Μήνυμα Αννίτας για Κυπριακό-«Δεν χωράνε ούτε επικοινωνιακές αστοχίες, ούτε φυγομαχίες, ώρα για συλλογική ευθύνη»

Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, είπε την Κυριακή η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου στην ομιλία της στο μνημόσυνο για τον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 Κωσταρά Κούστρουπου, στα Λύμπια, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, η κ. Δημητρίου ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο της ότι «δεν μπορούμε να μιλούμε για ήρωες αν δεν τους αφουγκραζόμαστε» σημειώνοντας ότι, «η υπόθεση για την οποία αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ο Κωσταράς παραμένει ανοικτή».

«Η Κύπρος παραμένει εδώ και 51 χρόνια υπό κατοχή», είπε, σημειώνοντας ότι, «οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ αγωνίστηκαν για την ένωση με την Ελλάδα. Για την ελευθερία, τη δημοκρατία. Όχι για κατοχικά καθεστώτα που μονιμοποιούνται σιωπηλά. Όχι για να ζούμε με τη συνήθεια της ήττας και τον συμβιβασμό του ελλιπούς. Αυτός ο τόπος χρειάζεται πολιτικούς και πολίτες που δεν βολεύονται με το μισό».

Αναφέροντας ότι δεν μπορούμε να κτίζουμε το μέλλον πάνω στην άμμο της λησμονιάς η κ. Δημητρίου είπε ότι τώρα, «ήρθε η δική μας σειρά να κάνουμε τις παρακαταθήκες, πράξη», με όραμα, με αληθινή πίστη για μια Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς τον φόβο και την απειλή του Αττίλα. 

Σημείωσε ακόμη ότι σε λιγότερο από 48 ώρες θα ηχήσουν ξανά οι σειρήνες. «Για να μας θυμίσουν την απώλεια που φέρνει ο διχασμός, το μίσος, ο φανατισμός. Για να μας θυμίσουν ότι όσο ο ελληνισμός ήταν ενωμένος μεγαλουργούσε» και ότι κάθε φορά που επικρατούσε η διάσπαση, η διχόνοια μετρούσε τις πληγές του, πρόσθεσε.

Κι όμως σήμερα υπάρχουν ακόμη εκείνοι που δεν διδάχθηκαν τίποτα από τον αλληλοσπαραγμό, ανέφερε η κ. Δημητρίου. «Που εργαλειοποιούν την ιστορία για μικροπολιτικά συμφέροντα. Που με ανευθυνότητα καλλιεργούν τη διχαστική τους ρητορική. Που επενδύουν συνειδητά στην πόλωση και την τοξικότητα. Που δεν διστάζουν να αμαυρώσουν, να σπιλώσουν για την προσωπική τους αναρρίχηση», είπε, διερωτώμενη αν «αυτοί θέλουμε να μας εκπροσωπούν» και να λαμβάνουν αποφάσεις για το καλό του τόπου.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι αυτός ο τόπος «δεν αντέχει άλλο τέτοιες τακτικές» και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. «Πρέπει να αντισταθούμε σε κάθε επιλογή και μεθόδευση που υπονομεύει την ενότητα του λαού μας», είπε, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε υπεύθυνες, σταθερές, νούσιμες πολιτικές επιλογές».

Σημειώνοντας ότι, τις επόμενες μέρες, εκτυλίσσεται μια νέα προσπάθεια στη Νέα Υόρκη, για το Κυπριακό, η κ. Δημητρίου είπε ότι, «παρά το ότι οι προσδοκίες είναι χαμηλές λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας, εμείς πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου». Πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία «και η δική μας στάση και συνέπεια, ο μόνος που πρέπει να εκτίθεται είναι η Τουρκία και οι απαράδεκτες αξιώσεις της».

Τώρα πραγματικά, συνέχισε, «δεν χωράνε ούτε επικοινωνιακές αστοχίες, ούτε φυγομαχίες».

«Όταν σε καλεί η πατρίδα χρειάζεται πάντα να δηλώνεις παρών. Είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης. Και ο καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί», ανέφερε.

«Η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας δεν είναι σύνθημα. Είναι στρατηγικός στόχος. Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης και συνέχισης του ελληνισμού», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί «μόνο με σοβαρότητα και ευθύνη».

«Στηριζόμαστε στις αξίες μας, στην ιστορία μας και απαντάμε αξιοποιώντας τα εργαλεία του σήμερα. Με μια ισχυρή οικονομία, με ενεργή διπλωματία που δεν κουράζεται, δεν πέφτει σε αδράνεια. Με διεθνείς συμμαχίες, ουσιαστικές και όχι τυπικές. Με αυτοπεποίθηση κτίζοντας στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, όχι μόνο συναισθηματική. Για να θωρακίσουμε την πατρίδα μας με ενότητα, τόλμη και σοφία» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η κ. Δημητρίου είπε μεταξύ άλλων, ότι η ελευθερία δεν ήταν και δεν είναι ποτέ δεδομένη και ότι «το δικό μας χρέος είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα των ηρώων μας», «να προτάξουμε το “εμείς” πάνω από το “εγώ”» και την Κύπρο ολόκληρη «πάνω από τα μικρά, τα ευτελή, τα προσωρινά, τα προσωπικά».

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση για το σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ παραπέμποντας στο Μαρί-«Ειδικά αυτές τις μέρες θα έπρεπε να σκέφτεται διπλά»
«Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να παράσχει πλήρη κάλυψη στον Σενέρ Λεβέντ»
Τους ήρωες του Λυθροδόντα τίμησε η υφυπουργός Πολιτισμού
Επικρίσεις ΑΚΕΛ σε ΔΗΣΥ και Χριστοδουλίδη για σκάνδαλο ΤΑΚΑΤΑ-«Σαββίδης και Αγγελίδης θα κριθούν για άλλη μια φορά»
Ανησυχία ΔΗΜΑΛ-«Διάβρωση συνταγματικών δικαιωμάτων με τη νέα νομοθεσία για συναθροίσεις»
Τις τρεις γυναίκες φωνή της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε ο Χριστοδουλίδης
Για χρέος στους νεκρούς και καθήκον απέναντι στις επερχόμενες γενιές μίλησε ο Ιωάννίδης
Μ. Δαμιανός: Αδιαπραγμάτευτο το καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για βιώσιμη λύση
Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΣΗ: Κύρια επιδίωξη η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος
Ζητά πλήρη διερεύνηση του πορίσματος ΤΑΚΑΤΑ η ΕΔΕΚ-«Όσοι κατέχουν αξιώματα, δεν μπορούν να τη γλυτώνουν πίσω από υπηρεσιακούς»