Προτάσεις ΔΗΚΟ στον Πρόεδρο στην σκιά της απόφασης του ΕΔΑΔ
16:33 - 10 Ιουλίου 2025

Επτά προτάσεις κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, το Δημοκρατικό Κόμμα, στη σκιά της καταδικαστικής απόφασης του ΕΔΑΔ στην Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα από απόφαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, να αναστείλει ποινική δίωξη γνωστού πολιτικού προσώπου που καταγγέλθηκε από 28χρονη για υπόθεση βιασμού και στην οποία, γίνεται αναφορά από το ΕΔΑΔ στον Σάββα Αγγελίδη.
Το ΔΗΚΟ κατέθεσε επτά προτάσεις, με σκοπό την προστασία των θυμάτων και τη θεσμική διαχώριση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών, και απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυτούσια η ανακοίνωση
Το Δημοκρατικό Κόμμα καταθέτει 7 ουσιαστικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις που ενισχύουν την προστασία των θυμάτων και την θεσμική διαχείριση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών.
Επισυνάπτουμε (1) Σχετική επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και σχετικές δηλώσεις της Αναπληρώτριας Προέδρου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.
«Προτάσεις για την Ενίσχυση της Θεσμικής Διαχείρισης Υποθέσεων Σεξουαλικής Κακοποίησης και Βιασμού και της προστασίας των θυμάτων»
Ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία έχει συγκλονιστεί από την πρόσφατη καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ στην πολύκροτη υπόθεση αναστολής ποινικής δίωξης σε υπόθεση βιασμού.
Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη. Τα θύματα απαιτούν σεβασμό.
Για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα δικαιοσύνης και την αποκατάσταση του κύρους των θεσμών, το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει μια σειρά από μέτρα για τη σωστή διαχείριση των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών και την μεταχείριση των θυμάτων.
Αυτά τα μέτρα μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν.
Το Δημοκρατικό Κόμμα εισηγείται:
- Οπτικογραφημένες καταθέσεις παραπονούμενων
(εκκρεμεί σχετική πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ στη Βουλή)
Αυτή η πρακτική θα βάλει τέρμα στις δήθεν αντιφάσεις της μαρτυρίας των θυμάτων.
Η πρακτική της οπτικογραφημένης κατάθεσης χρησιμοποιείται σε όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με πολύ καλά αποτελέσματα.
- Με την καταγγελία να δίδεται άμεσα εξειδικευμένη στήριξη στα θύματα από ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό και σε κάθε επαφή τους με διωκτικές αρχές.
Την υπηρεσία αυτή μπορεί να την παρέχουν ΜΚΟ όπως πχ ΣΠΑΒΟ
- Αξιολόγηση υποθέσεων και καταθέσεων θυμάτων από πολυθεματική ομάδα η οποία θα απαρτίζεται από:
(α) της νομικής υπηρεσίας,
(β) ψυχολόγο
(γ) εκπρόσωπο της αστυνομίας και
(δ) κοινωνικούς λειτουργούς
Η Επιτροπή θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς τη νομική υπηρεσία και ρόλο στήριξης των θυμάτων.
- Να παρέχεται η ευχέρεια για την μαρτυρία των θυμάτων στην ακροαματική διαδικασία από άλλη τοποθεσία ούτως ώστε να μην βρίσκονται στον ίδιο χώρο με κατηγορούμενο και να προστατεύονται ευάλωτα θύματα.
Ήδη χρησιμοποιείται αυτή η πρακτική στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών όπου τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι τους και συνδέονται μέσω συστήματος με τα δικαστήρια.Από τότε που εφαρμόζεται αυτή η πρακτική η νομική υπηρεσία κρίνει ότι αυξήθηκε η αξιοπιστία της μαρτυρίας των θυμάτων επειδή απελευθερώνονται από το άγχος της παρουσίας στην αίθουσα των δικαστηρίων.
- Σύσταση μικτής επιτροπής που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους
(α) της Νομικής Υπηρεσίας
(β) του Υπουργείου Δικαιοσύνης και
(γ) την συμβουλευτική επιτροπή για τη βία στην οικογένεια
για τον καθορισμό κριτήριων και διαδικασιών:
- για την αξιολόγηση καταγγελιών για την βία στην οικογένεια και έναντι γυναικών αλλά και
- των αποφάσεων για τη δίωξη ή την αναστολή ποινικής δίωξης για ποινικά αδικήματα που αφορούν τη βία στην οικογένεια και έναντι γυναικών
- Το παραπονούμενο πρόσωπο να ενημερώνεται για τους λόγους αναστολής με αιτιολογημένη απόφαση (ως προνοεί σχετική ευρωπαϊκή οδηγία).
- Να υπάρχει δικαίωμα επαναξιολόγησης της απόφασης αναστολής ποινικής δίωξης για σοβαρά αδικήματα (ως προνοεί σχετική ευρωπαϊκή οδηγία).
