Άφησε ανοιχτό παράθυρο για ποινική κατά πρώην υπουργού και Γ.Δ του Μεταφορών η Ερευνητική-Φόντο η εγκύκλιος του 2017

Μπορεί η Ερευνητική Επιτροπή που διερεύνησε το σκάνδαλο των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ να δείχνει ποινικές ευθύνες σε δύο πρώην διευθυντές του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, καθώς και σε ένα ιδιώτη, ωστόσο από τη μελέτη του πορίσματος από τον Γενικό Εισαγγελέα, δεν αποκλείεται να προκύψουν επιπλέον ποινικές ευθύνες και για άλλα πρόσωπα ή ακόμα και το αντίθετο, δηλαδή να διαφωνήσει και με τα συμπεράσματα του πορίσματος, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μιχαλάκης Χριστοδούλου, είχε αναφέρει ότι στις «21 Μαρτίου 2017, ο διευθυντής του ΤΟΜ εξαίρεσε τους διανομείς του κατασκευαστή από την ευθύνη ανάκλησης γκρίζων οχημάτων. Το κατά πόσον αυτή η ενέργεια έγινε με την εμπλοκή ή και με υποδείξεις του υπουργού του Υπουργείου Μεταφορών, είναι θέμα για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες μαρτυρίες και ενδεχομένως να είναι και αυτό ένα θέμα ποινικής διερεύνησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η Ερευνητική δεν προσμετρά στις εισηγήσεις της την ενδεχόμενη ποινική διερεύνηση σε βάρος πρώην υπουργού, αφού επαφίεται στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει μέσα από τη μελέτη του πορίσματος, εάν κρίνει ότι ο εν λόγω υπουργός Μεταφορών ήταν ενήμερος για την εγκύκλιο που εξέδωσε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδεχομένως να ελέγχεται και θα πρέπει να αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας, για ενδεχόμενη ποινική διερεύνηση και για πρώην Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, αφού προσκομίστηκε μαρτυρία που ισχυρίζεται ότι ήταν ενήμερος για την εγκύκλιο.

Σημειώνεται ότι για τους δύο πρώην διευθυντές του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, εκ των οποίων ο ένας έχει αφυπηρετήσει και ο άλλος παραμένει κρατικός αξιωματούχος και κατέχει σημαντική θέση, καθώς και τον ιδιώτη, για τους οποίους υπάρχει εισήγηση για ποινική δίωξη, ο τελικός λόγος ανήκει στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσον θα διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας από την Αστυνομία, ώστε να διαφανεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα, για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ερευνητικής, διαπιστώνεται «το ενδεχόμενο διάπραξης κατάχρησης εξουσίας, ανθρωποκτονία, πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης απερίσκεπτης πράξης», αδικήματα τα οποία σχετίζονται με τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα που σημειώθηκαν στις 24 Ιανουαρίου 2023, με θύμα τον Κυριάκο Όξινο και στις 21 Οκτωβρίου 2024, Στυλιανής Γιωργαλλή, καθώς και με τον τραυματισμό του 19χρονου Αλέξανδρου Λούγκου, έπειτα από τροχαίο που σημειώθηκε το 2017.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, το μέλος της Ερευνητικής, Μιχάλης Βορκάς, τόνισε χαρακτηριστικά πως, «κανένας δεν είναι ένοχος πριν δικαστεί. Αυτό ήταν πρωταρχικό σε όλη τη διαδικασία. Ο τελικός κριτής είναι τα Δικαστήρια, εάν τελικά οδηγηθούν υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου».

Σε σχέση με το θέμα των πειθαρχικών ευθυνών, που επίσης εισηγείται η Επιτροπή, αυτή αγγίζει πέντε πρόσωπα και πιο συγκεκριμένα πρώην Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών, με τον κ. Χριστοδούλου να αναφέρει ότι προέβησαν σε θλιβερή διαπίστωση ότι πέντε από τους έξι που κατέθεσαν ενώπιόν τους «πρόβαλαν την αφοπλιστική δικαιολογία, πως ούτε και αυτοί γνώριζαν για το πρόβλημα με τους αερόσακους, για τις ανακλήσεις και τον τρόπο αντιμετώπισης από το ΤΟΜ και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. Παραβλέπουν όμως, ότι με τις δικαιολογίες αυτές αναγνώρισαν ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου».

Εξ' αυτών, μόλις ένα πρόσωπο παραμένει εν ενεργεία κρατικός αξιωματούχος, αφού όλοι οι υπόλοιποι έχουν αφυπηρετήσει, γεγονός που καθιστά τις πειθαρχικές ως άνευ αντικειμένου. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται παρά τις εισηγήσεις της Ερευνητικής, ο Γενικός Εισαγγελέας να λάβει διαφορετικές αποφάσεις, εάν διαπιστώσει ότι ενδέχεται να προκύπτουν εναντίον τους ποινικά αδικήματα.

Πέραν των πιο πάνω, πειθαρχικές ευθύνες καταλογίζονται και σε άλλα πρόσωπα από το ΤΟΜ, όπως επίσης στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την Αστυνομία, με τον κ. Χριστοδούλου να αναφέρει μεταξύ άλλων, πως διαπιστώθηκε ότι «η μαρτυρία των δύο αυτών προσώπων έδειξε ότι μεταξύ των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία και αλληλοενημέρωση στα θέματα οδικής ασφάλειας. Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, περί πολλά τυρβάζει, αλλά υστερεί στην ουσία της αποστολής του που είναι η οδική ασφάλεια.

Από το πόρισμα της Ερευνητικής, δεν εξαιρούνται ούτε οι πολιτικές ευθύνες, τις οποίες μοίρασε σε τέσσερις υπουργούς που υπηρέτησαν στο Υπουργείο Μεταφορών κατά τον κρίσιμο χρόνο, δηλαδή από το 2013 μέχρι το 2023.

Η Επιτροπή εντόπισε «βαριά πολιτική ευθύνη», σχολιάζοντας ότι ουδείς εξ αυτών την αναγνώρισε και την ανέλαβε, με το πρόσχημα ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τους αερόσακους. Ωστόσο, θεωρεί ότι πρόκειται για αιτιάσεις, καθώς η ευθύνη των υπουργών είναι αντικειμενική, ενώ υποδεικνύει ότι «αν τα πρόσωπα στην κορυφή της πολιτικής και κοινωνικής πυραμίδας δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, τότε ενθαρρύνουν την εδραίωση γενικής και πολιτικής ασυδοσίας».

«Αποτελεί εύρημα της Επιτροπής ότι υπουργοί της περιόδου 2013-2023, έχουν βαριά πολιτική ευθύνη, την οποία όμως ουδείς εξ αυτών αναγνώρισε και ανέλαβε», όπως αναφέρθηκε. Και αυτό, με το πρόσχημα, ότι ουδείς τους ενημέρωσε για το πρόβλημα με τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ και τον τρόπο με τον οποίο το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αντιμετώπισε το πρόβλημα. Αν το γνώριζαν, προέβαλαν, ασφαλώς και θα το αντιμετώπιζαν όπως αποδεδειγμένα αντιμετώπισαν για άλλα θέματα.

Η Επιτροπή θεωρεί πως πρόκειται για αιτιάσεις που παραβλέπουν αφενός ότι η ευθύνη των υπουργών είναι αντικειμενική, δεν χρειάζεται ένας υπουργός να έχει άμεσα και προσωπική ευθύνη σε ένα ζήτημα για να του καταλογιστεί ευθύνη και αφετέρου, αν τα πρόσωπα στην κορυφή της πολιτικής και κοινωνικής πυραμίδας δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, τότε ενθαρρύνουν την εδραίωση γενικής και πολιτικής ασυδοσίας. «Και με την μη ανάληψη της ευθύνης, δεν καλλιεργείται η πραγματική εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και τους πολιτειακούς θεσμούς», τονίστηκε.

Κατά την επίμαχη περίοδο, από το 2013 μέχρι το 2023, ήταν για δύο μήνες υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων (όπως ονομαζόταν τότε) ο Ευθύμιος Φλουρέντζος. Μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης, ανέλαβε το Υπουργείο ο Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος μετακινήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας τον Μάρτιο του 2014 και λίγες μέρες μετά κατέρρευσε στο γραφείο του και πέθανε στο νοσοκομείο. Ακολούθως, στην δεκαετία Αναστασιάδη, διετέλεσαν υπουργοί ο Μάριος Δημητριάδης από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, η Βασιλική Αναστασιάδου από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, η οποία σήμερα κατέχει θέση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, και ο Γιάννης Καρούσος από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις ότι από τις πολιτικές ευθύνες απουσιάζει το όνομα του Αλέξη Βαφεάδη, το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μιχάλης Βορκάς, ανέφερε πως «εδώ είχαμε μπροστά μας για 15 χρόνια μια απραξία και στο τέλος βρίσκουμε ενώπιόν μας ένα υπουργό που κατέληξε σε μία λύση τέτοια που έπρεπε να εξευρεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο συγκεκριμένος υπουργός επέδειξε επιμέλεια και έφερε τις λύσεις που έβαλαν σε μια τάξη το πρόβλημα. Επισημάναμε ακόμα κάποια πράγματα για να προχωρήσει το υπουργείο και σε κάποιες άλλες ενέργειες. Ενημερωθήκαμε εξάλλου ότι ο Κανονισμός του 2018 έχει προωθηθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Aνακοίνωσε δασμούς 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από την 1η Αυγούστου ο Τραμπ
Τη βιαιότητα της σύγκρουσης κατέδειξε η νεκροτομή στη σορό της 57χρονης-Υπέστη πλήρη διατομή σπονδυλικής στήλης
Διασταύρωσαν πυρά Πρόεδρος ΣΕΠΑΗΚ και Παπαναστασίου για το μέλλον της ΑΗΚ-«Η πολιτεία δεν φταίει για όλα»
Όλο το πόρισμα για την τραγωδία της Air India-Μυστήριο γιατί κόπηκε η ροή καυσίμου στους κινητήρες
Στις 9 Σεπτεμβρίου η υποβολή ενδιαφέροντος για τις βουλευτικές στο ΔΗΣΥ-Συζητήθηκε προγραμματισμός και στρατηγική
Χειροπέδες σε ανήλικο για τη ληστεία 52χρονου στις Φοινικούδες
Ξεκάθαρος ο Παπαναστασίου-Η επέκταση της εμπορίας ρύπων δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις
Τσακώθηκε με άλλο οδηγό 37χρονος στη Λεμεσό-Τον μαχαίρωσαν πισώπλατα σε ανοιχτό χώρο
Χρειάζεται χρόνος για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Πήγασος»-Αναμένεται επιβεβαιωτική γεώτρηση
Πάνω από 3.000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό-Εφαρμόζει μέτρα για τα προβλήματα με μετανάστες το Υφυπουργείο