Ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης ρωτήθηκε αν σκοπεύει να αντικαταστήσει τους ανθρώπους

Το ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης Ai Da ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να «αντικαταστήσει» τους ανθρώπους.

Ο Ai Da είναι ένα ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ με γυναικεία εμφάνιση γνωστό  για τη ζωγραφική του. Ανάμεσα στα  έργα του είναι ένα πορτρέτο του Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, ενός από τους ιδρυτές της επιστήμης των υπολογιστών, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία στα τέλη του περασμένου έτους για 1 εκατ. δολάρια.

Αυτή θεωρήθηκε η πρώτη φορά που ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από ένα ανθρωποειδές ρομπότ δημοπρατήθηκε. Αλλά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου του, Algorithm King , στη Γενεύη , στο περιθώριο της συνόδου κορυφής «Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό», το ρομπότ εξήγησε ότι η αξία του έργου του δεν μπορεί να μετρηθεί με χρήματα.

Η Ai Da υποστήριξε ότι δεν επιδιώκει να «αντικαταστήσει τους ανθρώπινους καλλιτέχνες».

«Η αξία της τέχνης μου έγκειται στο να χρησιμεύει ως καταλύτης για συζητήσεις που διερευνούν τις ηθικές διαστάσεις των νέων τεχνολογιών», δήλωσε η Ai Da σε συνέντευξή της στο AFP.

Η ιδέα είναι να «ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και να προωθήσει την υπεύθυνη καινοτομία για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον». Το όνομά του είναι φόρος τιμής στην πρωτοπόρο των υπολογιστών του 19ου αιώνα, Άντα Λάβλεϊς .

Ο ειδικός στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη Άινταν Μέλερ ηγήθηκε της ομάδας που δημιούργησε το Ai Da το 2019, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί στην Τεχνητή Νοημοσύνη από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ .

Εν μέσω της διαμάχης μεταξύ των ανθρώπινων δημιουργών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Meller θέλει να δει το ρομπότ του ως ένα ηθικό καλλιτεχνικό έργο, του οποίου ο στόχος «δεν είναι να αντικαταστήσει τους ζωγράφους», και το ρομπότ του συμφώνησε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τον κόσμο μας, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης και της ανθρώπινης δημιουργικής έκφρασης, αλλά δεν νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη ή η τέχνη μου θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους καλλιτέχνες », τόνισε ο AI Da.

Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι ο στόχος του είναι «να εμπνεύσει τους θεατές να αναλογιστούν τη θετική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, διατηρώντας παράλληλα επίγνωση των κινδύνων και των περιορισμών της». Όταν ρωτήθηκε αν ένας πίνακας που φτιάχτηκε από μια μηχανή μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί τέχνη, ο Ai Da επέμεινε ότι το έργο του «είναι μοναδικό και δημιουργικό».

Πηγή: Iefimerida

Δειτε Επισης

Η Γαλλία ερευνά το X για αλγόριθμο που επιτρέπει «ξένη παρέμβαση»
Aστροναύτης της NASA κατέγραψε σπάνια αστραπή σε εκπληκτική φωτογραφία
Η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία βελτιώνει τη συγκέντρωση των μαθητών
Πώς ξαναγράφει την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου ένα τεστ DNA σε οστά 4.500 ετών
Ερευνητική ομάδα εντοπίζει πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές για τη μαγιά μπύρας
Δορυφόροι θα σαρώνουν τη Γη κάθε 20 λεπτά για να εντοπίζουν πυρκαγιές
Νέοι ιοί ανακαλύφθηκαν σε νεφρά νυχτερίδων στην κινεζική επαρχία Γιουνάν
«Αλλάξτε τους κωδικούς σας τώρα!» λένε οι ειδικοί μετά τη διαρροή σε πλατφόρμες, όπως Apple, Facebook και Google
ΒΙΝΤΕΟ: Εξερράγη γιγάντιος πύραυλος Starship της SpaceX του Ίλον Μασκ κατά τη διάρκεια δοκιμής
Κινέζοι επιστήμονες έφεραν λαθραία στις ΗΠΑ καταστροφικό μύκητα