Πάνω από 3.000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό-Εφαρμόζει μέτρα για τα προβλήματα με μετανάστες το Υφυπουργείο
14:03 - 12 Ιουλίου 2025

Σε υψηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αναχωρήσεις Σύρων από την Κύπρο, για να επαναπατριστούν, μετά την αλλαγή καθεστώτος που επήλθε πριν από επτά μήνες, με την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και την ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τους τζιχαντιστές, αφού ήδη πέραν των τριών χιλιάδων ατόμων έχουν υποβάλει αιτήσεις εθελούσιας επιστροφής.
Παράλληλα, σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει η ροή παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη, ο οποίος ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο αφίχθηκαν μόλις 1.200 άτομα, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2022, για τους πρώτους έξι μήνες, οι αφίξεις ήταν 12.000.
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε αρχικά ότι συνεχίζεται η ροή των Σύρων που αναχωρούν από την Κύπρο και επιστρέφουν στην πατρίδα τους. «Έχουμε πάνω από 3.200 ανακλήσεις καθεστώτος προστασίας ή αιτημάτων ασύλου και ήδη πάνω από 2.600 έχουν αναχωρήσει. Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς τους για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Είμαστε, είπε «το μοναδικό κράτος μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αναχωρούν τέτοιοι αριθμοί Σύρων για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Είμαστε το πρώτο κράτος μέλος που έχουμε ξεκινήσει να απορρίπτουμε αιτήσεις, λόγω της νέας κατάστασης πραγμάτων στη χώρα, άρα πιστεύω πως μέσα στους επόμενους μήνες θα αναχωρήσουν περισσότεροι για την πατρίδα τους».
Χαρακτήρισε την εικόνα ως πάρα πολύ ικανοποιητική, τονίζοντας ότι τα μέτρα που ξεκίνησε να εφαρμόζει η Κυβέρνηση από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, συνεχίζουν να αποδίδουν και είναι πιο εντατικά, σε συνεργασία με τη Λιμενική Αστυνομία, τη διοίκηση ναυτικού και την Εθνική Φρουρά με τις περιπολίες κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής και στη θάλασσα. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο του 2025 να έχουμε μόλις 1.200 αφίξεις παράτυπων μεταναστών, την ίδια ώρα που το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε 12.000. Άρα πρόκειται για τεράστια διαφορά και κατακόρυφη μείωση των παράτυπων αφίξεων».
Ταυτόχρονα, τόνισε πως σε συνεργασία με την Αστυνομία «έχουμε πλησιάσει τις επτά χιλιάδες αναχωρήσεις από την αρχή του χρόνου. Άρα έρχονται πολύ λιγότεροι και φεύγουν πολύ περισσότεροι αλλοδαποί από τη Δημοκρατία».
Κληθείς να αναφέρει τι συμβαίνει όταν ένας μετανάστης συλλαμβάνεται από την Αστυνομία για οποιοδήποτε αδίκημα και κατά πόσον απορρίπτονται αυτόματα οι αιτήσεις τους, ώστε να επαναπροωθηθούν, υπέδειξε ότι «δεν απορρίπτονται αυτόματα. Όλες οι αιτήσεις θα πρέπει να εξετάζονται εξατομικευμένα, άρα η διάπραξη ποινικών αδικημάτων όντως έχει επιβαρυντικό χαρακτήρα για την αίτηση, αλλά ακόμα και γι' αυτούς που έχουν πάρει το καθεστώς προστασίας, εάν επιδεικνύουν εγκληματική συμπεριφορά, αυτό ενδεχομένως να είναι λόγος ανάκλησης του καθεστώτος τους».
Σημείωσε εξάλλου ότι «είμαστε σε συνεργασία με την Αστυνομία και έχουμε δημιουργήσει ένα μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών. Μας ενημερώνει η Αστυνομία για την παραβατική συμπεριφορά αλλοδαπών κι εμείς εξετάζουμε τους φακέλους τους για να λαμβάνουμε τα δέοντα μέτρα. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα τα θέματα ασφαλείας και εργαζόμαστε, ώστε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τα ζητήματα εγκληματικής και παραβατικής συμπεριφοράς από αλλοδαπούς».
Σε σχέση με τα κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα τις Λίμνες, είπε ότι «υπάρχουν σε εξέλιξη έργα και θα έχουμε δύο κέντρα. Το ένα κέντρο είναι για όσους έρχονται και υποβάλλουν αίτηση ασύλου, μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Μιλάμε για μερικούς μήνες και όχι χρόνια όπως προηγουμένως, αφού πλέον εξετάζουμε τις αιτήσεις πολύ σύντομα».
Το άλλο, υπέδειξε, «είναι το προαναχωρησιακό κέντρο, δηλαδή κρατητήρια που θα ελέγχει η Αστυνομία και εκεί θα κρατούνται άτομα, τα οποία πρόκειται να επαναπατριστούν. Άρα με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε τη δυνατότητά μας να επαναπατρίσουμε περισσότερα πρόσωπα και παράλληλα με το κέντρο φιλοξενίας θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε περισσότερους αιτούντες σε αυτά τα κέντρα, οι οποίοι δεν θα ψάχνουν χώρους διαμονής σε πόλεις και κοινότητες».
Σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη Λάρνακα και την επίσκεψη του Προέδρου στην Αστυνομία, σχολίασε ότι «είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Δικαιοσύνης, διότι το μεταναστευτικό είναι ένα οριζόντιο θέμα. Υπήρχε έξαρση στη συγκεκριμένη περιοχή τον Οκτώβριο του 2024 και τότε είχαν παρθεί κάποια μέτρα με επιπλέον αστυνόμευση που οδήγησαν σε ύφεση. Τώρα παρατηρούμε ξανά παρόμοια φαινόμενα, ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα. Αποφασίσαμε να λάβουμε και κάποια εσωτερικά μέτρα, τα οποία θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε από εβδομάδας».
Ελπίζει σε θετική κατάληξη ο Βύρας
Για τα προβλήματα που παρατηρούνται στη Λάρνακα, με τα επεισόδια που προκαλούνται ιδίως στην περιοχή των Φοινικούδων, ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λήψη μέτρων από τις Αρχές και παράλληλα την ελπίδα ότι θα καταλήξει θετικά το όλο ζήτημα.
Σε δηλώσεις του, επίσης, στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε αρχικά «να μη δώσουμε την εικόνα τώρα ότι η Λάρνακα έγινε το άνδρο της εγκληματικότητας. Έχουμε ένα θέμα που πάει εδώ και καιρό με μια ομάδα δεκαπέντε ατόμων. Συζητήσαμε ότι δεν μπορεί μια ομάδα 15 ατόμων να δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα. Τους τελευταίους έξι μήνες, τα περιστατικά που σημειώθηκαν αφορούν αυτή την ομάδα».
Είναι μια ομάδα, σημείωσε, «οι οποίοι βρίσκονται εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Κύπρο. Ξεκίνησαν από ξενοδοχείο, όπου δεν υπήρχε καμία επίβλεψη, καμία δομή, κανένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης, αντιλαμβάνεστε τι προβλήματα δημιουργούνται. Μετά έβαλαν σε άλλη δομή ανήλικους με ηλικιωμένους».
Με την παρέμβασή μας, συμπλήρωσε «τους μετακίνησαν σε άλλη δομή. Δεν μπορεί ένα κράτος να μην μπορεί να ελέγξει μια κατάσταση. Αφήσαμε τα πράγματα να εξελιχθούν προς ένα σημείο. Το θέμα είναι να λυθεί το πρόβλημα. Δεν σημαίνει ότι με αστυνόμευση μιας εβδομάδας θα λυθεί το πρόβλημα. Μίλησα με τον Πρόεδρο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υφυπουργό Μετανάστευσης. Είναι θετική η επίσκεψη του Προέδρου και ελπίζω να έχουμε θετική εξέλιξη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαράζ ελέγχων σε όλες τις πόλεις μετά τα απανωτά περιστατικά βίας-Συλλήψεις και έλεγχοι υποστατικών
