Φον ντερ Λάιεν: Παράταση αναστολής αντιμέτρων μέχρι 1η Αυγούστου

«Θα παρατείνουμε την αναστολή των αντιμέτρων μας μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε τα αντίμετρα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας και τη νέα εμπορική συμφωνία Ευρώπης - Ινδονησίας.

Η φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε για την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις νέες ανακοινώσεις Τραμπ και απάντησε πως η Ευρώπη θα προχωρήσει σε αναστολή των αντιμέτρων μέχρι την 1η Αυγούστου, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία που ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει θέσει για την επιβολή 30% δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Η ίδια υπερασπίστηκε την επιλογή των διαπραγματεύσεων, την οποία υποστηρίζει ως λύση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, και ρωτήθηκε αν πλέον αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του διαλόγου.

Όπως είπε, «ήμασταν πάντα πολύ σαφείς ότι προτιμούμε μια λύση με διαπραγμάτευση. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε τώρα μέχρι την 1η Αυγούστου. Επιπλέον, έχουμε εργαστεί και τώρα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα. Έχουμε προετοιμαστεί γι' αυτό και μπορούμε να απαντήσουμε με αντίμετρα, αν χρειαστεί. Έτσι, αυτή η προσέγγιση των δύο κατευθύνσεων αποδίδει, διότι είμαστε προετοιμασμένοι».

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΕ να καταφύγει στο ACI, δηλαδή το νομικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει τον οικονομικό εξαναγκασμό από τρίτες χώρες, λέγοντας πως «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Το ACI δημιουργήθηκε για έκτακτες καταστάσεις» και τόνισε πως «έχουμε ετοιμάσει και συμφωνήσει τον πρώτο κατάλογο των αντιμέτρων. Έχουμε εκπονήσει και έναν δεύτερο πιθανό κατάλογο αντιμέτρων, ο οποίος έχει πλέον συμφωνηθεί και αυτός».

Η ίδια μίλησε και για τη σημασία της εμπορικής συμφωνίας με την Ινδονησία, λέγοντας πως προχωράμε σε «διαφοροποίηση των εμπορικών μας σχέσεων, με μια μεγάλη και σημαντική πολιτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδονησία. Αυτό δείχνει ότι αναζητούμε νέες και ανοιχτές αγορές. Επιπλέον, εστιάζουμε στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, διότι αυτή είναι το ασφαλές λιμάνι μας».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Η Ισπανία πνίγεται από τις πλημμύρες, η Βρετανία καίγεται από τη ζέστη - Εικόνες αποκάλυψης σε δημοφιλή θέρετρα
ΒΙΝΤΕΟ: Συνετρίβη αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Σάουθεντ στο Έσσεξ- Μαρτυρίες για τεράστια πύρινη σφαίρα
Φον ντερ Λάιεν: Παράταση αναστολής αντιμέτρων μέχρι 1η Αυγούστου
Τουλάχιστον 27 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Στο αρχείο έβαλε η κυβέρνηση Τραμπ δίωξη κατά γιατρού που κατέστρεφε εμβόλια για την Covid
Η χαλαρή αντίδραση των αγορών ενθαρρύνει τον Τραμπ να εκτοξεύει νέες απειλές κατά ΕΕ και τρίτων χωρών
Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Ο στρατός του Σουδάν απώθησε έφοδο των παραστρατιωτικών σε πολιτεία του Νταρφούρ
Αποδοκιμάζει ο Μακρόν τους δασμούς Τραμπ κατά της ΕΕ-«Η Κομισιόν να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα»
Σε κίνδυνο οι συνομιλίες για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς-Aλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας