Χ. Πετρίδης στον REPORTER: Η συμμετοχή στα κοινά έχει μόνο ένα νόημα, να αλλάξεις όσα δεν λειτουργούν
06:00 - 13 Ιουλίου 2025

Θετικά ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Δημοκρατικού Συναγερμού ο πρώην Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις Βουλευτικές Εκλογές.
«Θέλω να είμαι υποψήφιος βουλευτής. Δεν έχω μια υπόσχεση για κάθε πρόβλημα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Από εμένα θα πάρετε μια καθαρή δέσμευση ότι θα σταθώ δίπλα σας για να τα λύσουμε μαζί. Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα είναι τιμή μου να συνεχίσω να υπηρετώ τον πολίτη, με σεμνότητα και προσήλωση σε όσα πρεσβεύω», δήλωσε σε συνέντευξή του στον REPORTER.
«Η συμμετοχή στα κοινά έχει για μένα μόνο ένα νόημα: να εργαστείς για να αλλάξεις όσα δεν λειτουργούν. Αυτό προσπάθησα να κάνω κάθε φορά που ανέλαβα ευθύνη – είτε στο Υπουργείο Άμυνας είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να αποδείξει με πράξεις ότι σέβεται την Κύπρο, το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, πριν διεκδικήσει συμμετοχή σε τέτοια σχήματα, ενώ καταθέτει και προτάσεις για το φλέγον ζήτημα του στεγαστικού.
Η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας αλλάζει ριζικά. Ως πρώην Υπουργός Άμυνας ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτή την κατεύθυνση και ποια θέση οφείλει να πάρει η Κύπρος;
Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα δραματικά διαφορετικό περιβάλλον σε σχέση με το παρελθόν. Οι παγκόσμιες ισορροπίες μεταβάλλονται ραγδαία και απρόβλεπτα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να επωμιστούμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ασφάλειά μας, ως χώρες αλλά κι συλλογικά. Δεν μπορούμε πια να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε εξωτερικές δυνάμεις για την ασφάλειά μας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η σύγκρουση στη Γάζα και η αναδιάρθρωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ το επιβεβαιώνουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και καθυστερημένα, κινείται πλέον πιο δυναμικά προς την ενίσχυση της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Πρόκειται για μια κατεύθυνση που ως Κύπρος στηρίξαμε εδώ και καιρό και σήμερα δικαιωνόμαστε. Η πρωτοβουλία Readiness 2030 αλλά και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα SAFE δείχνουν ότι επιτέλους κάτι αλλάζει: αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά οι ανάγκες ασφάλειας της Ένωσης.
Η Κύπρος, ως κράτος-μέλος στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών συνόρων, ως χώρα υπό κατοχή στα σύνορα της Ε.Ε., δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής. Οφείλει να συμμετέχει ενεργά και υπεύθυνα, και ταυτόχρονα να διασφαλίζει ότι τα συμφέροντά της προστατεύονται μέσα στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Πόσο προετοιμασμένη ήταν η χώρα μας γι’ αυτήν τη στροφή;
Τώρα όλοι στην Ευρώπη γι’ αυτήν μιλούν. Εμείς το ξεκινήσαμε αρκετά χρόνια πριν. Είχαμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της άμυνάς μας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Άμυνας, είχα την τιμή να καταθέσω το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας των τελευταίων ετών. Αυτό ανερχόταν γύρω στο 1,8% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του προϋπολογισμού, το οποίο ήταν και το υψηλότερο της 20ετίας (185 εκ ετησίως).
Αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια, αυξήσαμε τις πιστώσεις για εξοπλισμούς και υπογράψαμε στρατηγικές συμφωνίες για αεράμυνα, επιτήρηση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Γι’ αυτό έχουμε και τώρα τις πρώτες παραδόσεις υλικού πλέον, όπως τα ελικόπτερα.
Ταυτόχρονα, συμμετείχαμε ενεργά στα ευρωπαϊκά αμυντικά εργαλεία. Προωθήσαμε τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών στα ευρωπαϊκά προγράμματα και συμβάλαμε στην ενίσχυση της αμυντικής διάστασης της ΕΕ με τρόπο που εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της χώρας μας.
Πέραν τούτου, για ποια επιτεύγματα είστε υπερήφανος για τη θητεία σας στο Υπουργείο;
Πέρα από το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, είναι η άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από τις ΗΠΑ. Ήμασταν οι πρώτοι που επισκεφθήκαμε το Πεντάγωνο, εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία μας τόσο στενή σχέση εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ. Κάτι που χρειαζόμαστε αν μη τι άλλο σήμερα.
Υπάρχουν ωστόσο κινήσεις από κράτη-μέλη που φλερτάρουν με την ιδέα ένταξης της Τουρκίας στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Πώς βλέπετε αυτές τις εξελίξεις;
Η εμπλοκή της Τουρκίας σε τέτοια σχήματα είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί μια χώρα που κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος να είναι συνομιλητής σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Να χρηματοδοτείται για να δυναμώνει το στρατό κατοχής.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το βλέπουν θετικά είτε γιατί δεν προλαβαίνουν μόνες τους, είτε γιατί έχουν ήδη συνεργασίες, είτε γιατί δεν νιώθουν απειλή από την Τουρκία ενώ προτεραιοποιούν πιο ψηλά τον κίνδυνο της Ρωσίας.
Εμείς όμως έχουμε άλλα ζωτικά συμφέροντα. Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη, ένας παρών κίνδυνος για την επιβίωση και την ασφάλειά μας. Δεν μας αναγνωρίζει, μας στερεί κυριαρχικά δικαιώματα, απειλεί διαρκώς. Θα ήταν εγκληματικό να την αφήσουμε.
Για τον λόγο αυτό, ήταν κρίσιμη η παρέμβαση του Δημοκρατικού Συναγερμού στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ετέθησαν σαφείς κόκκινες γραμμές και υιοθετήθηκε ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της Κύπρου. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: η Τουρκία πρέπει πρώτα να αποδείξει με πράξεις ότι σέβεται την Κύπρο, το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, πριν διεκδικήσει συμμετοχή σε τέτοια σχήματα.
Πρέπει να επιμείνουμε και να πιέσουμε περισσότερο. Παράλληλα, να κάνουμε περισσότερα στο εσωτερικό, όπως να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό μας για την άμυνα.
Πέραν της στρατηγικής ασφάλειας, υπάρχουν και ζητήματα που προκαλούν ανασφάλεια καθημερινά, όπως το θέμα τη ς κατοικίας. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την κατάσταση στον τομέα της στέγασης;
Δυστυχώς, η στεγαστική κρίση είναι πραγματικότητα. Ο μέσος Κύπριος, και κυρίως οι νέοι, αδυνατούν να αποκτήσουν ή ακόμη και να νοικιάσουν μια αξιοπρεπή κατοικία. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, το κόστος δανεισμού είναι υψηλό και οι τιμές στην αγορά είναι απαγορευτικές. Οι νέοι δεν μπορούν να αποταμιεύσουν και πολλές οικογένειες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Η Κυβέρνηση, ενώ δεν ευθύνεται για όλα, έχει καθυστερήσει να δώσει πρακτικές λύσεις. Καλό είναι που υλοποιεί έργα που σχεδίασε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά χρειάζονται νέες, δημιουργικές ιδέες για την άρση του αδιεξόδου. Η κρίση στέγασης δεν λύνεται με ευχές ή αποσπασματικές παρεμβάσεις. Χρειάζονται άμεσες και στοχευμένες πολιτικές.
Ως επαγγελματίας εκτιμητής ακινήτων, βλέπω καθημερινά αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε στοχευμένες πρωτοβουλίες που θα καταπολεμούν την ακρίβεια και θα καθιστούν τη στέγαση πιο προσιτή.
Πρέπει να στηριχθούν οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης ώστε να έχουν εργαλεία και αρμοδιότητες να υλοποιούν γρήγορες αδειοδοτησεις και σχέδια στέγασης. Να βελτιωθεί η πολιτική παραχώρησης συντελεστή δόμησης, να επιταχυνθούν οι εγκρίσεις νέων πολεοδομικών σχεδίων και να δημιουργηθούν υποδομές όπως φοιτητικές εστίες.
Παράλληλα, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε νέους να αποκτήσουν και να ανακαινίσουν παλιές κατοικίες, ενισχύοντας και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Η συνεργασία κράτους, τραπεζών και Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης είναι αναγκαία. Εμείς στην Αυτοδιοίκηση γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυνατότητες και τα εμπόδια, και βλέπουμε ότι με πολιτική βούληση μπορούν να επιτευχθούν πολλά.
Ως πρώην Δήμαρχος, πώς αξιολογείτε την πρόοδο στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα μοντέλο που δίνει ευελιξία, πόρους και ξεκάθαρες αρμοδιότητες στους δήμους. Στην Αγλαντζιά αποδείξαμε ότι ακόμη και με περιορισμένα μέσα μπορείς να υλοποιήσεις έργα και κοινωνικές πολιτικές.
Ήμουν υπέρ της ενοποίησης με λίγους, αυτόνομους και οικονομικά ισχυρούς δήμους. Είμαστε πολύ μικρή χώρα για να έχουμε τέτοια πολυδιάσπαση. Για παράδειγμα ήμουν δημοσίως υπέρ της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού δήμου Λευκωσίας που να περιέχει και τον Στρόβολο.
Σήμερα, παρότι έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Η μεταρρύθμιση παραμένει ημιτελής. Υπάρχουν κενά σε αρμοδιότητες, προβλήματα βιωσιμότητας και ασαφείς ρόλοι. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να προχωρήσει η ουσιαστική αυτοδιοίκηση.
Ποιο είναι το επόμενο κεφάλαιο για εσάς; Σκοπεύετε να θέσετε υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Λευκωσία;
Όπως ξέρετε δεν ζω από την πολιτική. Δόξα τω Θεώ έχω τη δουλειά μου και την οικογένειά μου και είμαι μια χαρά. Αγαπώ τη χώρα μου και θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν εδώ με ασφάλεια και ευημερία.
Εκτιμώ την παράταξή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω στη δημόσια ζωή αυτό που μπορώ.Αυτό το διάστημα ο Συναγερμός έκανε μια προσπάθεια για ανανέωση. Για εξέλιξη. Με κάθε σεβασμό στους παλαιότερους. Με μια νέα ηγεσία, αλλά και με ανανεωμένα ψηφοδέλτια, καθώς αγαπητοί συνάδελφοι αποχωρούν λόγω θητειών.
Παράλληλα, η παράταξη έκανε κι ένα κάλεσμα σε όποιον θέλει και μπορεί να βοηθήσει. Να συμμετέχει, να δώσει τον αγώνα υπερασπιζόμενος αυτόν τον κόσμο που θέλει αξιοπρέπεια, εντιμότητα, σοβαρότητα στην εκπροσώπησή του. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίνομαι με χαρά. Θεωρώ ότι έχω τα εχέγγυα.
Η συμμετοχή στα κοινά έχει για μένα μόνο ένα νόημα: να εργαστείς για να αλλάξεις όσα δεν λειτουργούν. Αυτό προσπάθησα να κάνω κάθε φορά που ανέλαβα ευθύνη – είτε στο Υπουργείο Άμυνας είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με την παράδοση και τις αξίες του, αποτελεί τη σταθερή επιλογή για όσους θέλουν πρόοδο με ευθύνη και όραμα.
Θέλω να είμαι υποψήφιος βουλευτής. Δεν έχω μια υπόσχεση για κάθε πρόβλημα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Από εμένα θα πάρετε μια καθαρή δέσμευση ότι θα σταθώ δίπλα σας για να τα λύσουμε μαζί. Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα είναι τιμή μου να συνεχίσω να υπηρετώ τον πολίτη, με σεμνότητα και προσήλωση σε όσα πρεσβεύω.
