Τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «51 χρόνια μετά η ζωή επιμένει» του ΓΤΠ
15:52 - 11 Ιουλίου 2025

Τελέστηκαν την Πέμπτη, από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, τα εγκαίνια της έκθεσης-αφιέρωμα «51 χρόνια μετά η ζωή επιμένει», που διοργανώνει στο Παλαιό Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) με αφορμή τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η έκθεση περιλαμβάνει τρεις χωριστές φωτογραφικές εκθέσεις, που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο: «Τα Παράθυρα της Αμμοχώστου» της Κάτιας Χριστοδούλου, «Όταν το όμορφο παρελθόν συναντά το τραγικό παρόν» του Τάσου Δημητριάδη, και «Στη Σκιά της Πράσινης Γραμμής» του Ανώτερου Φωτογράφου του ΓΤΠ Σταύρου Ιωαννίδη.
Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων έγινε και η πρώτη προβολή της ταινίας μικρού μήκους παραγωγής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) «Η Κυρά της Λαπήθου». Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, αφηγείται με ευρηματικό τρόπο την πραγματική ιστορία της Ευφροσύνης Προεστού, της γενναίας γυναίκας που φρόντισε 12 εγκλωβισμένους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής με μοναδικά όπλα τη δύναμη ψυχής και την ανιδιοτελή αγάπη της.
Παράλληλα, προβλήθηκε και η νέα σύντομη παραγωγή του ΓΤΠ «Η Ζωή Επιμένει», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σταύρου Παμπαλή, η οποία φωτίζει την αθέατη πραγματικότητα της Πράσινης Γραμμής.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών Κωσταντίνος Ιωάννου αναφερόμενος στη συμπλήρωση 51 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής τόνισε ότι «παρά τα χρόνια που πέρασαν, η μνήμη παραμένει ζωντανή και η διεκδίκηση αταλάντευτη. Δεν λησμονούμε και δεν παραιτούμαστε από το όραμα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας».
Αναφέρθηκε επίσης στη διαχρονική αξία της Κυράς της Λαπήθου ως προτύπου ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «ο εξευτελισμός και οι βιαιοπραγίες δεν ήταν αρκετά για να λυγίσουν την Ευφροσύνη Προεστού. Με το μεγαλείο της συνείδησης και τον ηρωισμό της, αναγνωρίζεται δίκαια ως μια εμβληματική μορφή της Κύπρου μας».
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι ότι οι φωτογραφικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στον χώρο καταθέτουν τις δικές τους σιωπηλές μαρτυρίες, προσθέτοντας ότι μέσα από τις εικόνες της Αμμοχώστου και της Λευκωσίας, από το Βαρώσι και την οδό Ερμού, οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν μνήμες, συναισθήματα και την πικρή αλήθεια του διχασμού.
Η Διευθύντρια του ΓΤΠ Αλίκη Στυλιανού είπε ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ως κεντρικός φορέας επικοινωνίας του κράτους προσπαθεί με συνέπεια να εκπληρώνει την αποστολή του, καταγράφοντας όλα όσα συνθέτουν το ψηφιδωτό της μνήμης του τόπου, της πολιτιστικής του κληρονομιάς και της ταυτότητας του.
Πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη δημιουργία της ταινίας αυτής προέκυψε μέσα από την ανάγκη να αναδειχθούν ιστορίες ανθρώπων που μέσα στο σκοτάδι της τουρκικής εισβολής του 1974 φώτισαν και φωτίζουν ακόμη τον δρόμο μας με την ψυχική τους δύναμη και την ηθική τους ακεραιότητα.
Εξήγησε ότι με την επιλογή της τεχνικής του κινουμένου σχεδίου για την απόδοση αυτής της ιστορίας δόθηκε περισσότερος χώρος στη μνήμη και το συναίσθημα. «Για να δούμε την Κυρά της Λαπήθου όχι μόνο όπως ήταν, αλλά όπως την κουβαλάμε μέσα μας. Κι έτσι η ιστορία της να περάσει στις νέες γενιές με ευαισθησία και αλήθεια», είπε.
Στην τελετή παρέστησαν οι 11 από τους 12 εγκλωβισμένους στρατιώτες που βρήκαν καταφύγιο στην Ευφροσύνη Προεστού την 6η Αυγούστου 1974.
Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 11 έως τις 29 Ιουλίου 2025, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 και Σάββατο από τις 10:00 μέχρι τις 12:00.
Πηγή: ΚΥΠΕ
