Ο στρατός του Σουδάν απώθησε έφοδο των παραστρατιωτικών σε πολιτεία του Νταρφούρ

Ο τακτικός στρατός του Σουδάν απώθησε χθες Σάββατο επίθεση των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στην Ελ Φάσερ, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του προσκείμενη στις τάξεις του, αντικρούοντας ανακοινώσεις των παραστρατιωτικών, σύμφωνα με τις οποίες κυρίευσαν τομείς-κλειδιά της πόλης αυτής, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η Φάσερ, η τελευταία πρωτεύουσα πολιτείας του Νταρφούρ που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια των ΔΤΥ, πολιορκείται για πάνω από έναν χρόνο από τους παραστρατιωτικούς, σε πόλεμο με τον στρατό από το 2023, που ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους από την Τρίτη.

Σύμφωνα με την πηγή του AFP στον στρατό, στοιχεία του, με την υποστήριξη τοπικών συμμάχων τους, ανακατέλαβαν τη φυλακή στην Τσάλα και στρατιωτική βάση στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, καταφέρνοντας «βαριές απώλειες» στους αντιπάλους τους στην πορεία.

Από την άλλη, πηγή στις ΔΤΥ υποστήριξε πως δικές τους μονάδες ελέγχουν πλήρως από την Παρασκευή τις τοποθεσίες αυτές, όπως και αγορά ζώων στο νότιο τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με τον Σάλαχ Ίσα, κάτοικο συνοικίας Αουλάντ αρ Ριφ, στο κέντρο, οι ΔΤΥ έναν έφοδο την Παρασκευή από το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου.

Άλλος κάτοικος, ο Μοχιεντίν Άμπντελ Ραχμάν, είπε πως επιτέθηκαν με πολυβόλα, όχι με βαρύ πυροβολικό όπως κάνουν συνήθως.

Το βράδυ προχθές Παρασκευή, οι παραστρατιωτικοί δημοσιοποίησαν βίντεο στα οποία άνδρες τους διεκδικούν τον έλεγχο τομέων στη νοτιοδυτική Φάσερ. Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς τους με ανεξάρτητο τρόπο.

Από το βράδυ της Τρίτης, οι ΔΤΥ ενέτειναν την επίθεση στη Φάσερ. Σύμφωνα με ακτιβιστές εκεί, η πόλη συνταρασσόταν από πυρά πυροβολικού όλη την ημέρα την Τετάρτη.

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη όταν οι ΔΤΥ έπληξαν χρησιμοποιώντας drone το καταφύγιο όπου βρίσκονταν, είπε στο AFP ιατρική πηγή του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φάσερ, από τις τελευταίες δομές υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν στην πόλη.

Δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί κανένας απολογισμός στην πόλη αυτή, όπου οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν κοπεί σχεδόν τελείως.

Ο πληθυσμός της Ελ Φάσερ –περίπου ένα εκατομμύριο– προσπαθεί να επιβιώσει ενώ έχει εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και ιατρική περίθαλψη και βασικές υποδομές έχουν υποστεί πελώριες ζημιές.

Αφότου εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, που ανακατέλαβε ο τακτικός στρατός τον Μάρτιο, οι ΔΤΥ κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους στη Φάσερ και σε καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων γύρω της, όπου έχει κηρυχτεί κατάσταση λιμού, προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Νταρφούρ.

Στον πόλεμο στο Σουδάν έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες άλλοι 14 εκατομμύρια και πλέον και τμήματα της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής έχουν βυθιστεί σε κατάσταση λιμού. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» παγκοσμίως.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 27 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα
Στο αρχείο έβαλε η κυβέρνηση Τραμπ δίωξη κατά γιατρού που κατέστρεφε εμβόλια για την Covid
Η χαλαρή αντίδραση των αγορών ενθαρρύνει τον Τραμπ να εκτοξεύει νέες απειλές κατά ΕΕ και τρίτων χωρών
Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Ο στρατός του Σουδάν απώθησε έφοδο των παραστρατιωτικών σε πολιτεία του Νταρφούρ
Αποδοκιμάζει ο Μακρόν τους δασμούς Τραμπ κατά της ΕΕ-«Η Κομισιόν να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα»
Σε κίνδυνο οι συνομιλίες για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς-Aλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας
Aνακοίνωσε δασμούς 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από την 1η Αυγούστου ο Τραμπ
Όλο το πόρισμα για την τραγωδία της Air India-Μυστήριο γιατί κόπηκε η ροή καυσίμου στους κινητήρες
Νύφες ετών έξι... Κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν πριν πάνε σχολείο στην Υεμένη-Η τραγική ιστορία της Γκάντα