Δεκατέσσερα χρόνια από την έκρηξη στο Μαρί-Η Κύπρος τιμά τη μνήμη των 13 θυμάτων
07:01 - 11 Ιουλίου 2025

Η Κύπρος μνημονεύει σήμερα τα 13 θύματα της έκρηξης στο Μαρί, η οποία σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2011 και βύθισε τη χώρα στο πένθος.
Στις 8 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί και θα εκφωνήσει επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των ηρώων του Μαρί στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", στο Μαρί, παρουσία και της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου.
Στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ, στην Κοφίνου. Στεφάνια θα καταθέσουν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και η Πρόεδρος της Βουλής.
Από την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πολεμοφόδια στη Ναυτική Βάση 'Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης' έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ανακήρυξε σε ήρωες του 13 ανθρώπους που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, ενώ η δικαιοσύνη επέβαλε ποινές σε όσους κρίθηκε ότι είχαν ευθύνες για την τραγωδία.
Οι τρεις φονικές εκρήξεις, με πιο ισχυρή αυτήν γύρω στις πέντε και μισή το πρωί, στα εμπορευματοκιβώτια που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, συγκλόνισε το παγκύπριο.
Η ναυτική βάση ισοπεδώθηκε, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός καταστράφηκε με σημαντική επιβάρυνση στην οικονομία ενώ οι κοινότητες που γειτνιάζουν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
ΔΗΣΥ: Το Μαρί δεν ήταν απλώς ένα ατύχημα, ήταν μια εθνική πληγή
Η 11η Ιουλίου 2011 θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας για το που μπορεί να οδηγήσει η εγκληματική αμέλεια και η αλληλουχία ιδεολογικών αγκυλώσεων, πολιτικών αυτοσχεδιασμών και σοβαρών παραλείψεων.
Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» ήταν μια καταστροφή άνευ προηγουμένου που άφησε πίσω της 13 αθώους νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μια χώρα βυθισμένη στο σκοτάδι — κυριολεκτικά και συμβολικά.
Η έκρηξη στο Μαρί δεν συγκλόνισε μόνο την κοινωνία· επέφερε και ένα βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία των πολιτειακών θεσμών.
Σήμερα, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, τίποτα δεν μπορεί να αποκαταστήσει την απώλεια των 13 Ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος, ούτε τη σωματική και ψυχική οδύνη των τραυματιών που θα τους συνοδεύει για πάντα. Τους τιμούμε με σεβασμό, ευγνωμοσύνη και υπόσχεση: να μην ξεχαστούν.
Αποτελεί καθήκον όλων μας, και ιδιαίτερα των πολιτικών δυνάμεων, να διασφαλίσουμε υπεύθυνη, διαφανή και ασφαλή διακυβέρνηση. Να χαράσσουμε εξωτερική πολιτική με σοβαρότητα και πρόνοια, ώστε να μη βιώσουμε ποτέ ξανά παρόμοια εθνική τραγωδία.
Το Μαρί δεν ήταν απλώς ένα ατύχημα. Ήταν μια εθνική πληγή και οφείλουμε να τη θυμόμαστε, για να μην την επαναλάβουμε ποτέ.
ΑΚΕΛ: Καθήκον του Κράτους να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν ξανά ζωές σε τέτοιες τραγωδίες
«Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη των δεκατριών θυμάτων της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, μελών της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η σημερινή μέρα υπενθυμίζει ότι η ασφάλεια και η προστασία όσων υπηρετούν την πατρίδα είναι αδιαπραγμάτευτο χρέος της Πολιτείας. Καθήκον του Κράτους είναι να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να χαθούν ξανά ζωές σε τέτοιες τραγωδίες», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.
Οικολόγοι : Τα μνημόσυνα, οι εκδηλώσεις τιμής και η ημέρα μνήμης δεν αποτελούν συγχωροχάρτι
Σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι αναφέρουν πως, «δεκατέσσερα χρόνια κλείνουν φέτος από τον μαύρο Ιούλη του 2011 και την φονική έκρηξη στο Μαρί, που άφησε πίσω της 13 νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές. Τα μνημόσυνα, οι εκδηλώσεις τιμής και η ημέρα μνήμης δεν αποτελούν συγχωροχάρτι. Η τραγωδία στο Μαρί απέδειξε ότι οι παθογένειες αυτού του κράτους μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές».
Παράλληλα προσθέτει πως, «η εξεταστική επιτροπή Πολυβίου, τότε, εντόπισε ακόμη και τα βαθύτερα αίτια της καταστροφής που αφορούν τα τεράστια ελλείματα στο κράτος δικαίου και την χρηστή διοίκηση, αλλά αυτά δεν εξετάστηκαν ποτέ, και όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση κλείστηκε και αυτό το πόρισμα στα συρτάρια».
«Από αυτή την εμπειρία και από άλλες που ακολούθησαν ως Κίνημα Οικολόγων καταλήξαμε να καταθέσουμε πρόταση για υποχρεωτική υιοθέτηση και εφαρμογή των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών», αναφέρεται ακόμη.
«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους οικείους των θυμάτων της έκρηξης του Μαρί. Υπόσχεσή μας είναι πως δεν θα σταματήσουμε να θυμόμαστε την καταστροφή, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να ζητούμε στήριξη των συγγενών των θυμάτων. Και κυρίως δεν θα σταματήσουμε ποτέ να απαιτούμε να αλλάξουν τα κακώς έχοντα σε αυτόν τον τόπο», καταλήγει η ανακοίνωση.
