Στις γυναίκες θύματα της εισβολής αναφέρθηκε η Α. Ατταλίδου σε συνεδρία της Κ.Σ Γαλλοφωνίας
15:49 - 11 Ιουλίου 2025

Στα μεγαλύτερα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974, τις γυναίκες, αναφέρθηκε η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατά τη χθεσινή συνεδρία του Δικτύου Γυναικών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (Κ.Σ Γαλλοφωνίας).
Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 50ης Συνόδου της Κ.Σ. Γαλλοφωνίας, που φιλοξενεί το Γαλλικό Κοινοβούλιο, στο Παρίσι, μεταξύ 9 και 13 Ιουλίου 2025.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συζήτηση προσχεδίου ψηφίσματος του Δικτύου για την προστασία των γυναικών και κοριτσιών στις εμπόλεμες συγκρούσεις, η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου, ως χώρας που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος και κατοχή.
Συγκεκριμένα, η κ. Ατταλίδου επισήμανε ότι οι γυναίκες της Κύπρου ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974. Οι Κύπριες γυναίκες, τόνισε η κ. Ατταλίδου, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και υπέστησαν το χειρότερο έγκλημα του πολέμου, τους βιασμούς εκατοντάδων γυναικών και κοριτσιών όλων των ηλικιών.
Η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε, τέλος, ότι τα εγκλήματα κατά των γυναικών σε πολεμικές συγκρούσεις πρέπει να τύχουν αυστηρότερης αντιμετώπισης και ότι πρέπει να επιδεικνύεται μηδενική ανοχή στους εγκληματίες που τα διαπράττουν, χρησιμοποιώντας τα ως όπλο κατά του αντιπάλου τους.
Εξάλλου, στο πλαίσιο συζήτησης για τις δράσεις που αναλαμβάνονται, με στόχο την προώθηση της ισότητας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στα κράτη μέλη της Γαλλοφωνίας, η κ. Ατταλίδου αναφέρθηκε στην υιοθέτηση στην Κύπρο σειράς νομοθετημάτων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής τους, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.
Επισημαίνοντας, τέλος, τον περιορισμένο αριθμό εκλελεγμένων γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κ. Ατταλίδου, υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
