Αλλάζει η δομή στη δικαστική εξουσία, δημιουργείται νέο Διοικητικό Εφετείο-Οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Βουλή

Με την ψήφιση τεσσάρων νομοθεσιών μεταξύ των οποίων και της 21ης Τροποποίησης του Συντάγματος από την Ολομέλεια της Βουλής, τίθεται σε εφαρμογή μια ευρείας κλίμακας μεταρρύθμιση στη δομή της δικαστικής εξουσίας στην Κύπρο.

Υπέρ ψήφισαν όλοι οι παρόντες Βουλευτές εκτός από τον Βουλευτή Λεμεσού Ανδρέα Θεμιστοκλέους που τήρησε αποχή.

Οι νέες ρυθμίσεις, στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και στη θεσμική αποφόρτιση των υφιστάμενων δικαστικών σωμάτων.

Η πιο ουσιαστική αλλαγή αφορά τη δημιουργία Διοικητικού Εφετείου ως αυτόνομου δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο αναλαμβάνει την αναθεωρητική δικαιοδοσία σε διοικητικές υποθέσεις. Έτσι, το σημερινό Εφετείο θα επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά σε υποθέσεις αστικής και ποινικής φύσεως.

Ταυτόχρονα, επανακαθορίζεται η δικαστική ιεραρχία μέσω της δημιουργίας δύο κορυφαίων δικαστικών σωμάτων με διακριτές αρμοδιότητες. Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο υπάγονται πλέον το Διοικητικό Δικαστήριο, το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας και το νέο Διοικητικό Εφετείο, ενώ στο Ανώτατο Δικαστήριο υπάγονται τα επαρχιακά, τα ειδικής δικαιοδοσίας δικαστήρια και το Εφετείο.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης τη σύσταση δύο ανώτατων δικαστικών συμβουλίων: του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστικού Συμβουλίου, που θα είναι αρμόδιο για τα διοικητικά δικαστήρια, και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, που θα επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη. Οι αποφάσεις κάθε συμβουλίου θα μπορούν να ελέγχονται από το αντίστοιχο δευτεροβάθμιο σώμα σε περιπτώσεις ένστασης.

Επιπλέον, με τροποποίηση του σχετικού νόμου, προβλέπεται ότι εκκρεμούσες υποθέσεις δευτεροβάθμιας αναθεωρητικής δικαιοδοσίας, οι οποίες είχαν καταχωρισθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021 και βρίσκονται στο Εφετείο χωρίς έκδοση απόφασης, θα μεταφερθούν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Παρόμοια πρόνοια υιοθετήθηκε και για τις εκκρεμείς προσφυγές κατά αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, οι οποίες θα παραπεμφθούν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστικό Συμβούλιο.

Σημαντικές αλλαγές αφορούν και τα κριτήρια διορισμού στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς πλέον δεν απαιτείται συνδυασμένη εξειδίκευση σε Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο, αλλά γνώση σε ένα από τα δύο. Επίσης, επεκτείνονται οι περιπτώσεις στις οποίες δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου δύναται να δικάσει μόνος του υπόθεση, ενώ ορίζεται ρητά ότι οι δικαστές του Διοικητικού Δικαστηρίου δεν θα είναι εναλλάξιμοι.

Υπέρ των τεσσάρων νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης τάχθηκε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, σημειώνοντας πως ο ΔΗΣΥ «επιλέγει σταθερά τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και χρόνια με στόχο η Δικαιοσύνη να λειτουργεί πιο ευέλικτα, ορθά, δίκαια και αποτελεσματικά.

Τόνισε ότι απαιτείται συνεχής εκσυγχρονισμός, αναφέροντας πως τα υπό ψήφιση νομοσχέδια εντάσσονται σε μια μακρά πορεία μεταρρύθμισης, «όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος». Επεσήμανε τέλος ότι το κοινοβούλιο πρέπει να επιδεικνύει πολιτική συνέπειας και τόλμης και κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις αλλαγές, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου.

Υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης τάχθηκε επίσης ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, τονίζοντας πως πρόκειται για συνέχεια μιας μακράς προσπάθειας που στηρίζεται στο Σύνταγμα, σε διεθνείς υποχρεώσεις και στην ανάγκη εμπέδωσης του κράτους δικαίου στην Κύπρο.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και πρέπει να υιοθετηθούν σύγχρονες τάσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, εκεί όπου –όπως είπε– «ταλαιπωρούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης». Επεσήμανε ότι θεσμοθετήθηκαν Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο, τα οποία παραμένουν ανενεργά, και κάλεσε τις υπόλοιπες δύο εξουσίες να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης των αναγκαίων αλλαγών.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε πως η τροποποίηση του Συντάγματος συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της λειτουργίας του διοικητικού δικαστικού συστήματος και της συνολικής απονομής δικαιοσύνης. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η προηγούμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν ενότητα και ειλικρινή βούληση, ώστε να ξεκινήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει το κράτος δικαίου και την απονομή της δικαιοσύνης στην πράξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας το βίντεο των Antifa με τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ
Διακομιδή ενός προσώπου από αλιευτικό σκάφος-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
ΕΔΔΑ: Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων του αιτητή στην υπόθεση Sakkou v. Cyprus
M. Χαρτσιώτης: Οι νόμοι για Διοικητικό Δικαστήριο ενισχύουν διαφάνεια και αποτελεσματικότητα
Πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις-Προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα
Άγριο έγκλημα στον Κάρδαμο Ροδόπης-21χρονη μαχαίρωσε και σκότωσε 66χρονο, εντοπίστηκε την αυλή του
Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι του δημοσιογράφου, Γιάννη Πρετεντέρη
Πράσινο Ολομέλειας για τα νομοσχέδια για ίδρυση της Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος του, κατέπεσε σε χαράδρα τριών μέτρων και κατέληξε σε αυλή σπιτιού