Επικεντρώθηκε στα οδοφράγματα, προσέκρουσε σε… τουρκοφράγματα η Ολγκίν

Η αντίστροφη μέτρηση για την άτυπη πενταμερή της Νέας Υόρκης ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής επίσκεψης της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ την Πέμπτη. Η παρουσία της προσωπικής απεσταλμένης στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες αξιολογείται ως παραγωγική, καθώς κατέβαλε αρκετές προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να καταγραφούν εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, αν και βρέθηκε αντιμέτωπη με την τουρκική αδιαλλαξία, καθώς δεν διαφάνηκε οποιαδήποτε αλλαγή στάσης από την πλευρά του Ερσίν Τατάρ.

Παρά την ελπίδα της Κυβέρνησης ότι θα μπορούσε στην πολυμερή να συζητηθεί και η ουσία του Κυπριακού, φαίνεται πως η κ. Ολγκίν έριξε όλο της το βάρος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και δη στη διάνοιξη σημείων διέλευσης. Τα οδοφράγματα είναι το μέτρο εκείνο που θα μπορούσε να γίνει άμεσα αισθητό και μεγάλο μέρος των συζητήσεών της επικεντρώθηκε σε αυτό. Μάλιστα επισκέφθηκε και κάποια από τα σημεία που συζητούνται, ώστε να διαμορφώσει και εικόνα επί του εδάφους.

Θα φανεί αν η επιμονή της θα μεταφραστεί σε κάποιο αποτέλεσμα ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παραμένει αρνητική για το Πυρόι και τα Κόκκινα, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συγκαταθέσει στη δημιουργία διαδρόμου, εννοώντας το πέρασμα από την Αθηένου μέσω Πυροϊου προς Αγλαντζιά, καθώς δεν βλέπει κάποια σκοπιμότητα στην ύπαρξη διελεύσεων που δεν προσφέρουν κάποιο χειροπιαστό όφελος στο ψευδοκράτος. «Θέλετε να περνάτε από τα εδάφη μου. δεν είναι δυνατόν να δώσουμε άδεια σε διάδρομο», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η πρότασή του αφορά τη Μια Μηλιά και τη Λουρουτζίνα.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην πολυμερή, ενδεχομένως να πέσει ξανά στο τραπέζι και η πρόταση για ένα νέο σημείο διέλευσης πεζών, κοντά στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας. Πρόκειται για μία ιδέα που φαίνεται να έχει υποστηρικτές και στις δύο πλευρές αλλά όποτε τέθηκε από τον Πρόεδρο ο Τατάρ εμφανιζόταν αρνητικός χωρίς κάποια ξεκάθαρη αιτιολόγηση, σε αντίθεση με τα δύο σημεία που προτείνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για τα οποία βρίσκει δικαιολογίες ότι δεν δέχεται ο κατοχικός στρατός, αποτελούν «τράνσιτ διελεύσεις» κτλ. Στην εξίσωση μπορεί να προστεθεί και το ζήτημα της Πύλας, το οποίο έχει τελματώσει λόγω της μη εφαρμογής της συμφωνίας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν περιθώρια συζήτησης και για άλλα δύο ΜΟΕ χωρίς πραγματική πρόοδο, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποτέλεσμα της διευρυμένης συνάντησης εάν προέκυπτε κάποια συμφωνία και έγιναν και για αυτά συζητήσεις κατά την παρουσία Ολγκίν στην Κύπρο. Ωστόσο, τόσο το φωτοβολταϊκό πάρκο στη νεκρή ζώνη, όσο και η αποναρκοθέτηση, έχουν μείνει επίσης πίσω, λόγω των αξιώσεων και των ενστάσεων της τουρκικής πλευράς.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου δήλωσε ότι η δική μας πλευρά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τα έξι θέματα που συμφωνήθηκαν στη Γενεύη -για τα οποία έχουν όλοι δεσμευτεί ενώπιον του ΓΓ- να υλοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πάρα πολλές προτάσεις ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα ή αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προβεί και σε επιπρόσθετες προτάσεις. Επανέλαβε ότι εμείς συνεχώς προσπαθούμε να πετύχουμε την υλοποίηση των όσων έχουμε δεσμευτεί ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ, προσθέτοντας ότι «αν σε κάποια από αυτά τα θέματα δεν επιτευχθεί πρόοδος δεν είναι υπαιτιότητα της πλευράς μας».

Παράλληλα, παρά το γεγονός πως είναι παραδεκτό από όλους ότι με τις παράνομες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα να πλησιάζουν δεν αναμένεται να συναινέσει η τουρκική πλευρά σε ενέργειες που να μας φέρνουν πιο κοντά σε επανέναρξη των συνομιλιών, η Κυβέρνηση επαναβεβαιώνει ότι αυτός παραμένει ο δικός της αμετάθετος στόχος και αναμένεται να επιδιώξει αυτή τη συζήτηση. «Στη Νέα Υόρκη μέγιστη επιδίωξη είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, που αυτή είναι η επιδίωξη και η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία καταβάλλει και κατά τις συναντήσεις που έχει με όλους τους εμπλεκόμενους, τότε η αμέσως επόμενη επιδίωξη είναι να σημειωθούν βήματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών», είπε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Είναι ξεκάθαρο πως οι προσδοκίες εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλές. Ο Ερσίν Τατάρ μιλά για «κυριαρχική ισότητα» και «τρία άλφα», όταν αποφασίζει να μιλήσει για την ουσία του Κυπριακού, ενώ από πλευράς Άγκυρας δεν έχουν σταλεί οποιαδήποτε θετικά μηνύματα. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι βέβαια να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία μέσω των Ευρωτουρκικών, γεγονός που οδήγησε και στη συζήτηση του Κυπριακού μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Εμμανουέλ Μακρόν πριν από λίγες ημέρες. Ακόμη, όμως, δεν υπήρξε συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με την τουρκική πλευρά. Ο Τατάρ αρνήθηκε να τον συναντήσει όταν επισκέφθηκε την Κύπρο, λέγοντας πως η ΕΕ δεν είναι μέρος της διαδικασίας αλλά η Άγκυρα κάποια στιγμή θα τον δει, ακριβώς επειδή ενδιαφέρεται για τα Ευρωτουρκικά. Ωστόσο αυτή η συζήτηση δεν θα γίνει πριν από την πολυμερή διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Μ. Κεραυνός: Ενίσχυση προστασίας χρηματοπιστωτικού συστήματος με τη Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων
Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων του Μαρί-«Ήταν όλα εγκληματικά και εσκεμμένα, ο πόνος και η απώλεια μένει»
Η παράνομη δίωξη του Σενέρ Λεβέντ ενώπιον της ΕΕ με παρέμβαση Μαυρίδη
Καταδικάζει την πολιτική δίωξη του Σενέρ Λεβέντ το Άλμα
Περιπολία των Φοινικούδων από μέλη της αντιοχλαγωγικής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης της παράνομης δίωξης Σενέρ Λεβέντ από τη Βουλή
Τα κόμματα για τη συμπλήρωση 14 ετών από τη φονική έκρηξη στο Μαρί
N. Xριστοδουλίδης για Μαρί: Απευθύνω δημόσια συγνώμη, υπόσχεση για μη επανάληψη τέτοιων λαθών και παραλήψεων
Δεκατέσσερα χρόνια από την έκρηξη στο Μαρί-Η Κύπρος τιμά τη μνήμη των 13 θυμάτων
Ηχηρό μήνυμα Σενέρ Λεβέντ-«Δεν θα παραδοθώ στον φασισμό και τον κατακτητή, η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη»