Το 2026 στη Βουλή η ειδική νομοθεσία για αναπηρία-Βάλλουν κατά Υφυπουργείου Πρόνοιας οι οργανώσεις
Φοινιώ Σάββα 15:57 - 01 Ιουλίου 2025

Την έντονη ενόχληση του αναπηρικού κινήματος προκάλεσε η ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γιάννη Νικολαΐδη, ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για την ειδική νομοθεσία για θέματα αναπηρίας προγραμματίζεται το πρώτο τρίμηνο του 2026. Κάτι που σημαίνει ότι οι συζητήσεις είναι αδύνατο να ξεκινήσουν πριν το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, άρα η ψήφιση και η εφαρμογή της νομοθεσίας υπολογίζεται εντός του 2027, κάτι που αντιβαίνει της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι εντός του 2025 θα ψηφιστεί. Το αναπηρικό κίνημα επεσήμανε πως υπάρχουν άτομα που ζουν σε εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης, λόγω του ότι δεν λαμβάνουν στήριξη από το κράτος, ενώ τονίστηκε πως «δεν θα πεθάνουν κι άλλοι γονείς με την έγνοια τι θα γίνουν τα παιδιά τους».
Το θέμα της ειδικής νομοθεσίας για την αναπηρία τέθηκε εκ νέου προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, σε συνέχεια συζήτησης που είχε ανοίξει παρουσία και της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου, τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη νέα συνεδρία, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου, Γιάννης Νικολαΐδης, σημείωσε πως έχουν διανύσει αρκετό δρόμο, λόγω των διαδικασιών που έγιναν μέχρι στιγμής, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπάρξει μείωση υφιστάμενων δικαιωμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα στους δύο ΑμεΑ δεν λαμβάνουν επίδομα στην Κύπρο-«Η αναπηρία δεν συνεπάγεται με περιθωριοποίηση»
«Η συζήτηση είναι να επεκταθούν και ελλείψεις δεκαετιών να βρούμε τρόπο να τις θεσμοθετήσουμε και με λογικό και νούσιμο τρόπο να βρούμε τον τρόπο να τους εντάξουμε στους προϋπολογισμούς με κατάλληλο τρόπο. Έγινε πολλή δουλειά. Οι προϋπολογισμοί συζητούνται τώρα, κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο θέτει τις προτεραιότητες τους. Για το Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η προτεραιότητα όχι μέσα στις προτεραιότητες. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει άλλο ρόλο για να διασφαλίζει κάποια θέματα. Συζητούμε στη λογική και τις δυνατότητες. Αποτελεί η νέα νομοθεσία, όπως τη φανταζόμαστε μία εμβληματική δράση του προγράμματος διακυβέρνησης».
Ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε, δε, ότι βρίσκονται στο στάδιο που ως Υφυπουργείο, «θα πρέπει να επεκτείνουμε τη συζήτηση πριν να θέσουμε τυπικά το κείμενο σε δημόσια διαβούλευση, με όλες τις λεγόμενες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Έγινε μία προεργασία, όμως όπως μας είπαν και οι οργανώσεις και η Επίτροπος, θα πρέπει να γίνει συζήτηση όχι στη βάση τετελεσμένου νομοσχεδίου, αλλά στην εξ αρχής συζήτηση για να καταγραφούν οι θέσεις και να ληφθούν ουσιαστικά υπόψη. Στο καλοκαίρι που το έχουμε μπροστά μας, θα ξεκινήσουμε συζήτηση με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις. Θα κάνουμε και αυτή τη συζήτηση ως οφείλουμε. Θεωρούμε ότι μέσα από τη νομοθεσία πρέπει να ρυθμιστούν κάποια πράγματα».
Στη συνέχεια, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας προέβη σε μία επανάληψη για τις υπηρεσίες που θα ρυθμίζονται στη νέα νομοθεσία και επεσήμανε πως «πρόσβαση θέλουμε να έχει κάθε άτομο με αναπηρία που θα επιθυμεί να λάβει την υπηρεσία και γι’ αυτό το θέμα έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του κόστους, στα πλαίσια του ΘΑΛΕΙΑ και προχωρούμε τάχιστα για να το υλοποιήσουμε με την ΚΥΣΟΑ και θα βγουν κι άλλα σχέδια. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της απόφασης αυτής. Για μας, να δημιουργήσουμε το σύστημα παροχής υπηρεσιών, είναι το σημαντικότερο. Είναι αυτό που λείπει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Συνάνθρωποί μας ζουν με 500-600 ευρώ»-Άλυτο από το 2019 το ζήτημα με τις εγκρίσεις άδειας ανικανότητας
Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε και στα επιδόματα που θα αλλάξουν με τη νέα νομοθεσία. Όπως ανέφερε, πρόκειται για τα εξής:
-Επίδομα προσωπικής βοήθειας κατ’ οίκον φροντίδας, λαμβάνεται από πολλές κατηγορίες,
-Επίδομα διακίνησης,
-Επίδομα συμμετοχής ΑμεΑ σε κέντρο ημέρας,
-Επίδομα αγοράς αυτοκινήτου,
-Επιχορήγηση αγοράς τροχοκαθίσματος και αγοράς τεχνικών μέσων,
-Επιχορήγηση διακοπών,
-Έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας.
«Πρέπει να ενταχθούν σε ένα νόμο για να γνωρίζουν τι δικαιούται ο καθένας και τι όχι. Ένα σημαντικό δεδομένο, που έχει ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι η αποσύνδεση του αναπηρικού επιδόματος από το ΕΕΕ. Υπάρχουν τα επιδόματα που δίνει το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης στα άτομα με αναπηρίες που λαμβάνονται ανεξάρτητα με το εισόδημα. Το επίδομα τετραπληγίας λαμβάνεται και δεν πρέπει να είναι κάποιος ενταγμένος στο ΕΕΕ για να το λάβει. Ένα άτομο που είναι ενταγμένο στο επίδομα τετραπληγίας και λαμβάνει ΕΕΕ, λαμβάνει επιπρόσθετο βοήθημα. Το τετραπληγίας, το παραπληγίας, βαριάς κινητικής, το επίδομα τυφλού λαμβάνονται ανεξάρτητα από το ΕΕΕ. Αν ένα άτομο έχει κατηγοριοποιηθεί με οποιαδήποτε βαριάς αναπηρίας, λαμβάνει το ΕΕΕ νοουμένου ότι εμπίπτει σε αυτό».
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως «θα εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι και τους μήνες μετά για να κάνουμε το διάλογο με τις οργανώσεις. Θα έχουμε ένα κείμενο το οποίο προς το τέλος του φθινοπώρου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση».
Αυτό προκάλεσε έκπληξη στον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Καυκαλιά, ο οποίος σημείωσε πως «τον Οκτώβριο του 2024, είχατε πει ότι δεν αξιοποιήσατε το καλοκαίρι του 2024 για να είστε έτοιμοι. Τον Φεβρουάριο του 2025 είπα ότι θα ήμασταν ευτυχείς να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να έχουμε την ευχαρίστηση να ψηφίσει αυτή η Βουλή τη νομοθεσία. Τώρα μεταφέρουμε ότι η ημερομηνία που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, για όσους δεν θα βρίσκονται στο νέο Κοινοβούλιο δεν θα το ψηφίσουν. Πάμε πάρα πολύ μακριά. Δεν είναι επειδή θα είναι άλλοι εδώ, το ζήτημα είναι ότι διαιωνίζεται μία κατάσταση».
Απαντώντας στον πρόεδρο της Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου σημείωσε πως «από τη μία μεριά είναι πως το γοργό και χάρη έχει. Από την άλλη είναι ότι δεν μπορούμε να μην μπούμε σε διαβούλευση με όλες τις οργανώσεις, επειδή δεν θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».
Από πλευράς της, η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου, έκανε παρέμβαση και τόνισε πως «καταθέσαμε τις εισηγήσεις μας με πολλές εισηγήσεις από οργανώσεις. Εμείς δεν δεχόμαστε το χρονοδιάγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2026. Να κάτσουμε όλοι μαζί σε συζητήσεις. Να σταλεί προσχέδιο και σύντομα να το δούμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκε νερό στ' αυλάκι με την αποσύνδεση του επιδόματος αναπηρίας από το ΕΕΕ-Ικανοποίηση αλλά και ανησυχία
Απαντώντας, ο Γιάννης Νικολαΐδης σημείωσε πως «αν οι οργανώσεις συνέλθουν και συμφωνήσουν και είναι αποδεχτό το θέμα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Έχουμε επικρίσεις και έκθεση από την Επίτροπο Διοικήσεως ότι δεν κάναμε καλά τη δουλειά μας. Εμείς συζητήσαμε ακόμη και τον τίτλο με την ΚΥΣΟΑ. Άρα ακόμη και από το στάδιο της επεξεργασίας είμαστε μαζί, δεχόμαστε επικρίσεις».
Η κα. Ανθοπούλου, παίρνοντας εκ νέου το λόγο, σημείωσε πως «δεν θα συζητούμε για 150 χρόνια. Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2026 η Βουλή θα κλείσει λόγω εκλογών. Να αποσταλεί το προσχέδιο στις οργανώσεις, να κάτσουμε όλοι μαζί σε συζητήσεις, να συμφωνήσουμε και να καταλήξουμε. Δεν γίνεται να μην κατατεθεί. Ο κόσμος τηλεφωνεί στην ΚΥΣΟΑ και τους λέμε αρχές του 2026, επειδή λαμβάνει το απόλυτο μηδέν».
Η λειτουργός του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, Νάσια Διονυσίου, στην τοποθέτησή της, υπέδειξε πως ετοιμάστηκε μία έκθεση, μετά από παράπονο που λήφθηκε από την ΟΠΑΚ, στην οποία αναφερόταν πως εκείνο που ζητούσαν ήταν η συμμετοχή στη διαβούλευση. «Δεν μας απαντήθηκε για ποιο λόγο δεν μπορούσε να υπάρχει παράλληλη διαδικασία, με την ΚΥΣΟΑ και τις άλλες οργανώσεις. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις της ΚΥΣΟΑ όμως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και απόψεις άλλων οργανώσεων. Για το θέμα της διαδικασίας, δεν θα καθορίσουμε εμείς το θέμα της διαδικασίας».
Στη συνέχεια, η κα. Διονυσίου σημείωσε πως «εμείς ζητούμε άμεσα να κατατεθεί το προσχέδιο της νομοθεσίας, επειδή ούτε εμείς το έχουμε λάβει. Όταν θα είναι σε ένα στάδιο ολοκληρωμένης μορφής, αναμένουμε ότι θα μας σταλεί, επειδή θέλουμε να έχουμε άποψη. Μιλούμε για ένα νομοσχέδιο που ακόμη και μία λέξη να είναι λάθος, ενδεχομένως να αποκλείει άτομα με δικαιώματα. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Είναι σημαντικό ότι τα άτομα με μέτρια αναπηρία δεν λαμβάνουν οτιδήποτε, το ζήτημα της διασύνδεσης των επιδομάτων με τα εισοδήματα του συζύγου. Υπήρχε εισήγηση τροποποίησης της νομοθεσίας μέχρι τη μεγάλη νομοθεσία και δεν έγινε. Έχουμε καταγγελίες για τα επιδόματα κατ’ οίκο φροντίδας. Είχαμε εισηγηθεί να αλλάξει η νομοθεσία και μας απάντησαν μετά από αρκετό καιρό, ότι θα τα δουν στη νέα νομοθεσία. Αν η νέα νομοθεσία πάει στο 2027, υπάρχουν άτομα που στερούνται δικαιωμάτων και υπηρεσιών που χρειάζονται».
Η θέση της ΚΥΣΟΑ και η οργή των οργανώσεων
Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Θέμις Ανθοπούλου, σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πει πως εντός του 2025 θα υπήρχε νομοθεσία. «Τώρα ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει κατάθεση εντός του 2026. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει κόσμος που ζει πιο κάτω από το περιθώριο. Είμαστε υπέρ να συμμετέχουν όλες οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις και μπορεί να γίνει αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η κα. Ανθοπούλου επεσήμανε, δε, ότι «υπάρχει προσχέδιο, να αποσταλεί στις οργανώσεις, να ετοιμάσουν τα σχόλιά τους και να ορίσουμε τέσσερις συναντήσεις. Οποιαδήποτε οργάνωση δεν θέλει να συμμετέχει, μπορεί να το πει. Αυτό είναι διαβούλευση. Ένα στα δύο άτομα με αναπηρία στην Κύπρο δεν λαμβάνει στήριξη. Υπάρχει κόσμος με σοβαρές αναπηρίες που παίρνει το απόλυτο μηδέν. Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ με αυτές τις συνθήκες. Είναι εγκληματικά σκανδαλώδες πως υπάρχει αυτό το σύστημα. Μόνο η Κύπρος έχει αλλάξει το πλάνο του καθορισμού της αναπηρίας. Η Κύπρος έχει αναδιαμορφώσει δίνοντας μόνο σε τετραπληγία, παραπληγία και τύφλωση».
Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ τόνισε πως «αναμένουμε ότι την 1η Ιανουαρίου 2026 η νέα νομοθεσία να είναι σε εφαρμογή. Πρέπει όλο το αναπηρικό κίνημα να αναλάβει την ευθύνη του. Δεν είμαστε διατεθειμένοι η αναπηρία να συνεπάγεται με εξαθλίωση».
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, επεσήμανε ότι «θέλω να δηλώσω την έκπληξη και απογοήτευση για τι συμβαίνει μέχρι σήμερα. Δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι στιγμής για τα άτομα με αναπηρίες. Χάνουμε χρήσιμο χρόνο για άτομα που δεν έχουν να περάσουν το μήνα. Ένα ωφέλιμο κράτος οφείλει να καλύψει το κόστος αναπηρίας, ανεξαρτήτως αναπηρίας. Εμείς τους είχαμε ενημερώσει με επιστολή από τις 22 Μαΐου 2024 για τη νομοθετική υποχρέωση που έχουν να κάνουν διαβούλευση με τις οργανώσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σωρεία καταγγελιών για περιπτώσεις ΑμεΑ που μένουν εκτός αγοράς εργασίας-«Υπάρχει κυνηγητό»
Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπριανίδης υπέδειξε πως το Υφυπουργείο αρνήθηκε να διαβουλευτεί. «Από το Γενάρη ζητούσαμε ενημέρωση, επειδή δεν ξέραμε τίποτα για τη νομοθεσία. Δεν είχαμε καμία απάντηση. Ένιωθα ότι έκλεισε το Υφυπουργείο. Δεν άκουσα να αναφερθεί σε κόστος αναπηρίας και η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αποκαλύψει επαρκώς. Αναμένουμε υπεύθυνες πολιτικές για το κράτος πρόνοιας. Επίσης, η ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών είναι πως δεν έγινε καμία συζήτηση για τους πόρους που θα δοθούν για αλλαγές στις νομοθεσίες για στήριξη των ΑμεΑ. Δεν ξέρουμε τους πόρους που θα διαθέσει η Κυβέρνηση. Έχουμε χάσει τουλάχιστον ένα χρόνο να συζητούμε και δεν έγινε τίποτα. Δεν δέχομαι να δαιμονοποιείται η διαβούλευση. Είχαν υποχρέωση να το κάνουν με όσες οργανώσεις υπάρχουν. Αν το βρίσκουν δύσκολο ή αν είναι βάρος νομίζω έχουμε πρόβλημα».
Στη δική της τοποθέτηση, η βοηθός γενική ταμίας του συνδέσμου ρευματοπαθών, Θεογνωσία Αποστόλου, σημείωσε ότι «εμείς συμφωνούμε με την ΚΥΣΟΑ, να μην αναλύσω τα δικά μας δεδομένα, που σχεδόν κανένας δεν δικαιούται το ΕΕΕ λόγω αόρατων αναπηριών. Να τονίσω μόνο το θέμα για τα εισοδήματα των συζύγων. Υπάρχουν άτομα που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία και δεν μπορούν να φύγουν, επειδή εξαρτώνται από το σύντροφό τους».
Η πρόεδρος του συνδέσμου πολλαπλής σκλήρυνσης, Γεωργία Δημοφάνους, επεσήμανε πως «τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση είναι αόρατα. Απαιτούμε να προχωρήσει το νομοσχέδιο. Τα όσα ακούσαμε μας κάνουν να κλαίμε, επειδή παρατήσαμε τις οικογένειές μας για να φτάσει το νομοσχέδιο εκεί που είναι και μηδενίζεται η δουλειά που έγινε. Είναι η απόλυτη ντροπή αυτά που ακούμε. Αν πρέπει να γίνει διαβούλευση να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, δεν μπορούμε να περιμένουμε».
Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου γονέων ατόμων με νοητική αναπηρία (ΠΑΣΥΓΟΑΝΑ), Σταύρος Βρόντης, στη δική του τοποθέτηση επεσήμανε πως είναι απαράδεκτο κάποιες κατηγορίες μόνο να λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας και σημείωσε πως όλες οι αναπηρίες θέλουν στήριξη, ενώ η εκπρόσωπος του παγκύπριου συνδέσμου ατόμων με αναπηρία, Άντρη Κωνσταντίνου, επεσήμανε πως όλες οι αναπηρίες πρέπει να τυγχάνουν αξιολόγησης και όχι να απορρίπτονται, όσον αφορά στα επιδόματα.
Από πλευράς της, η πρόεδρος της οργάνωσης πολιτισμού «Νεόφυτος», Μαριάννα Παφίτη, σημείωσε πως «από το 2019 μία γυναίκα που κάνει ελάχιστα βήματα ή και καθόλου, ζητά να την φροντίσει το κράτος και δεν το κάνει. Δεν είμαι κομματική, αρνούμαι ως πολίτης να συνταυτισμό με τέτοιου είδους μικροπολιτικές. Από το 2019 ο σύνδεσμος σκλήρυνσης κατά πλάκα, ήταν απών, θα είχε τους λόγους του. Υπάρχει μία φράση “διυλίζω τον κώνωπα και καταπίνω τον κάμηλο”. Ο κώνωπας είναι η δημόσια διαβούλευση. Υπάρχουν τρόποι η διαβούλευση να γίνει τάχιστα. Η νομοθεσία μπορεί να ελεγχθεί, να συγκριθεί με άλλες νομοθεσίες σε άλλες χώρες και μέσα σε δέκα μέρες μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες».
Στη συνέχεια, η κα. Παφίτη επεσήμανε πως «τ Υφυπουργείο είναι σιωπηλό για ανθρώπους που ζούνε στην ανέχεια, την φτώχεια και τον εξευτελισμό επειδή είναι ανάπηροι. Ως οργάνωση μιλούμε για όλους τους ανθρώπους. Όσα ζω εγώ τα ζουν κι άλλα άτομα. Ακούω τη συζήτηση για τα παιδιά και την οικογένεια. Δεν είναι όλα τα άτομα με αναπηρία που έχουν οικογένεια για να τους πάρει ένα πιάτο φαγητό. Θέλω να πω ότι αυτό το κράτος μου στερεί κι εμένα το δικαίωμα της διακίνησης. Διάβασα τα κριτήρια για παροχή οχήματος. Πρέπει να είσαι τετραπληγικός ή παραπληγικός. Θέλουμε δικαίωση και υποστήριξη όλων των ανθρώπων. Ως άνθρωπος που μελετά, συμφωνώ ότι για το θέμα της διάκρισης, είναι υποκειμενικό να λέμε ότι ένα παιδί είναι με ελαφριά αναπηρία ή με βαριά αναπηρία».
Στη συνεδρία, για ακόμη μία φορά παρευρέθηκε και η δημοσιογράφος, Δέσποινα Ρούσου, η οποία σημείωσε πως «άκουσα πολλά, με κάποια συμφωνώ, με την ΚΥΣΟΑ συμφωνώ όμως εκείνο που βλέπω, είναι το πουτζί μας. Όλα έχουν να κάνουν με χρήμα. Θα πρέπει να κοστολογηθεί η αναπηρία. Δεν ξέρω αν μπορεί να μπει στα όσα λέγονται για το νομοσχέδιο. Βλέπω ότι αυτό το θέμα με το οικονομικό είναι τεράστιο και δυστυχώς για το άτομο με αναπηρία, ανεβαίνει όλο και περισσότερο».
Από πλευράς της, η πρόεδρος του συνδέσμου ΔΕΠΥ, Μαρίνα Γεωργίου, επεσήμανε πως «η πρόταση της ΚΥΣΟΑ μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Διαβούλευση μπορεί να γίνει και ομαδικά. Έχει δύο χρόνια που πάμε και ερχόμαστε. Για ποιο σκοπό; Να πηγαίνουμε και να ερχόμαστε; Υπάρχει πρόθεση να παρθεί πολιτική απόφαση για να σταματήσει η κατάσταση; Πρέπει κάπου να σταματήσει. Είναι εξευτελισμός αυτό που συμβαίνει. Δεν θα δεχθούμε να πάμε στο 2026 για να κατατεθεί η νομοθεσία».
Καταληκτικά, το λόγο πήρε ξανά η πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, η οποία σημείωσε πως «τέλος του 2025 πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν θα πεθάνουν κι άλλοι γονείς με την έγνοια τι θα γίνουν τα παιδιά τους».
Ο γενικός διευθυντής του Υφυπουργείου, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, επεσήμανε πως υιοθετεί την πρόταση της ΚΥΣΟΑ για τις συναντήσεις. Το θέμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου προς συζήτηση εντός Σεπτεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έχω σκλήρυνση κατά πλάκα, οι βλάβες έχουν επηρεάσει τα πάντα… Χρειάζομαι να είμαι ανάμεσά σας»
