Ο Ολμέρτ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 έως το 2009, καταδίκασε επίσης το ισραηλινό σχέδιο. «Είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λυπάμαι», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian.
«Αν (οι Παλαιστίνιοι) απελαθούν στη νέα “ανθρωπιστική πόλη”, τότε μπορείτε να πείτε ότι αυτό είναι μέρος μιας εθνοκάθαρσης», είπε. «Όταν χτίζουν ένα στρατόπεδο όπου σχεδιάζουν να “καθαρίσουν” περισσότερο από το ήμισυ της Γάζας, τότε η αναπόφευκτη ερμηνεία της στρατηγικής αυτής είναι ότι δεν πρόκειται για τη διάσωση (των Παλαιστινίων). Πρόκειται για την απέλασή τους, την εκδίωξή τους και την απόρριψή τους. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να το ερμηνεύσω διαφορετικά», συνέχισε.
Τι περιλαμβάνει το ισραηλινό σχέδιο
Σύμφωνα με δηλώσεις του εφημερίδα Haaretz την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός στρατοπέδου πάνω στα ερείπια της Ράφα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το στρατόπεδο ως «ανθρωπιστική πόλη». Οι Παλαιστίνιοι θα περνούν από «έλεγχο ασφαλείας» πριν μπουν σε αυτό, ενώ δεν θα επιτρέπεται να φύγουν.
Η περίμετρος της περιοχής θα ελέγχεται από ισραηλινές δυνάμεις. Αρχικά στο στρατόπεδο θα μετακινηθούν 600.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως εκτοπισμένοι, που βρίσκονται τώρα στο αλ Μαουάσι. Στη συνέχεια, στόχος του Ισραήλ είναι να εκτοπίσει στο στρατόπεδο όλον τον πληθυσμό, για να υλοποιηθεί «το σχέδιο μετανάστευσης».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και αρκετοί πολιτικοί της χώρας έχουν στηρίξει ανοιχτά τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού, που τον παρουσιάζουν ως αμερικανική πρωτοβουλία, ενώ και ο Αμερικανός πρέοδρος Ντόναλντ Τραμπ στην αρχή της χρονιάς πρότεινε να φύγουν μαζικά οι Παλαιστίνιοι για να «καθαρίσει» η Γάζα.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
