Βαριές πολιτικές ευθύνες έδειξε η Επιτροπή στους υπουργούς Αναστασιάδη για ΤΑΚΑΤΑ-Άδειασε και Γενικούς Διευθυντές

Πολιτικές ευθύνες σε μία σειρά από άτομα που διατέλεσαν Υπουργοί Μεταφορών εντόπισε η Ερευνητική Επιτροπή για τους ΤΑΚΑΤΑ, στο πόρισμα που παρέδωσε το πρωί της Δευτέρας στον Γενικό Εισαγγελέα, καθώς και ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων των γενικών διευθυντών του Υπουργείου. Σημειώνεται ότι ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσαν ο νυν και οκτώ πρώην υπουργοί του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων, καλύπτοντας μία μακρά περίοδο, οι οποίοι ερωτήθηκαν αναφορικά με το κατά πόσον είχαν γνώση του ζητήματος των ΤΑΚΑΤΑ και τον ρόλο τους στη διαχείρισή του. Η Επιτροπή εντόπισε «βαριά πολιτική ευθύνη», σχολιάζοντας ότι ουδείς εξ αυτών την αναγνώρισε και την ανέλαβε, με το πρόσχημα ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τους αερόσακους. Ωστόσο, θεωρεί ότι πρόκειται για αιτιάσεις, καθώς η ευθύνη των υπουργών είναι αντικειμενική, ενώ υποδεικνύει ότι «αν τα πρόσωπα στην κορυφή της πολιτικής και κοινωνικής πυραμίδας δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, τότε ενθαρρύνουν την εδραίωση γενικής και πολιτικής ασυδοσίας».

«Αποτελεί εύρημα της Επιτροπής ότι υπουργοί της περιόδου 2013-2023, έχουν βαριά πολιτική ευθύνη, την οποία όμως ουδείς εξ αυτών αναγνώρισε και ανέλαβε», όπως αναφέρθηκε. Και αυτό, με το πρόσχημα, ότι ουδείς τους ενημέρωσε για το πρόβλημα με τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ και τον τρόπο με τον οποίο το Τμήμα Οδικών Μεταφορών αντιμετώπισε το πρόβλημα. Αν το γνώριζαν, προέβαλαν, ασφαλώς και θα το αντιμετώπιζαν όπως αποδεδειγμένα αντιμετώπισαν για άλλα θέματα.

Η Επιτροπή θεωρεί πως πρόκειται για αιτιάσεις που παραβλέπουν αφενός ότι η ευθύνη των υπουργών είναι αντικειμενική, δεν χρειάζεται ένας υπουργός να έχει άμεσα και προσωπική ευθύνη σε ένα ζήτημα για να του καταλογιστεί ευθύνη και αφετέρου, αν τα πρόσωπα στην κορυφή της πολιτικής και κοινωνικής πυραμίδας δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, τότε ενθαρρύνουν την εδραίωση γενικής και πολιτικής ασυδοσίας. «Και με την μη ανάληψη της ευθύνης, δεν καλλιεργείται η πραγματική εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και τους πολιτειακούς θεσμούς», τονίστηκε.

Κατά την επίμαχη περίοδο, από το 2013 μέχρι το 2023, ήταν για δύο μήνες υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων (όπως ονομαζόταν τότε) ο Ευθύμιος Φλουρέντζος. Μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης, ανέλαβε το Υπουργείο ο Τάσος Μητσόπουλος, ο οποίος μετακινήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας τον Μάρτιο του 2014 και λίγες μέρες μετά κατέρρευσε στο γραφείο του και πέθανε στο νοσοκομείο. Ακολούθως, στην δεκαετία Αναστασιάδη, διετέλεσαν υπουργοί ο Μάριος Δημητριάδης από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, η Βασιλική Αναστασιάδου από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και ο Γιάννης Καρούσος από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Στην Επιτροπή κατέθεσαν επίσης η νυν γενική διευθύντρια και έξι πρώην γενικοί διευθυντές του Υπουργείου Μεταφορών. «Θλιβερή διαπίστωση της Επιτροπής για τους πέντε από τους έξι πρώην γενικούς διευθυντές, είναι η ευκολία με την οποία προέβαλαν την αφοπλιστική δικαιολογία πως ούτε και αυτοί γνώριζαν για το πρόβλημα με τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ ή γενικά για τις ακινητοποιήσεις και για τον τρόπο αντιμετώπισης τους από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, καθότι δεν τους κοινοποιήθηκαν οι σχετικές εκθέσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και ούτε ασκούσαν εποπτεία.

«Παραβλέπουν, όμως, ότι με τις δικαιολογίες αυτές, αναγνωρίσαν ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ως γενικών διευθυντών του Υπουργείου και σχετικά παραπέμπουμε στα καθήκοντα και ευθύνες που ανέλαβαν με τον διορισμό τους. Ότι δηλαδή ανέλαβαν την ευθύνη για την άρτια και αποτελεσματική οργάνωση, διεύθυνση και εποπτεία των δραστηριοτήτων των τμημάτων και υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς και τον απαραίτητο συντονισμό. Ευθύνη την οποία ουσιαστικά οι ίδιοι αναγνώρισαν ότι απέτυχαν να εκπληρώσουν», τόνισε.

Σημειώνεται ότι, στην περίοδο που καλύπτεται, διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Υπουργείου ο Ευστάθιος Χαμπουλλάς από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2004, ακολούθως ο Μάκης Κωνσταντινίδης από τον Δεκέμβριο του 2004 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ο Αλέκος Μιχαηλίδης (αρχικά ως αναπληρωτής) από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, ο Σταύρος Μιχαήλ από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, ο Γιάννης Νικολαΐδης (νυν γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Πρόνοιας) από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 ως αναπληρωτής και ο Αντώνης Κουτσουλλής από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι τον Οκτώβρη του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής-Εισηγείται ποινικά αδικήματα για τρείς και πειθαρχικά σε πέντε

Δειτε Επισης

Οι ομοιότητες των υποθέσεων Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου-Πώς ισχυρίζονταν ότι είναι «αθώες»
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία ο 39χρονος Κωνσταντίνος Αθανασίου
Ανείπωτη τραγωδία στην Ελλάδα-Πατέρας έκανε όπισθεν και σκότωσε το δίχρονο παιδί του
«Επίθεση άνευ όπλων» χαρακτήρισε τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ-Πάει στη Νέα Υόρκη για να παραπονεθεί
Παράνομο κρίθηκε το διάταγμα κατακράτησης τεκμηρίων από οικία δεσμοφύλακα-Απορρίφθηκαν οι θέσεις της Εισαγγελίας με... παρατηρήσεις
«Ζήλευε τα αδέλφια της»-Η μητέρα της Μουρτζούκου δήλωσε ότι υποψιαζόταν ότι είχε σκοτώσει την άλλη της κόρη
Πάνω από 100 αιτήσεις ασύλου Σύρων απορρίφθηκαν, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια
Για επικοινωνιακά τεχνάσματα κατηγορεί τον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ Λάρνακας
«Ακλόνητη» υποστήριξη της Άγκυρας στα «δύο κράτη»-Κατηγορίες Γιλμάζ για τις διώξεις σφετεριστών
Οι θάνατοι των βρεφών της Ειρήνης την έφεραν κοντά με τη μητέρα του Παναγιώτη-Πέθανε λίγο μετά από έντονο καβγά τους